Σήμερα, η ημέρα των ερωτευμένων

Άγιος Βαλεντίνος: 14 Φλεβάρη
Φεβρουάριος 14, 2019
ΕΛ.ΑΣ.: «Καταλαβαίνουμε ότι είσαι υπερήφανος γονιός, αλλά…»
Φεβρουάριος 14, 2019

Του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα!

Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν και πιστεύουν στην γιορτή και υπομονή σε όσους νευριάζουν με αυτή. Δείτε το σαν μία ευκαιρία να ακούσετε ερωτικά τραγούδια στο ραδιόφωνο και να πείτε «σ’ άγαπώ» σε όσους αγαπάτε, μια λέξη που συχνά ξεχνάμε να αναφέρουμε ακόμη κι αν την νιώθουμε.

Λίγα είναι γνωστά για τον βίο του οσιομάρτυρα Βαλεντίνου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή δύο διαφορετικούς άγιους με το ίδιο όνομα. Λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών, δεν αναφέρεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε, ενώ και η Καθολική εκκλησία υποβίβασε τη γιορτή του σε απλή τοπική εορτή.

Παρ όλα αυτά την 14η Φεβρουαρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά την μνήμη «Αυξεντίου του εν τω Όρει, Ουαλεντίνου Ιερομάρτυρος» και λοιπών Αγίων.

Ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν χριστιανός ιερέας που έζησε επί αυτοκράτορα Κλαύδιου και τελούσε χριστιανικούς γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια. Η πίστη του όμως στην αγάπη και την οικογένεια ήταν αυτή που τον οδήγησε στη φυλακή και λίγο αργότερα στον αποκεφαλισμό (14 Φεβρουαρίου 270 π.Χ.).

Αυτή είναι η θρησκευτική άποψη, αλλά οι δεκαετίες οδήγησαν να επισκιαστεί από την ρομαντική άποψη η οποία θέλει τον Βαλεντίνο  να είναι φυλακισμένος ιερέας και να  ερωτεύεται τη θυγατέρα του δεσμοφύλακά του -η οποία, προφανώς, ξημεροβραδιαζόταν στη φυλακή- και, λίγο πριν πεθάνει με μαρτυρικό θάνατο, της γράφει ένα απελπισμένο ερωτικό γράμμα. Υπογράφει το γράμμα «ο Βαλεντίνος σου», προς μεγάλη χαρά των δημιουργών ευχετηρίων καρτών ανά τους αιώνας.

Κατά μέσον όρο, την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο καθένας µας ξοδεύει τουλάχιστον 40 ευρώ για δώρα ή για έξοδο, η ανάµειξή τους στον εορτασµό του πιο εµπορικού αγίου, µάλλον ως έξυπνη κίνηση µάρκετινγκ µπορεί να θεωρηθεί.

Υπολογίζεται ότι την 14η Φεβρουαρίου ανταλλάσσονται πάνω από ένα δισεκατομμύριο κάρτες παγκοσμίως, εκ των οποίων περίπου 180 εκατομμύρια στις ΗΠΑ – ο αριθμός δεν μειώθηκε από τις ηλεκτρονικές κάρτες, παρ ότι πολλοί το προέβλεπαν. Ίσως τα ηλεκτρονικά δωράκια του facebook κατορθώσουν να τις υποκαταστήσουν σε ένα βαθμό, φέτος.

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είτε είστε από εκείνους που την γιορτάζουν φανατικά, είτε ανήκετε σε εκείνους που  μποϋκοτάρουν την εμπορική της διάσταση… Άγιος Βαλεντίνος είναι…θα περάσει !!!

Έντυπος τύπος : ARIA FREE PRESS