Vincent van Gogh : "Έναστρος" ποδηλατόδρομος στην Ολλανδία προς τιμήν του!

Εδώ Πολυτεχνείο… Της Αρετής Κούρτη
Νοέμβριος 17, 2014
Σήμερα η ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης
Νοέμβριος 20, 2014

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ – Willem, Ολλανδός ζωγράφος, γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1853 και πέθανε στις 29 Ιουλίου του 1890.

van-gogh-bike-path-2-horizontal-gallery top3Ήταν ένας αντιφατικός άνδρας, που έζησε τη ζωή του διχασμένος ανάμεσα στη βαθιά του ανάγκη για να αγαπηθεί και στην υπεροπτική συστολή του, ανάμεσα στη μεθοδική αυτοκαταστροφή και στην βαθιά επίγνωση της αξίας του ως καλλιτέχνη.

Όσο ζούσε το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία, ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως καλλιτέχνης. Ωστόσο μετά το θάνατο του, η φήμη του διαδόθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους όλων των εποχών.

Ο ίδιος υπήρξε δύσκολος και αντικοινωνικός ως έφηβος, από πολύ νωρίς παρουσίασε τάσεις μελαγχολίας και ψυχολογικά προβλήματα, δεν αισθανόταν κάποια ιδιαίτερη κλίση για κάποια συγκεκριμένη καριέρα.Τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής τα παρακολουθεί σε ηλικία 27 ετών. Σύντομα έρχεται σε ρήξη με το δάσκαλο του Anton Mauve.

750526_VanGoghRoosegaarde1_1Επηρεάζεται από το κίνημα του ιμπρεσιονισμού και ειδικότερα σε ότι αφορά τη χρήση του χρώματος. Ο βαν Γκογκ χρησιμοποίησε συχνά τεχνικές των ιμπρεσιονιστών αλλά διαμόρφωσε παράλληλα και ένα προσωπικό ύφος, το οποίο διακρίνεται από την χρήση συμπληρωματικών χρωμάτων που οι ιμπρεσιονιστές αποφεύγουν.

Έπειτα επισκέπτεται τη νότια Γαλλία, όπου εμπνέεται από το τοπίο και την αγροτική ζωή των κατοίκων, θέματα τα οποία προσπαθεί να αποδώσει στη ζωγραφική του. Ο βαν Γκογκ πούλησε μόνο έναν πίνακα, το Κόκκινο αμπέλι, μόλις 4 μήνες πριν το θάνατό του.

Παρ’ όλη την απόρριψη που συνεχώς ζούσε μη μπορώντας να πουλήσει τους πίνακες του, ζώντας στο μεγαλύτερο τμήμα της ενήλικης ζωής του από τη βοήθεια του αδερφού του, παρήγαγε έναν απίστευτο αριθμό αριστουργημάτων μέσα στα τελευταία 8 περίπου χρόνια της ζωής του, που είναι και τα χρόνια στα οποία ανέπτυξε το ταλέντο του.

cafeΤο εντυπωσιακό φωτεινό μονοπάτι έχει μήκος ένα χιλιόμετρο, και θα παίρνει την ενέργειά του από τον ήλιο

Εγκαινιάστηκε πριν από λίγες μέρες ο μάλλον εντυπωσιακότερος ποδηλατόδρομος της Ολλανδίας, εμπνευσμένος από τον διάσημο πίνακα του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, «Έναστρη Νύχτα».

Το εντυπωσιακό φωτεινό μονοπάτι είναι δημιουργία του καλλιτέχνη Daan Roosegaarde, και βρίσκεται στην γενέτειρα του μεγάλου ζωγράφου – στην Noord Brabant.

Ο ενός χιλιομέτρου δρόμος αποτελείται από χιλιάδες πέτρες καλυμμένες με μία ειδική βαφή που απορροφά το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας επιτρέποντας στις πέτρες να φωτίζουν το βράδυ.

Σε περίπτωση που οι πέτρες δεν πάρουν το απαιτούμενο φως από τον ήλιο, εφεδρικά LED φώτα που συνδέονται με φωτοβολταϊκά πάνελ εγγυούνται το «έναστρο» αποτέλεσμα.

«Ήθελα να δημιουργήσω ένα χώρο όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να βιώσουν μια ιδιαίτερη εμπειρία που συνδυάζει την τέχνη με την τεχνολογία, Αυτό είναι για μένα η λεγόμενη τεχνο-ποίήση», δήλωσε ο καλλιτέχνης.

750527_VanGoghRoosegaarde6

IMG_3616_aria2 IMG_3613_aria1

Πηγή: Vincent W. van Gogh, lifo.gr

foto: vangoghgallery, ariafreepress

Tου Φάνη Μπισμπίκη