Βαγγέλης Δρίσκας : 4 Συνταγές

Παρατηρητήριο θα μετρά τις ακτινοβολίες από κάθε είδους κεραίες- Άμεση on-line ενημέρωση
Οκτώβριος 15, 2015
Biennale musica 2015: Χρυσό Λιοντάρι για τον Έλληνα Γιώργο Απέργη
Οκτώβριος 16, 2015

…που σας προτείνει η Γεωργία Σπυροπούλου!
1) Σούπα με ψητές πιπεριές και πέστο ρίγανης
Υλικά για 4 άτομα

6 μέτριες ώριμες ντομάτες
3 κόκκινες πιπεριές
1 φλιτζάνι ζωμός κότας
1 ξερό κρεμμύδι
4 κουτ. της σούπας φρέσκια ρίγανη
4 κουτ. της σούπας ξυνομυζήθρα
2 κουτ. της σούπας κουκουνάρι
1/3 του φλιτζανιού παρμεζάνα
ελαιόλαδο
αλάτι
Καθαρίζετε τις πιπεριές από τα κοτσανάκια και τα σπόρια τους και τις κόβετε σε τέταρτα. Κόβετε σε φέτες τις ντομάτες και τα κρεμμύδια και τα βάζετε σε ένα ταψί μαζί με τις πιπεριές.
Αλατίζετε, πασπαλίζετε με την μισή ποσότητα της φρέσκιας ρίγανης και ραντίζετε τα λαχανικά με ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 20 λεπτά περίπου.
Αφήνετε λίγη ώρα να κρυώσουν και βάζετε τα ψημένα λαχανικά και τον ζωμό κότας στο μπλέντερ. Τα πολτοποιείτε, περνάτε από σουρωτήρι και βάζετε την σούπα στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρετε.
Για το πέστο ρίγανης, χτυπάτε στο πολυμίξερ την παρμεζάνα, το κουκουνάρι, την υπόλοιπη ρίγανη και ¼ του φλιτζανιού ελαιόλαδο.
Μοιράζετε την σούπα στα πιάτα και βάζετε από 1 κουταλιά ξυνομυζήθρα και 1 κουταλιά πέστο cher ρίγανης σε κάθε πιάτο. Ανακατεύετε και σερβίρετε.
2) Μπιφτέκια με μαστίχα (από το βιβλίο Ένας Χρόνος στην Κουζίνα του Β. Δρίσκα)
Υλικά για 4 άτομα

800 γραμ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μπαχάρι
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη μαστίχα
1 σφηνάκι ούζο με γεύση μαστίχα
2 αυγά
4 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένος μαϊντανός
2 φέτες ψωμί ή ½ φλιτζάνι γαλέτα
ηλιέλαιο
αλάτι, πιπέρι
για το γαρνίρισμα:
1 ματσάκι ρόκα
12 ντοματίνια
ελαιόλαδο
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι, τρίβετε το σκόρδο και τα σοτάρετε με 3-4 κουταλιές ηλιέλαιο. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ανακατεύετε με τον κιμά, τη ρίγανη, το μπαχάρι, την μαστίχα, τα αυγά, τον μαϊντανό και το ούζο.

Ζυμώνετε τον κιμά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ψωμί μουσκεμένο σε λίγο νερό και στραγγισμένο ή την γαλέτα. Σκεπάζετε τον κιμά με διαφανή μεμβράνη για τρόφιμα και τον αφήνετε λίγες ώρες στο ψυγείο

Στη συνέχεια πλάθετε τα μπιφτέκια και τα ψήνετε στη σχάρα ή στο γκριλ. Louis Vuitton Pas Cher , longchamp soldes , air max pas cher , nike blazer

Για την γαρνιτούρα, ζεσταίνετε 4 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρετε σ’ αυτό την ρόκα και τα ντοματίνια. Αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε με τα μπιφτέκια.

 

3) Χοιρινό με σελινόριζα και λουίζα

Υλικά για 4 άτομα
600 γραμ. χοιρινό κρέας χωρίς κόκαλο
1 σελινόριζα
4 μέτριες πατάτες
4 κουτ. της σούπας βούτυρο
½ φλιτζάνι λευκό κρασί
4 κουτ. της σούπας φρέσκια λουϊζα (ή 2 κουτ. της σούπας ξερή)
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
Ετοιμάζετε μαρινάδα ανακατεύοντας το κρασί με το ελαιόλαδο και την λουίζα. Βάζετε το κρέας μέσα στη μαρινάδα και το αφήνετε στο ψυγείο τουλάχιστον για 6 – 8 ώρες.
Στη συνέχεια το στραγγίζετε, το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας και το σοτάρετε στο ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, σβήνετε με τα υγρά της μαρινάδας και αλατοπιπερώνετε.
Μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 50 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Στη συνέχεια στραγγίζετε τα υγρά και τα βάζετε σε μία κατσαρόλα. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύετε με τη μουστάρδα και αφήνετε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πασπαλίζετε με λίγη έξτρα φρέσκια λουΐζα.
Καθαρίζετε τις πατάτες και τη σελινόριζα, τις κόβετε σε μικρότερα κομμάτια και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό για 30 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τις πολτοποιείτε με το εργαλείο του πουρέ, προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και ανακατεύετε για να γίνει αφράτος πουρές. nike air max , nike air max pas cher , louis vuitton borse , lunettes de soleil ray ban , longchamp pliage pas cher , tn requin pas cher
Σερβίρετε το χοιρινό με την σάλτσα του και συνοδεύετε με τον πουρέ.

 

4) Ψητά μήλα με μέλι και αμύγδαλα

Υλικά για 4 άτομα
4 μήλα
2 κουτ. της σούπας μέλι
2 κουτ. της σούπας μαύρη ζάχαρη
½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα
2-3 κουτ. της σούπας χυμός λεμονιού
λίγη κανέλα
Κόβουμε τα μήλα οριζόντια στην μέση. Βγάζουμε με ένα μαχαιράκι τα κουκούτσια τους από το κέντρο και τα ραντίζουμε με τον χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν.
Τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα αλείφουμε με το μέλι.
Ανακατεύουμε τα αμύγδαλα με τις νιφάδες βρώμης και την ζάχαρη και πασπαλίζουμε με αυτό το μείγμα τα μήλα.
Βάζουμε 1 φλιτζάνι νερό στο ταψί, τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στους 180ο C για 25 – 30 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε τα μήλα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά στους 200ο C.

Πηγή: driskas.com