Το πεζοπορικο μονοπάτι Ο2, στο Πήλιο: Πουρί – Οβριός ή Παλιά Μιτζέλα – Πουρί

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΟΛΜΕ
Νοέμβριος 12, 2019
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ – Ακαρνανικόν Αρχείον
Νοέμβριος 13, 2019

To Aria Free Press σας ταξιδεύει μέχρι και το Πύλιο στην 3ήμερη εξόρμηση, του φυσιολατρικου συλλόγου Αντιρρίου ΦΑΟ Αριστοτέλης.
Ο διευθυντής του περιοδικού Aria Free Press Φάνης Μπιςμπίκης, καθώς και οι αρθρογράφοι μας Σταυρός Γρίβας και Κωςτας Μπέςςας συνοδοιπόροι μας στο ταξίδι αυτό! Σκοπός της πορείας αυτής που ξεκινήσαμε από το Πουρί ήταν να φτάσουμε στο Βένετο, ένα χωριό στο βόρειο άκρο του Πηλίου σε απόσταση περίπου 25 χλμ από το Πουρί, ακολουθώντας έναν λίγο ανορθόδοξο τρόπο… όμως μας ήρθε κάπως μακρυά και σταματήςαμαι στην όμορφη παραλία οβριού.
Ακολουθήσαμε το μονοπάτι Ο2, το οποίο συνδέει τον Όλυμπο (Ε4) με το Πήλιο. Ξεκινά από τον Όλυμπο και περνώντας από τα βουνά Κάτω Όλυμπος, Όσσα, Μαυροβούνι και τα χωριά Καρυά, Καλλιπεύκη, Ραψάνη, Ποταμιά, Έλαφος, Κεραμίδι, Βένετο καταλήγει στην παραλία κάτω από το χωριό Πουρί του Πηλίου, στο οποίο όμως ήταν πολύ δύσκολο να ανέβουμε, καθώς ο ανοιξιατικος καιρός ήταν πολύ αλοκοτος με αποτέλεσμα το ρέμα να είναι γεμάτο πεσμένους κορμούς που έκαναν την ανάβαση αδύνατη. Δεν ήταν όμως άσκοπη αυτή η πορεία καθώς ανακαλύψαμε τον Οβριό, μια από τις ωραιότερες και πιο ήσυχες παραλίες στο Αιγαίο. Ξεκινώντας από τη βρύση στην κάτω συνοικία του Πουριού ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο με κατεύθυνση σχεδόν βόρεια.

Μετά από πορεία περίπου 3,5 ωρών και έχοντας διανύσει περίπου 13,5 χλμ φτάνουμε στην αμμουδερή παραλία του Οβριού. Εκεί υπάρχει καθαρό νερό για να ξεδυψασουμαι και να ξεπληθουμε από το αλάτι , μιας και βούτηξαμε οι ποιο θαρραλέοι στα παγωμένα ακόμη νερά με η χωρίς μαγιό !!!

Η παραλία αυτή λέγεται και “Παλιά Μιτζέλα” από το εγκαταλειμμένο χωριό Μιτζέλα που βρίσκεται στο δάσος πάνω από την παραλία, το οποίο και διασχησαμε κοιτάζοντας ότι απέμεινε από αυτό.
Το χωριό αυτό πυρπολήθηκε από τους Τούρκους το 1827. Έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκε και τα ερείπειά του παραμένουν ξεχασμένα στο δάσος… Πολλά χαλάσματα υπάρχουν και γύρω από την παραλία του Οβριού. Μετά την ίδρυση Ελληνικού κράτους, η βασίλισσα Αμαλία παραχώρησε έκταση στους διασκορπισμένους μιτζελιώτες για να ξαναχτίσουν το χωριό τους. Το χωριό αυτό είναι η σημερινή Αμαλιάπολη που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του Παγασητικού, κοντά στον Αλμυρό.

Συνεχίζοντας, από τον Οβριό και για περίπου 2 ωρες, ακολουθούμε τον αγροτικό δρόμο για ακόμη  7 χλμ, για να συναντήςουμε το χωριό Πουρί, από όπου και ξεκινήσαμε.
Απολαύστε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το πεζοπορικο μονοπάτι Ο2 με εικόνες από το μονοπάτι, το πέτρινο γεφύρι, την λίμνη πάνω από την παραλία Οβριού, την παραλία Οβριού, το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου και τα ερείπιο του παλιού Μιντζελου!!!

Του Φανή Μπισμπίκη