Τα νησάκια στις εκβολές του Αχελώου : Εχινάδες

Το Φεστιβάλ Οινιαδών φέρνει τέσσερις εξαιρετικές παραστάσεις που θα καθηλώσουν το κοινό
Ιούλιος 30, 2018
Κάλεσμα σε Ανοιχτή Συνέλευση
Ιούλιος 30, 2018

 

 

Χάρτης των νησιών

Οι Εχινάδες είναι νησάκια στις εκβολές του Αχελώου. Έχουν σχηματιστεί από τα φερτά υλικά που εναποθέτει εκεί ο ποταμός.

Ιστορία

Στις Εχινάδες Νήσους έγινε στην πραγματικότητα η περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 και όχι ακριβώς στην ίδια τη Ναύπακτο. Ήταν στις 7 Οκτωβρίου, όταν ο ενωμένος χριστιανικός στόλος της Δύσης υπό την ηγεσία του Δον Χουάν του Αυστριακού κατατρόπωσε τον πανίσχυρο ως τότε Οθωμανικό στόλο και αμφισβήτησε για πρώτη φορά την κυριαρχία των Οθωμανών στη Μεσόγειο.

Μυθολογία

Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν νύμφες που τιμωρήθηκαν από τον Αχελώο επειδή δεν τον υμνούσαν. Η τιμωρία τους ήταν να γίνουν νησιά. Κατά τον Όμηρο, εκεί βρισκόταν το βασίλειο των θρυλικών Ταφίων.

Τα νησιά

Οι Εχινάδες χωρίζονται σε δύο επιμέρους συστάδες, στις βόρειες και στις νότιες Εχινάδες.

  • Στις βόρειες Εχινάδες ανήκουν τα νησιά: Άπασα, Γηρόβαρης, Δρακονέρα, Καλόγηρος, Καρλονήσι, Μοδιό, Λαμπρινός, Πεταλάς, Πίστρος, Ποντικός, Πράσο, Προβάτι, Σοφία, Σωρός, Τσακαλονήσι και Φίλιππος.
  • Στις νότιες Εχινάδες ανήκουν τα νησιά: Βρομώνας, Κουνέλι, Μάκρη και Οξεία.

Πεταλάς, το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των Εχινάδων νήσων, είναι ένα ακατοίκητο νησί του Ιονίου πελάγους. Ο Πεταλάς, όπως και όλο το σύμπλεγμα των Εχινάδων, παρ’ ότι βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από τις δυτικές ακτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ανήκει πολιτικά στον νομό Κεφαλληνίας και συγκεκριμένα στον Δήμο Κεφαλλονιάς. Η έκτασή του είναι 5,497 τ. χλμ.. Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι 251 μ. Διαθέτει δεντρώδη βλάστηση σε αντίθεση με τα περισσότερα νησιά των Εχινάδων που καλύπτονται κυρίως από θάμνους.

Το νησί είναι σήμερα ιδιόκτητο. Ανήκει σε ελληνική οικογένεια, η οποία απέκτησε το νησί προ εκατονταετίας από μία Μονή της περιοχής των Ιωαννίνων.

Η Οξεία και Οξυά είναι νησίδα του Ιόνιου Πελάγους, και βρίσκεται στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Εχινάδων μετά τον Πεταλά. Έχει έκταση 4,223 τ. χλμ. και είναι ακατοίκητη.

Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιθάκης.

Το νησί είναι ιδιόκτητο και έχει εκμισθωθεί στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

Η Δρακονέρα είναι νησίδα του Ιόνιου Πελάγους. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων που βρίσκονται στις νοτιοανατολικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος μετά τον Πεταλα και την Οξεία. Έχει έκταση 2,442 τ. χλμ. και είναι ακατοίκητη. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιθάκης.

Ο Ποντικός είναι νησίδα του Ιόνιου Πελάγους. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων που βρίσκονται στις νοτιοανατολικές ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Η νησίδα έχει έκταση 0,736 τ.χλμ. και είναι ακατοίκητη. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιθάκης. Όπως το Κουνέλι ή Μακροπούλα, Μάκρη , και τα υπόλοιπα νησιά των Εχινάδων νήσων

 

el.wikipedia.org/wiki/Εχινάδες