Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Σε εξέλιξη το Αποκριάτικο προγραμμα στο Δήμο Αγρινιου
Μάρτιος 5, 2019
Συγκέντρωση Tροφίμων και Φαρμάκων για τις Κοινωνικές Δομές του Δήμου Αγρινίου
Μάρτιος 5, 2019

  … Αγρινίου

Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του μεγάλου πάρκου της πόλης και κτίστηκε τη δεκαετία του ’60 με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου. Εκτίθενται ευρήματΟινοχόη απο ο πρωτογεωμετρικό νεκροταφείο της Σταμνάςα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τη Νεολιθική εποχή (7η χιλιετία π.Χ.) έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (4ος αι. π.Χ.) και προέρχονται από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκτός των περιοχών Θέρμου και Θυρρείου.
Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε δύο αίθουσες και έναν μικρό προθάλαμο. Στις προθήκες της πρώτης αίθουσας εκτίθενται ευρήματα της Νεολιθικής εποχής από το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στον Αστακό, σύνολα μυκηναϊκής κεραμικής από τους τάφους στον Άγιο Ηλία Αιτωλικού, χάλκινα όπλα από το Λιθοβούνι Μακρυνείας, καθώς επίσης πρωτογεωμετρικά και γεωμετρικά  πήλινα αγγεία και χάλκινα σκεύη από τα νεκροταφεία της Παλαιομάνινας και της Σταμνάς (9ος – 8ος αι. π.Χ.).
Πλούσια είναι και η συλλογή από αντικείμενα των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων (πήλινα αγγεία, ειδώλια, χάλκινα σκεύη και μικροαντικείμενα), τα οποία προέρχονται από εκτεταμένα νεκροταφεία πολλών πόλεων, όπως π.χ. Ναυπάκτου, Στράτου, Αρσινόης, Λιθοβουνίου, κ.α.
(5ος αι. π.Χ. – 2ος αι. μ.ΧΠήλινα αγγεία των Ελληνιστικών χρόνων (3ος αι. π.χ.) από τα νεκροταφεία της αρχαίας Στράτου.).

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται πήλινα αγγεία και χάλκινα αντικείμενα από την πρωτογεωμετρική και ελληνιστική νεκρόπολη της αρχαίας Καλυδώνας, η μαρμάρινη θύρα και εννέα λίθινες προτομές και κεφαλές θεών και ηρώων (Ηρακλέους, Έρωτος, Αφροδίτης armata, Διός, Μελεάγρου, κ.ά.), από το Ηρώο της πόλης, κορμοί γυναικείων αγαλμάτων από τη Στράτο και το Τριχόνειο (σημερινή Γαβαλού), καθώς επίσης δύο ακρωτήρια από το Ηρώο της Αλυζίας (σημερινή Κανδήλα).

Στον προθάλαμο του Μουσείου φυλάσσεται μικρός αριθμός επιτύμβιων στηλών από διάφορες περιοχές του νομού. Ξεχωρίζουν δύο στήλες από αμμόλιθο από τη Βλαχομάνδρα Ναυπακτίας, οι οποίες φέρουν επίγραμμα του 7ου αι. π.Χ. σε αχαϊκΕπιτύμβια στήλη με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση από το νεκροταφείο του Τριχωνείου (200-150 π.χ.)ό αλφάβητο, καθώς επίσης και η επιτύμβια στήλη του Κριτολάου από το Τριχόνειο με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση. Η μαρμάρινη θύρα από το Ηρώο της ΚαλυδώναςΕπιτύμβια στήλη με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση από το νεκροταφείο του Τριχωνείου (200-150 π.χ.)

Στο μικρό στεγασμένο αίθριο και τον αύλειο χώρο του Μουσείου εκτίθενται επιτύμβιες στήλες, λίθινα και πώρινα αρχιτεκτονικά μέλη, καθώς επίσης και διάφορα λίθινα σκεύη (π.χ. τριβείο σταριού, κ.ά.).

 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη – Κυριακή 8:30 – 15:00
Δευτέρα – Αργίες Κλειστά
Τηλ.: 26410 27377