Τα ιαματικά λουτρά στη Λυσιμαχία: Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η πηγή Χέλωβα και ποια τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές της

Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει τη Σμύρνη
Μάιος 2, 2019
Ζωοδόχου Πηγής: γιορτάζει η Ι.Μ. της Αγίας Ελεούσας
Μάιος 3, 2019

Ιαματικές Πηγές

Ιστορική ανασκόπηση 

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού ήταν γνωστές από πολύ παλιά. Το 2.000 π.χ. οι Βαβυλώνιοι είχαν συνδέσει την έννοια του γιατρού με ΄΄ αυτόν που γνώριζε πολύ καλά το νερό.΄΄ Στην Ελληνική μυθολογία αναφέρονται συχνά οι θαυματουργές θεραπευτικές ιδιότητες πολλών πηγών και το 5ο π.χ. Αιώνα η εμπιστοσύνη αυτή προς το Ιαματικό νερό εκφράζεται με την ίδρυση των Ασκληπιείων που κτίζονται κοντά στις Ιαματικές Πηγές.

Ο Ηρόδοτος είναι ο πρώτος παρατηρητής των Ιαματικών νερών που αναφέρει και συνιστά την λουτροθεραπεία και ο Ιπποκράτης καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των Ιαματικών νερών.

Κατά τη Ρωμαική εποχή Έλληνες γιατροί, οπαδοί της Ιατρικής του Ιπποκράτη, ασχολούνται με την Υδροθεραπεία. Ο Στράβων, ο Πλούταρχος, ο Παυσανίας περιγράφουν πολλές Ιαματικές Πηγές και την εμφάνιση αυτών.

Κατά τα Βυζαντινά χρόνια μέχρι και τον 6ον μ.χ. αιώνα εξακολουθεί να γίνεται χρήση των Ιαματικών Υδάτων. Το Μεσαίωνα ο Θερμαλισμός παρακμάζει και αναβιώνει πάλι στις αρχές του 16ου αιώνα.

Στους νεότερους χρόνους η Κυβέρνηση Καποδίστρια επέδειξε ενδιαφέρον για τις πηγές, το δε έτος 1830 Ιατροί της επισκέφθηκαν την Κύθνο όπου και μελέτησαν τις πηγές.

Επί βασιλείας του Όθωνα δημιουργήθηκε το Υδροθεραπευτήριο στα Λουτρά της Κύθνου.

Η αξιοποίηση των περισσοτέρων Λουτροπόλεων που λειτουργούν και σήμερα έγινε την δεκαετία του 1930.

Ο Χημικός Περτέσης κατά το χρονικό διάστημα από 1923-1953 μελέτησε την φυσικοχημική σύσταση των μεταλλικών νερών των περισσοτέρων Πηγών της Ελλάδος.

Το έτος 1927 συστήθηκε ο κλάδος των μονίμων υδρολόγων ιατρών και το 1938 συστήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έδρα κλινικής Υδροθεραπείας και Ιατρικής κλιματολογίας.

Η εξέλιξη των Ιαματικών Πηγών είναι στενά συνδεδεμένη με τις αντιλήψεις της Ιατρικής Παθολογίας.

Σε εποχές όπου η Ιατρική επιστήμη εφαρμόζει φυσικά μέσα θεραπείας των διαφόρων παθήσεων παρατηρούμε και ανάπτυξη των Ιαματικών Πηγών. Με την έκρηξη της Χημικής Φαρμακολογίας και την εξέλιξη της χειρουργικής, εγκαταλείπεται και η αντίληψη μερί Ιαματικότητας των πηγών.

Αποτέλεσμα αυτών των ισορροπιών είναι η παρακμή των λουτροπόλεων μας, οι οποίες άνθισαν μετά το 1930 και η μετατροπή τους σε » γερουντοπόλεις παραδοσιακής πελατείας».

Στην σημερινή εποχή η »Λουτροθεραπεία» εξελίσσεται και λαμβάνει τη μορφή του »Ιαματικού Τουρισμού» ο δε ασθενής γίνεται σταδιακά και Τουρίστας.

Η επαναληπτική μορφή που έχει η Υδροθεραπεία ( ορισμένος αριθμός λούσεων σε ορισμένο χρονικό διάστημα), για να ολοκληρωθεί η θεραπεία, θέτει στη διάθεση του ασθενούς πολύ χρόνο και για άλλες δραστηριότητες. Έτσι δημιουργήθηκαν τα θέρετρα του Ιαματικού Τουρισμού (SPAS) που συνδυάζουν εκτός της υγείας και την ψυχαγωγία.

Ο Τουρισμός Υγείας ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες περιλαμβάνει όλες τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με την υγεία όπως τον Ιατρικό έλεγχο, την ειδική διαιτητική, την θεραπεία με βιταμίνες, τις βοτανοθεραπείες, τη γυμναστική, τις ειδικές θεραπείες όπως αντικαπνική, θεραπεία τον άγχους, ψυχοθεραπεία, κινησιοθεραπεία, χαλάρωση, εκμάθηση ύπνου, έρευνα της σωστής γραμμής του σώματος αισθητική κ.λ.π.

Τα κέντρα Υδροθεραπείας σήμερα κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες . Στα κέντρα Ιαματικού Τουρισμού (SPAS) , από το όνομα της πόλης του Βελγίου όπου λειτούργησε επιτυχώς το πρώτο οργανωμένο κέντρο.

Αν όμως το Τουριστικό θέρετρο έχει όλες τις εγκαταστάσεις και έχει αναπτύξει και επεκτείνει τις δραστηριότητες του, ώστε το προσφερόμενο προϊών, εκτός της θεραπείας να έχει ως σκοπό περισσότερο την ξεκούραση αναψυχή τότε έχουμε τα κέντρα Τουρισμού Υγείας.

 

Ισχύουσα Νομοθεσία για τα θερμό μεταλλικά νερά 

Α) Βασικός Νόμος είναι ο 2188/20, ο οποίος αναφέρεται στα εξής.

α. Χαρακτηρισμός- ανακήρυξη Ιαματικών Πηγών και ανάκληση ανακήρυξης.

β Κανονισμός λειτουργίας Υδροθεραπευτηρίων.

γ. Άδεια λειτουργίας καταστημάτων Ιαματικών Πηγών

δ Κατάταξη των Πηγών σε Δημόσιες και Ιδιωτικές.

Β) Ο Ν 4844/30 αναφέρεται σε διατάξεις που αφορούν την Εκμ/ση των Ιαματικών Πηγών. Επίσης ο Νόμος αυτός καθορίζει την ζώνη προστασίας των Ιαματικών Πηγών ως κύκλο με κέντρο την Πηγή και ακτίνα 1.000 μ. Εντός της ζώνης προστασίας γίνονται μόνο έργα και εκμεταλλεύσεις του εδάφους τέτοια που δεν παραβλάπτουν τον Ιαματικό Υδροφορέα. Ο ίδιος Νόμος προβλέπει τη συγκρότηση Τεχνικής Επιτροπής, έργο της οποίας είναι η γνωμοδότηση επί των έργων που προβλέπεται να γίνουν εντός της ζώνης προστασίας.

Γ) Ν 4086/60. Ο Νόμος αυτός διαχωρίζει τις Ιαματικές Πηγές σε Τουριστικής και Τοπικής σημασίας. Οι Ι.Π. Τουριστικής σημασίας υπάγονται στν άμεση αρμοδιότητα του ΕΟΤ.

Τις Ιαματικές Πηγές Τοπικής Σημασίας ο ΕΟΤ υποχρεούται να παραχωρεί κατά εκμετάλλευση στους ΟΤΑ στα Διοικητικά όρια των οποίων αναβλύζουν.

 

Ιαματικές πηγές τοπικής σημασίας

Οι λειτουργούσες Ιαματικές πηγές Τοπικής Σημασίας είναι 45, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι Ιαματικοί Πηλοί της Πικρολίμνης Κιλκίς και των Κρηνίδων Καβάλας, οι οποίοι πρόσφατα ανακηρύχθηκαν και λειτουργούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Επίσης στη διαδικασία ανακήρυξης ( υπογραφή Π.Δ. ανακήρυξης), βρίσκεται το »Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς», ως χώρος θεραπείας για ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος » Σπηλαιοθεραπεία».

Μεταξύ των 46 Ιαματικών Πηγών Τοπικής Σημασίας περιλαμβάνονται τα Ατμόλουτρα Αμαράντου Ιωαννίνων μοναδικά του είδους στην Ελλάδα.

Οι  6 Ιαματικές Πηγές από αυτές βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία  χωρίς όμως να αποτελούν ακόμα και σήμερα Ιαματικές Πηγές τουριστικής σημασίας.

Οι 46 συνολικά Ιαματικές πηγές Τοπικής Σημασίας είναι οι εξής:

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΡΕΒΑΖΑΣ 48 100 ΠΡΕΒΕΖΑΣ.

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΓ.ΒΑΡΒΑΡΟΥ 300 04 ΤΡΥΦΟΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΟΥ 81 100 ΛΙΣΒΟΡΙ ΛΕΣΒΟΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΓ. ΦΩΚΑ 85 300 ΚΩΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΔΑΜΑΝΤΟΣ 84801 ΜΗΛΟΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΜΜΟΥΔΑΡΑΣ 52 200 ΑΜΜΟΥΔΑΡΑ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΜΑΡΑΝΤΟΥ 44 100 ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΩΝ 260 01 ΑΡΑΧΩΒΙΤΙΚΑ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΑΓΙΑΣΜΑΤΩΝ 82 100 ΧΙΟΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ ΠΕΛΛΑΣ 58 400 ΛΟΥΤΡΚΙ ΠΕΛΛΑΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΞΥΘΛΟΚΕΡΑΣ 27 100 ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΞΥΛΟΚΕΡΑΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΑΛΑΙΟΒΡΑΧΑΣ 35 003 ΠΑΛΙΟΒΡΑΧΑ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΓΕΝΗΣΑΙΑΣ 67 100 ΝΕΑ ΚΕΣΣΑΝΗ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΓΙΑΛΤΡΩΝ 34 300 ΓΙΑΛΤΡΑ ΕΥΒΟΙΑΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΔΡΑΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙΤΣΑΣ 35 010 ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΧΙΝΟΥ 67 300 ΘΕΡΜΑ ΞΑΝΘΗΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΕΥΘΑΛΟΥΣ ΛΕΣΒΟΥ 81 100 ΜΥΘΗΜΝΑ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ 81 100 ΘΕΡΜΗ ΛΕΣΒΟΥ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΩΝ ΚΑΛΥΜΝΟΥ 85 200 ΚΑΛΥΜΝΟΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ 30 100 ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ 41 001 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΛΑΡΙΣΗΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΑΒΑΣΙΛΩΝ ΠΗΞΑΡΙΑΣ 44 100 ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΚΟΛΠΟΥ ΓΕΡΑΣ 81 100 ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΛΙΤΣΕΚΙΟΥ 30 100 ΛΙΤΣΕΚΙ- ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΘΕΡΜΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ (ΣΕΔΕΣ) 546 25

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ 62 300 ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΜΑΝΔΡΑΚΙΟΥ 85 303 ΝΙΣΥΡΟΣ ΔΩΔ/ΝΗΣΟΥ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΜΟΥΡΤΣΙΑΝΟΥ 300 11 ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ-ΑΙΤ/ΝΙΑΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ Ν. ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ 54 624 Ν. ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ-ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗΣ 68 100 ΤΡΑΙΑΝΟΥΠΟΛΗ-ΕΒΡΟΥ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΧΑΝΟΠΟΥΛΟΥ 47 100 ΧΑΝΟΠΟΥΛΟ – ΑΡΤΑΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ- ΧΕΛΟΒΑ ΜΠΑΝΙΩΤΗ 300 03 ΛΥΣΙΜΑΧΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΣΟΥΒΑΛΑΣ ΒΑΘΥ ΑΙΓΙΝΑΣ 185 31

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΨΑΡΟΘΕΡΜΩΝ 680 02 ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΕΒΡΟΥ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΣΕΛΙΑΝΙΤΙΚΩΝ 25 100 ΑΙΓΙΟ Ν. ΑΧΑΙΑΣ

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ ΣΤΑΧΤΗΣ ΠΟΡΙΑΡΗ 300 62 ΔΗΜΟΣ ΠΥΛΛΗΝΗΣ

Ι.Π. ΠΙΚΡΟΛΙΜΝΗ ΚΙΛΚΙΣ- ΠΗΛΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣ ΚΙΛΚΙΣ

Ι.Π. ΚΡΗΝΙΔΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ- ΠΗΛΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟ ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ-ΛΥΔΙΑΣ.

 

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ-  Ιαματικά λουτρά Μυρτιάς – Κόκκινο Στεφάνι ή Λουτρά Μυρτιάς ΔΗΜΟΣ ΘΕΡΜΟΥ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ 

ΙΑΜΑΤΙΚΗ ΠΗΓΗ – Θειούχο ιαματική πηγή στη ρεματιά «Χαλούλαγα», Αγραπιδόκαμπος Ναυπακτίας

 

Στη διαδικασία της ανακήρυξης βρίσκονται οι Ι.Π.

Ι.Π. Κιβωτού Γρεβενών.

Ι.Π. Λουτροχωρίου Πετραίας Πέλλας.

Ι.Π. Θερμία Παρανέστι Δράμας.

Ι.Π. Αγραπιδιών και Λιμνοχωρίου Φλωρίνης.

 

Ιαματική πηγή στη Λυσιμαχία Αγρινίου

 

Ιστορία

Τα ιαματικά λουτρά στη Λυσιμαχία, έχουν ρίζες από τα αρχαία χρόνια.

Ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια επί της όχθης της λίμνης και μια κεραμική πλάκα με το όνομα «Λυσίμαχος» χαραγμένο πάνω της.

Ιστορικοί κι αρχαιολόγοι μετά από πολλά έφτασαν στο συμπέρασμα ότι τα αρχαία εκείνα λουτρά χτίστηκαν υπό την επίβλεψη και για λογαριασμό του βασιλιά Λυσίμαχου από τους Αιτωλούς,  οι οποίοι ήταν σύμμαχοι του Λυσίμαχου στον πόλεμό του κατά του Αντιγόνου κι έπειτα του γιου του, Δημήτριου του Πολιορκητή.

Όπως θα γίνεται αντιληπτό, οι Αιτωλοί, για χάρη της μακροχρόνιας αυτής συμμαχίας, μετονόμασαν τη λίμνη από Ύδρα σε Λυσιμαχεία, χτίζοντας παράλληλα και ομώνυμη πόλη προς τιμήν του βασιλιά.

Επί Τουρκοκρατίας, τα τωρινά λουτρά είχαν περιπέσει σε αχρησία, ενώ χρησιμοποιούνταν από τους Τούρκους τα δυτικά αυτών, όπου οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει λάκκους, λουτήρες και ατμόλοτρα (χαμάμ).Το μέρος το αποκαλούσαν «βρωμονέρι»,λόγω της βαριάς θειούχας μυρωδιάς, που ακόμα και σήμερα γίνεται έντονα αισθητή.

Ωστόσο, μετά την απελευθέρωση, οι Έλληνες συνήθιζαν να το ονομάζουν «αγιονέρι»,αποδίδοντάς του θαυματουργικές θεραπευτικες ιδιότητες.

 

Τοποθεσία-χώρος

Στις νότιες όχθες της λίμνης Λυσιμαχείας του νομού Αιτωλοακαρνανίας, πίσω από μια πλούσια χλωρίδα αποτελούμενη από καλαμιές και δέντρα, ξεπροβάλλει η απέραντη πεδιάδα που φιλοξενεί τα ιαματικά λουτρά. Η περιοχή υπάγεται στο Δήμο Αγρινίου του Δ.Δ. Λυσιμαχείας.

Η πρόσβαση πραγματοποιείται οδικώς από την εθνική οδό Αγρινίου-Μεσολογγίου, ή Αγρινίου – Αγγελοκάστρου, όπου οι οδηγοί θα οδηγηθούν στα λουτρά.

Κατά την είσοδο στο χώρο αντικρύζουμε το προσκυνητάρι το αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, προστάτιδα των λουτρών.

Μπρος στα μάτια των επισκεπτών απλώνεται ευθύς το φυσικό τοπίο που περιβάλλεται. Στα αριστερά, η λίμνη αγκαλιάζει τον κάμπο και φτάνει από την απέναντι όχθη μέχρι τις παρυφές του Αγρινίου.

Εντός της έκτασης κτίσματα εξυπηρετούσαν τη λειτουργία της επιχείρησης.

Οι λουόμενοι και μη απολαμβάνανε την ύπαρξη ενός κεντρικού κτιρίου, όπου στεγάζονται ένας ευρύχωρος χώρος αναμονής και οι λουτήρες, δίπλα από το σημείο όπου τρέχει ακόμα και σήμερα το ιαματικό νερό, το οποίο με τη σειρά του αναβλύζει από την πηγή.

Σε κοντινή  απόσταση βρίσκονται τα νεόκτιστα δωμάτια που διατίθενται προς ενοικίαση από τους λουόμενους, ερειπωμένα πλέον από την εγκατάλειψη τους.

Πρόκειται για έναν τόπο χαλάρωσης και ηρεμίας, αλλά και εμπειρίας για τους φυσιολάτρες με θέα την λίμνη Λυσιμαχία .

Ιδιότητες – Φυσιολογική και ιαματική ενέργεια

Για την προέλευση των υδάτων, έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι αυτά κυλάνε από τα γύρω βουνά μέσω υποχθόνιων ρωγμών και υπογείων συράγγων, παρασύροντας στο διάβα τους ηφαιστειογενή στοιχεία και αέρια.

Κάτι τέτοιο εξηγεί και το γιατί τα ύδατα ελαττώνονται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η θερμοκρασία του νερού κυμαίνεται στους 18 βαθμούς C.

Η χημική του σύνθεση αποτελείται από υδρόθειο και άλατα νατρίου, με αποτέλεσμα τη χαρακτηριστική βαριά οσμή.

Στην αρχή της λούσης, μια περίεργη αίσθηση καταλαμβάνει το λουόμενο, η οποία εν συνεχεία υποχωρεί και δίνει τη θέση της σε ένα αίσθημα ευχαρίστησης και ανακούφισης. Κατά την έξοδο του, ο λουόμενος νιώθει δροσιά και ενδυνάμωση.

Η ιαματική ενέργεια των υδάτων συνίσταται στη θεραπεία δερματικών και ρευματικών παθήσεων, ανακουφίζοντας από δυσκαμψίες, νευραλγίες και αρθριτικά.

Τα παραπάνω πιστοποιούνται με γνωμοδότηση της 22/06/2000 από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας.

 

Σήμερα: Για ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η πηγή Χέλωβα Λυσιμαχίας – Ζωγόπουλου και ποια είναι τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές της 

Με απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά αναγνωρίστηκε η πηγή Χέλωβα Λυσιμαχίας – Ζωγόπουλου στην περιοχή της Δ.Ε Αγγελοκάστρου του Δήμου Αγρινίου, ως ιαματική.

Έχοντας υπόψιν όλες τις απαιτούμενες διατάξεις, έγινε επισήμως η αναγνώριση της και μάλιστα δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου στο ΦΕΚ με αριθμό 1114.

Όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, η πηγή Χέλωβα Λυσιμαχίας – Ζωγόπουλου διαθέτει θερμοκρασία.

Ο φυσικός πόρος «νερό πηγής Μπανιώτη – Χέλωβα Λυσιμαχίας, Ζωγόπουλου» έχει θερμοκρασία 17,8 οC, ηλεκτρική αγωγιμότητα 804 μS/cm, ενεργό οξύτητα (pH) 7,17, ραδόνιο (Rn) 6,2 ± 0,3 Bq/I, ράδιο (Ra)< 0,1 Bq/I, ουράνιο (U) 0,07 ± 0,05 Bq/I, χημικά στοιχεία: ασβέστιο (Ca), νάτριο (Na), οξυανθρακικά (HCO3), θεϊικά (SO4) και αέρια: διοξείδιο άνθρακα (CO2), υδρόθειο (H2S). Η παροχή σε κυβικά μέτρα είναι 1 m3/h περίπου.

Ο φυσικός πόρος χαρακτηρίζεται και ταυτοποιείται ως: μετρίως θειούχο, οξυανθρακικό, ασβεστονατριούχο, μεταλλικό ιαματικό νερό, ενώ η λουτροθεραπεία που μπορεί να κάνει ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος ενδείκνυται για νοσήματα μυοσκελετικού και νευρικού συστήματος, δερματικές και γυναικολογικές παθήσεις.

Αντενδείκνυται επίσης για συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική – νεφρική ανεπάρκεια.

Η αναγνώριση της πηγής στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, είναι από τις ελάχιστες αναγνωρίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, συγκεκριμένα μόλις δύο, την περίοδο αυτή, ενώ η διαδικασία για αναγνώριση ιαματικών πηγών είχε να ανακινηθεί δεκαετίες στην Ελλάδα, τόσο λόγω έλλειψης των απαιτούμενων προδιαγραφών, όσο και μη προτεινόμενων πηγών ως ιαματικές.

Το γεγονός αυτό αποτελεί από μόνο του μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή, αφού σε πολλά σημεία της χώρας που αντίστοιχες ιαματικές πηγές αξιοποιήθηκαν σωστά, προσέλκυσαν κόσμο, ο οποίος μπόρεσε να ωφεληθεί από τις πηγές αυτές ως προς την υγεία του.

Του Φάνη Μπισμπίκη

 

Πηγές :

φωτογραφικό υλικό αρχείο aria free press 0419

ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, Μ. Τρίβζα – Υπάλληλος ΕΟΤ

Βικιπαίδεια

Εφημερίδα ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, Κ. Χονδρός

Διαδικτυακές πηγές :

http://www.iama.gr/ethno/Therm/triviza.html

http://sinidisi.gr/93122-%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%B7%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%87%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CE%BF/

https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B9%CE%B4%CF%8C%CE%BA%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%82_%CE%9C%CE%B1%CE%BA%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82_%CE%91%CE%B9%CF%84%CF%89%CE%BB%CE%BF%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82

http://loutramourstianou.blogspot.com/

https://www.dimos-thermou.gr/website/%CE%BB%CE%AF%CE%BC%CE%BD%CE%B7-%CF%84%CF%81%CE%B9%CF%87%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1/%CE%B9%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%84%CF%81%CE%AC-%CE%BC%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B9%CE%AC%CF%82/