ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ: Το προσκύνημα στους Αγίους Τόπους

Προσλήψεις: 4 Ατόμων
Οκτώβριος 1, 2019
«Η Δυτική Ελλάδα μπροστά σε νέες προκλήσεις»
Οκτώβριος 3, 2019

 ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

 

Γνωρίζουμε που πηγαίνουμε και τι θα συναντήσουμε

Πρώτη μας στάση για σήμερα ο τάφος του Αγίου Λαζάρου. Ο τάφος του Αγίου βρίσκεται στη Βηθανία. Εκεί ο Κύριός μας ανέστησε τον αγαπημένο Του φίλο Λάζαρο, ενώ εκείνος ήταν ήδη “τετραήμερος” νεκρός.

Κατεβήκαμε ακριβώς στο σημείο που είναι ο τάφος του Αγίου. Ο χώρος είναι πολύ μικρός και στενός και γι΄ αυτό κινούμαστε ένας-ένας. Εκεί, αφού ψάλλαμε το απολυτίκιο και προσκυνήσαμε τον τάφο, αναχωρήσαμε για το επόμενο προσκύνημα.

Φτάνουμε στο μοναστήρι των αδελφών Μάρθας και Μαρίας. Εκεί μας υποδέχονται πολύ φιλόξενα οι μοναχές του μοναστηριού, οι οποίες και μας ξεναγούν στο μοναστήρι.

Προσκυνούμε την πέτρα στην οποία ο Κύριος περίμενε τις αδελφές του Λαζάρου, Μάρθα και Μαρία, ώστε να κατευθυνθούν μαζί στον τάφο του Λαζάρου.

Ο ναός του μοναστηριού κατανυκτικός και με ωραίες αγιογραφίες. Βγαίνοντας από το μοναστήρι, στο προαύλιό του, συναντάμε 

τον τάφο του πατρός Θεοδοσίου, ο οποίος υπήρξε ο ιδρυτής της μονής. Κατόπιν, οι αδελφές μάς πρόσφεραν ένα κέρασμα και ύστερα από λίγο ξεκινήσαμε για να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας.

Το επόμενο προσκύνημά μας είναι το μοναστήρι των Αγίων Γεωργίου και Ιωάννου των Χοζεβιτών. Για να φτάσει κανείς στο μοναστήρι αυτό θα πρέπει να διανύσει μια μεγάλη διαδρομή με τα πόδια. Η διαδρομή, βέβαια, είναι ιδιαίτερα κουραστική καθώς, επικρατεί αρκετή ζέστη. Αφού κατεβήκαμε από το λεωφορείο συνεχίσαμε την υπόλοιπη διαδρομή με τα πόδια.

Η διαδρομή έως το μοναστήρι είναι ανάμεσα σε βουνά κατάξερα, αλλά γεμάτα από σπήλαια παλαιών ασκητών.

Φτάνοντας στο μοναστήρι αρχικά καθίσαμε να ξεκουραστούμε. Οι μοναχοί της μονής μάς πρόσφεραν νερό και χυμό για να δροσιστούμε. Ο π. Τιμόθεος μαζί με τον ηγούμενο  και τους άλλους πατέρες της μονής μας διηγήθηκαν  θαυμαστά γεγονότα σχετικά με τους Αγίους της μονής καθώς και για τους πατέρες που έζησαν παλαιότερα σ΄ αυτή.

Κατόπιν, προχωρήσαμε στο εσωτερικό του ναού. Μέσα στο ναό υπήρχαν πολλά άγια λείψανα Αγίων, τα οποία προσκυνήσαμε και πήραμε την ευλογία τους. 

Σ΄ ένα άλλο μέρος του ναού υπάρχει άφθαρτο το σκήνωμα ενός σύγχρονου Αγίου. Είναι ο Άγιος Ιωάννης ο Ρουμάνος. Με πολύ δέος και συγκίνηση προσκυνήσαμε το σκήνωμα του Αγίου, το οποίο βρίσκεται μέσα σε λάρνακα. Όλοι μαζί ψάλλαμε το απολυτίκιο του Αγίου και σταθήκαμε για λίγο προσευχόμενοι.

Στο ίδιο μοναστήρι, ανεβαίνοντας κάποια σκαλιά, βρίσκουμε το σπήλαιο όπου έμενε ο Προφήτης Ηλίας, ενώ τον κυνηγούσε η βασίλισσα Ιεζάβελ. Εκεί ο προφήτης Ηλίας τρεφόταν καθημερινά από ένα κοράκι κατόπιν Θείας Προνοίας. Στο ίδιο σπήλαιο αργότερα κατέφυγε ο Άγιος Ιωακείμ, ο πατέρας της Υπεραγίας Θεοτόκου, για να προσευχηθεί ώστε ο Θεός να τους χαρίσει ένα παιδί. Έχοντας πάρει μεγάλη ευλογία από το μοναστήρι, ξεκινάμε την ανάβασή μας για να φτάσουμε στο σημείο που μας περιμένει το λεωφορείο. 

       Κατευθυνόμαστε προς την Ιεριχώ. 

Σταματάμε, αρχικά, στο μοναστήρι του Αγίου Αποστόλου Ζακχαίου. Ο Ζακχαίος ήταν αρχιτελώνης και έζησε στην εποχή του Χριστού. Κάποια μέρα, ενώ ο Κύριος θα περνούσε από την Ιεριχώ, θέλοντας ο Ζακχαίος να Τον συναντήσει, ανέβηκε σε μια συκομορέα καθώς το ανάστημά του δεν του επέτρεπε να δει, λόγω του πλήθους. Τότε συναντήθηκε με τον Κύριο, μετανόησε για τις αδικίες που είχε διαπράξει, ενώ αργότερα χειροτονήθηκε και επίσκοπος Καισάρειας. Εκεί, λοιπόν, στο μοναστήρι του Αγίου μας υποδέχτηκε ο ηγούμενος, ο π. Φιλούμενος, ο οποίος είναι και πατρινός στην καταγωγή. 

Μπαίνοντας στο εσωτερικό του ναού παρατηρεί κανείς όμορφες αγιογραφίες με έντονα χρώματα. Καθίσαμε και ο π. Φιλούμενος μας διηγήθηκε με λίγα λόγια τη ζωή του Αποστόλου Ζακχαίου. 

Στον εξωτερικό χώρο του μοναστηριού βρίσκεται το δέντρο της συκομορέας, στην οποία είχε ανέβει ο Ζακχαίος για να δει τον Κύριο. Το δέντρο είναι προστατευμένο, ώστε να διατηρείται και να μας θυμίζει το περιστατικό. Δίπλα έχουν φυτρώσει κι άλλα τέτοια δέντρα, τα οποία είναι σπάνια και δεν τα συναντάμε σχεδόν πουθενά αλλού. Αφού,λοιπόν,  ευχαριστήσαμε τον πατέρα Φιλούμενο για τη φιλοξενία, φύγαμε για το επόμενο προσκύνημα

Τελευταίο προσκύνημα είναι το Σαραντάριο Όρος. Εκεί ο Κύριος νήστεψε σαράντα μέρες και σαράντα νύχτες, αντιμετωπίζοντας και τους τρεις πειρασμούς. Το μοναστήρι βρίσκεται ψηλά και γι΄ αυτό ανεβαίνουμε με τελεφερίκ. Κατεβαίνουμε από το λεωφορείο και πηγαίνουμε στο χώρο όπου βγάζουμε τα εισιτήρια. 

Επιβιβαζόμαστε στα τελεφερίκ σε ομάδες των πέντε ατόμων και ξεκινάμε την ανάβαση. Η θέα μέσα από το τελεφερίκ είναι καταπληκτική. Μπροστά μας απλώνεται η πόλη της Ιεριχούς. Παρατηρούμε από ψηλά τις πλούσιες καλλιέργειες με φυτά που ευδοκιμούν στην περιοχή. 

Μετά από την τόσο ενδιαφέρουσα διαδρομή, φτάνουμε στο σημείο που μας αφήνει το τελεφερίκ και συνεχίζουμε με τα πόδια για το μοναστήρι. Επικρατεί πολύ ζέστη και υγρασία. Για να φτάσουμε στο μοναστήρι  ανεβαίνουμε αρκετά σκαλιά, στα οποία συναντάμε αρκετούς προσκυνητές. Φτάνοντας στο μοναστήρι μας υποδέχτηκαν με δροσερό νερό, απαραίτητο μετά την ανάβαση.

       Το μοναστήρι βρίσκεται μέσα σε βράχο και σε μεγάλο ύψος. 

Προχωρούμε στο ναό, ο οποίος είναι πολύ κατανυκτικός. Ανεβαίνοντας μια σκάλα, βρίσκουμε την πέτρα στην οποία στεκόταν ο Κύριος προσευχόμενος.      

Η ευωδία που αναβλύζει η πέτρα είναι χαρακτηριστική. Η ίδια ακριβώς που συναντάμε και σε άλλα προσκυνήματα από τα οποία πέρασε ο Κύριος. Αφού προσκυνήσαμε, κατεβήκαμε και καθίσαμε για λίγο στην  αυλή του μοναστηριού για να ξεκουραστούμε. Εκεί συναντήσαμε έναν πατέρα του μοναστηριού, ο οποίος μας μίλησε για το μοναστήρι και μας είπε ωραία πνευματικά λόγια. Κατόπιν, κατεβαίνουμε από το μοναστήρι για να φτάσουμε στο χώρο, όπου θα επιβιβαστούμε στα τελεφερίκ. Μετά τη διαδρομή με τα τελεφερίκ, αρκετά κουρασμένοι, επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, με τη Χάρη του Θεού, τελείωσε και το σημερινό μας προσκύνημα.

http://arpati.blogspot.com/2012/10/9.html

 

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ 20

 

Πέμπτη μέρα της προσκυνηματικής μας εκδρομής στην Ιορδανία. Το σημερινό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στα μέρη του Ιορδάνη ποταμού, όπου θα ξεναγηθούμε και θα προσκυνήσουμε σε έναν όμορφο τόπο.

Με τη Χάρη και τη βοήθεια του Θεού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλαδελφείας κ.κ. Βενέδικτος έχει δημιουργήσει μια πνευματική όαση στη μέση της ερήμου του Ιορδάνη. Ο τόπος αυτός βρίσκεται δίπλα στον Ιορδάνη ποταμό και εκεί θα συναντήσουμε το πραγματικό σημείο όπου βαπτίστηκε ο Κύριος μας από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Πριν από λίγα χρόνια, στο μέρος που επισκεφτήκαμε δεν υπήρχε απολύτως τίποτα· ήταν απλά μια απέραντη έρημος.

Σήμερα το τοπίο είναι εκπληκτικό. Παντού μέσα στον χώρο αυτό υπάρχουν μικρά εκκλησάκια και εικοναστάσια αφιερωμένα σε Αγίους.

Μπήκαμε και προσκυνήσαμε σ΄ αυτά τα μικρά, αλλά τόσο κατανυκτικά, εκκλησάκια. Μέσα στα εκκλησάκια υπήρχαν πολύ ωραίες ψηφιδωτές εικόνες, ενώ μια πολύ χαρακτηριστική και όμορφη εικόνα ήταν αυτή της Παναγίας της Παραμυθίας. Τα εκκλησάκια είναι όμορφα διακοσμημένα με παραστάσεις και έντονα χρώματα.

Ένα άλλο πολύ κατανυκτικό και μικρό παρεκκλήσιο ήταν αφιερωμένο στην Αγία Μαρία την Αιγυπτία. Μέσα στο εκκλησάκι είχε μια εικόνα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας που γύρω γύρω είχε σκηνές από τη ζωή της Αγίας, ενώ μπροστά από την εικόνα κρέμονταν καντηλάκια. Μια ψηφιδωτή εικόνα της Αγίας την ώρα που κοινωνεί των Αχράντων Μυστηρίων από τον Άγιο Ζωσιμά συναντήσαμε και σε ένα από τα πολλά πέτρινα προσκυνητάρια που βρίσκονται στον χώρο εκείνο.


Σ΄ αυτόν τον εξωτερικό χώρο υπήρχε, επίσης, ένα μικρό πέτρινο βραχάκι, στην κορυφή του οποίου ήταν τοποθετημένος ένας μεγάλος ξύλινος Σταυρός. Παρατηρώντας το, έρχεται στο νου μας ο Φρικτός Γολγοθάς και η Θυσία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού πάνω στον Σταυρό για τη σωτηρία των ανθρώπων.
Προχωρώντας, συναντούμε ένα ακόμα πέτρινο προσκυνητάρι με μια όμορφη εικόνα του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου, ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ασκητές της ερήμου, γεμάτος Χάρη Θεού.


Ένα άλλο πολύ όμορφο και θαυμάσιο κομμάτι αυτού του χώρου ήταν ένα ύψωμα, όπου υπήρχαν δύο μεγάλα προσκυνητάρια με ψηφιδωτές εικόνες  του Κυρίου και της Παναγίας μας αντίστοιχα. Η εικόνα του Κυρίου μας ήταν αυτή της Άκρας Ταπείνωσης, θυμίζοντας σε όλους μας το Εκούσιο Πάθος του Κυρίου μας και την άκρα ταπείνωση στην οποία έφτασε για να σώσει όλους εμάς. Ανάμεσα στα δύο πέτρινα προσκυνητάρια υπήρχε ένας μεγάλος ξύλινος Σταυρός και γύρω του έχουν φυτέψει ένα δέντρο ελιάς. Ενθουσιαστήκαμε όλοι από την ομορφιά του συγκεκριμένου σημείου, το οποίο προκαλεί μεγάλη κατάνυξη και μας διδάσκει πολλά, ενώ προσφέρει μια εκπληκτική θέα προς τον Ιορδάνη ποταμό. Εκτός από τα εκκλησάκια και τα προσκυνητάρια, που είναι διάχυτα στον χώρο, υπάρχουν όμορφα και καλαίσθητα φυτά. Έχουν φυτέψει πολλούς φοίνικες και άλλα δέντρα και λουλούδια που αντέχουν και μπορούν να διατηρηθούν στο κλίμα της ερήμου, τα οποία με την παρουσία τους συμπληρώνουν την ομορφιά του τόπου.

Ένα άλλο πολύ όμορφο έργο στο χώρο αυτό είναι και οι ξενώνες που έχουν κατασκευαστεί. Εμείς επισκεφτήκαμε δύο από αυτά τα κτίρια, τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν αρκετούς επισκέπτες και προσκυνητές. Είναι δύο πολύ όμορφα κτίρια, που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στους προσκυνητές μια πολύ άνετη και ζεστή φιλοξενία. Μπαίνοντας στο ένα από αυτά αντικρίζουμε μια κεντρική είσοδο, ενώ δεξιά και αριστερά υπάρχουν δωμάτια στα οποία μπορούν να φιλοξενηθούν δεκάδες προσκυνητές. Προχωρώντας, υπάρχει μια μεγάλη αίθουσα, όπου βρίσκεται το καθιστικό με ένα όμορφο πέτρινο τζάκι και μια καλαίσθητη κουζίνα. Τους τοίχους του χώρου αυτού διακοσμούν όμορφες εικόνες και κάδρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βγαίνοντας από αυτό το κτίριο, κατευθυνόμαστε σε ένα άλλο πιο δίπλα, το οποίο είναι σαν ένα κανονικό σπίτι. Αυτό χωρίζεται σε πολλά δωμάτια, καθένα από τα οποία έχει το δικό του λειτουργικό ρόλο. Υπάρχουν τραπεζαρίες, ένα μεγάλο γραφείο συνοδευόμενο με μια θαυμάσια βιβλιοθήκη. Όλα τα έπιπλα είναι ξύλινα και διακοσμημένα με υπέροχα σχέδια. Σε όλο το χώρο υπάρχουν όμορφες εικόνες του Κυρίου, της Παναγίας και κάποιων Αγίων. Όλα στο χώρο είναι τοποθετημένα με τάξη και δημιουργούν μια απόλυτη αρμονία και κατανυκτικότητα. Επίσης, υπάρχει και ένα μικρό εκκλησάκι, το οποίο προσδίδει Χάρη και ευλογία στο χώρο.


Όλα αυτά τα έργα, τα κτίρια και ο όμορφα διακοσμημένος χώρος που απολαύσαμε και θαυμάσαμε στην έρημο του Ιορδάνου, είναι ένα πολύ σπουδαίο και άξιο επαίνου έργο, καθώς έχει φτιαχτεί με πολλούς κόπους και δυσκολίες εκ μέρους του Μητροπολίτου Φιλαδελφείας. Παρόλα αυτά, όμως, συνεχίζει το έργο του αντλώντας δύναμη από τον Παντοδύναμο Θεό.

Συνεχίζουμε την περιήγηση και την επίσκεψή μας στο μέρος αυτό, το οποίο ονομάζεται Βηθανία. Η Βηθανία αυτή ονομάζεται «Βηθανία πέραν του Ιορδάνου» και ξεχωρίζει από τη Βηθανία που σχετίζεται με τον Τετραήμερο Λάζαρο.

Κατευθυνόμαστε στο σημείο του Ιορδάνη ποταμού, όπου βαπτίστηκε ο Κύριος. Είναι μια μεγάλη διαδρομή, την οποία πρέπει να διασχίσουμε με τα πόδια. Κατεβαίνουμε από το λεωφορείο μας και, με τη Χάρη του Θεού, ξεκινούμε τη διαδρομή μας. Πρώτα, όμως, εφοδιαστήκαμε με νερό, καθώς υπάρχει αφόρητη ζέστη και πολύ έντονη υγρασία.
Τα μικρά δρομάκια στα οποία περπατούσαμε είναι χωματόδρομοι και πολλά βρίσκονται ανάμεσα σε μικρούς θάμνους και φυτά. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας συναντήσαμε μια ψηφιδωτή εικόνα της Αγίας Μαρίας της Αιγυπτίας και άλλη μία που απεικόνιζε την Βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Φτάνουμε σε  εκείνο το σημείο που βαπτίστηκε ο Κύριος. Όλοι νιώσαμε ένα δέος και μια συγκίνηση, ευρισκόμενοι εκεί. Αναλογιζόμαστε το μεγάλο γεγονός της Βάπτισης του Κυρίου μας και τη θαυμαστή εμφάνιση και των τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδας. Στο σημείο εκείνο δεν υπάρχει τόσο νερό όσο τότε. Σήμερα το νερό έχει υποχωρήσει πολύ και τώρα εκεί υπάρχει ελάχιστο.

 

 

Συνεχίζοντας τη διαδρομή μας φτάνουμε στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Είναι ένας πέτρινος ναός με τρούλο και βρίσκεται κοντά στις όχθες του ποταμού.

 

 

 

 

 

 

 

Κατεβαίνοντας κάποια σκαλοπάτια αντικρίζουμε τον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί υπάρχει μια ξύλινη εξέδρα, όπου σταθήκαμε και μερικοί  έβρεξαν τα πόδια τους στον Ιορδάνη για ευλογία. Η απέναντι μεριά του ποταμού ανήκει στο κράτος του Ισραήλ, καθώς ο Ιορδάνης αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας. Καθίσαμε για λίγο εκεί στην ξύλινη εξέδρα και δροσιστήκαμε από την έντονη ζέστη.

 

 

 

 

 

 

 

Κατόπιν, ανεβήκαμε και πάλι στο χώρο που βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη. Μπήκαμε μέσα να προσκυνήσουμε στον ιερό χώρο. Ο ναός είναι πολύ κατανυκτικός. Έχει πολύ ωραίες αγιογραφίες με ζωηρά χρώματα και όμορφες ψηφιδωτές παραστάσεις στο δάπεδο. Καθίσαμε για λίγο μέσα στο δροσερό περιβάλλον του ναού και, ύστερα, ξεκινήσαμε για το δρόμο της επιστροφής στο σημείο  που μας περίμενε το λεωφορείο.

Το πρόγραμμα της ημέρας τελειώνει εδώ και επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο μας. Δοξάσαμε το Θεό για τη μεγάλη ευλογία που πήραμε από τον τόπο εκείνο, ο οποίος μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΟΡΔΑΝΙΑ

Έφτασε η τελευταία μέρα της προσκυνηματικής μας εκδρομής στην Ιορδανία. Μεγάλη ευλογία ήταν η το προσκύνημά μας στη «Βηθανία πέραν του Ιορδάνου», όπου μας αξίωσε ο Κύριος να βρεθούμε στο ακριβές σημείο της Βαπτίσεως Του και της θαυμαστής εμφανίσεως της Αγίας Τριάδας. Η περιήγησή μας στο μέρος, όπου ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας έχει κάνει ένα σπουδαίο έργο με ξενώνες, προσκυνητάρια, όμορφους εξωτερικούς χώρους με φυτά, μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και θαυμάσαμε το αξιέπαινο έργο του. Επίσης, οι επισκέψεις μας στο όρος Ναβαύ, όπου ο Μωυσής αντίκρισε τη Γη της Επαγγελίας, στα ιστορικά μέρη της Γέρασα και της βραχοπολιτείας της Πέτρας, όπου συναντήσαμε έντονο το ελληνικό πνεύμα, η επίσκεψή μας στα γραφικά μέρη της ερήμου και όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε και προσκυνήσαμε ήταν αρκετά για να γνωρίσουμε την Ιορδανία και να τη θυμόμαστε σαν μια πλούσια σε ιστορικότητα και θρησκευτικότητα χώρα.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από το ξενοδοχείο μας κατευθυνόμαστε προς το τελωνείο της Ιορδανίας, από όπου θα περάσουμε και πάλι στο κράτος του Ισραήλ. 

Αποχαιρετώντας τον ξεναγό μας και ευχαριστώντας τον για την ενδιαφέρουσα ξενάγηση που μας προσέφερε όλες τις μέρες της παραμονής μας στην Ιορδανία, μπήκαμε στο χώρο του τελωνείου, όπου γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, ώστε να περάσουμε τα σύνορα. Αφού περάσαμε αισίως τους ελέγχους με τα διαβατήρια και τις αποσκευές μας, μεταφερθήκαμε μ΄ ένα λεωφορείο στο αντίστοιχο τελωνείο του Ισραήλ. Εκεί μας περίμενε καινούριος κύκλος ελέγχων τόσο των προσωπικών μας διαβατηρίων όσο και των αποσκευών μας. Η ταλαιπωρία μας εδώ ήταν μεγαλύτερη, καθώς είχαμε μεγάλη καθυστέρηση στην παραλαβή των αποσκευών μας. Ενώ μετά τον καθιερωμένο έλεγχο των διαβατηρίων παραλαμβάνουμε τις αποσκευές μας, οι οποίες έχουν ήδη ελεγχθεί, εντούτοις κάποιοι από εμάς δεν βρήκαν τις αποσκευές τους γιατί τις είχαν κρατήσει για περαιτέρω έλεγχο. Η πολύωρη αυτή αναμονή μάς κούρασε αρκετά, αλλά με τη Χάρη του Θεού, τελείωσε και συνεχίσαμε για το υπόλοιπο πρόγραμμά μας. Έξω από το τελωνείο, μας περίμενε η ξεναγός που είχαμε κατά τη διάρκεια της προσκυνηματικής μας εκδρομής στα Ιεροσόλυμα. Επιβιβαζόμαστε στο λεωφορείο μας και ξεκινάμε για το τελευταίο προσκύνημά μας.

Προορισμός μας τώρα είναι η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στη Ρέμλη. Εδώ, η Ρέμλη, είναι η πατρίδα του Αγίου Ιωσήφ του κηδευτού του Κυρίου μας. Ρέμλη είναι η εβραϊκή ονομασία τής πολεως Αριμαθαία, από την οποία και ο Άγιος Ιωσήφ, πήρε την επωνυμία «Ιωσήφ ο από Αριμαθαίας». Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται μέσα στην πόλη και περιτριγυρίζεται από δρόμους, μαγαζιά και καταστήματα. Φτάνουμε στην Ιερά Μονή και μας υποδέχεται ο πατήρ Νήφων, ο οποίος είναι ο ηγούμενος και πιστός φύλακας του μοναστηριού. Η Μονή έχει ένα μικρό εσωτερικό προαύλιο, στο οποίο βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Μπήκαμε στο ναό και προσκυνήσαμε στον ιερό αυτό χώρο. Αντικρίσαμε και προσκυνήσαμε όμορφες εικόνες με ζωηρά χρώματα, εντυπωσιακές αγιογραφίες και ένα εξαιρετικό τέμπλο.

Πολλές και ωραίες ήταν οι εικόνες του Αγίου Γεωργίου, ενώ πολύ χαρακτηριστική ήταν μια εικόνα με την Παναγία μας, τις Μυροφόρες και τους κηδευτές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Επίσης, μέσα στο ναό υπάρχει ένα μαρμάρινο προσκυνητάρι με την εικόνα του Αγίου Γεωργίου και κάτω από αυτό βρίσκεται ένα κομμάτι από μια μαρμάρινη κολόνα, το οποίο συνδέεται με το παρακάτω θαύμα του Αγίου.

Κάποτε μια ευλαβής γυναίκα είχε κάνει ένα τάμα στον Άγιο Γεώργιο. Είχε υποσχεθεί να στείλει μια κολόνα, η οποία θα χρησιμοποιείτο για την ανέγερση του ομώνυμου ναού του Αγίου στη Ρέμλη. Ο μόνος τρόπος για να στείλει την κολόνα ήταν με το πλοίο-το μοναδικό μέσο συγκοινωνίας της εποχής εκείνης για τους Αγίους Τόπους- που μετέφερε τους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους. Ο πλοίαρχος, όμως, αρνήθηκε στη γυναίκα να μεταφέρει την κολόνα με το πλοίο και την άφησε  πίσω στην ακτή. Επόμενο ήταν η γυναίκα να δυσαρεστηθεί και να λυπηθεί, βλέποντας ότι δεν μπορεί να πραγματοποιήσει το τάμα της. Τότε, απογοητευμένη, προσεύχεται θερμά και με πίστη στον Άγιο Γεώργιο και ζητάει τη βοήθειά του. Ο Άγιος Γεώργιος απάντησε στην ευλαβή γυναίκα με το εξής θαύμα. Μόλις ο πλοίαρχος και οι υπόλοιποι προσκυνητές, που ταξίδευαν με το πλοίο, έφτασαν στον προορισμό τους, βρήκαν την κολόνα που εκείνη η γυναίκα είχε τάξει στον Άγιο. Όλοι τότε κατάλαβαν την παρέμβαση και το θαύμα του Αγίου και η κολόνα μεταφέρθηκε στο ναό για να χρησιμοποιηθεί στην ανέγερσή του. Σήμερα στον ίδιο ναό του Αγίου Γεωργίου στη Ρέμλη φυλάσσεται ένα κομμάτι από αυτή την κολόνα και είναι τοποθετημένο στο προσκυνητάρι με την εικόνα του Αγίου.


Καθίσαμε για λίγο στο ναό και ο πατήρ Νήφων μας καλωσόρισε και μας μίλησε για τη Μονή, στην οποία ο Θεός τον έχει καταστήσει φύλακα. Επίσης, μας πληροφόρησε για τους ντόπιους Χριστιανούς Ορθοδόξους και γενικότερα για την τοπική κοινωνία. Μετά από τα λόγια που ακούσαμε από τον πατέρα Νήφωνα, τον ευχαριστήσαμε για τη ζεστή φιλοξενία του και εκείνος με τη σειρά του μας ευχήθηκε να είναι άξιο το προσκύνημά μας και καλή επιστροφή στην πατρίδα μας.

Έπειτα από το τελευταίο προσκύνημά μας, κατευθυνόμαστε προς το Τελ Αβίβ, την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η πόλη αυτή είναι μια σύγχρονη και κοσμοπολίτικη πόλη. Εντυπωσιάζει με τα υπερσύγχρονα κτίριά της, τα πρωτότυπα αρχιτεκτονικά τους σχέδια, τα μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία της και τους πολυσύχναστους δρόμους της. Καθ΄ οδόν για το ξενοδοχείο μας, όπου θα διανυκτερεύσουμε το τελευταίο βράδυ μας πριν αναχωρήσουμε για την Ελλάδα, αντικρίζουμε αυτά τα πολυτελή κτίρια με τους ιδιαίτερους σχεδιασμούς τους και την επιβλητικότητά τους. Οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι αυτοκίνητα και την χαρακτηρίζει μια υπέρμετρη κινητικότητα και δραστηριότητα.

Ύστερα από λίγη ώρα, φτάνουμε στο ξενοδοχείο μας. Το ξενοδοχείο μας ήταν μεγάλο, με πολλούς ορόφους και όμορφα διακοσμημένο και σχεδιασμένο. Παραλαμβάνουμε τις αποσκευές μας και μπαίνουμε μέσα για να πάρει ο καθένας μας το δωμάτιό του. Ο χώρος της υποδοχής ήταν πολύ όμορφος με έπιπλα σύγχρονου σχεδιασμού και όμορφη διακόσμηση. Οι υπεύθυνοι της υποδοχής ήταν πολύ εξυπηρετικοί. Αφού μοιράστηκαν τα δωμάτια, ανεβήκαμε ο καθένας στο δικό του για να τακτοποιηθούμε. Τα δωμάτιά μας ήταν εκπληκτικά. Είχαν όμορφα έπιπλα, μοντέρνα διακόσμηση και τα χρώματα όλου του χώρου ταίριαζαν απόλυτα και αρμονικά μεταξύ τους.

Θαυμάσια ήταν και η θέα από τα παράθυρα των δωματίων μας, καθώς βρισκόμαστε σε ψηλούς ορόφους και είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την όμορφη θέα της πόλης από ψηλά. Μετά από μια σχετική ξεκούραση, κατεβήκαμε στην τραπεζαρία του ξενοδοχείου για το δείπνο. Εκεί προσφέρονταν πολλά και πλούσια εδέσματα. Αμέσως μετά, ανεβήκαμε και πάλι στα δωμάτιά μας για να ξεκουραστούμε μέχρι την ώρα της αναχώρησης, η οποία ήταν σε λίγες μόλις ώρες.

Πριν ξημερώσει, ύστερα από λίγες ώρες ύπνου και ξεκούρασης, ετοιμάσαμε τις αποσκευές μας και φύγαμε για το αεροδρόμιο της πόλης. Η πτήση μας ήταν αρκετές ώρες μετά. Όμως θα έπρεπε να βρισκόμαστε στο αεροδρόμιο νωρίτερα για να περάσουμε τους απαραίτητους ελέγχους. Μπαίνουμε στο χώρο του αεροδρομίου, ο οποίος είναι τεράστιος και πλημμυρισμένος με πολύ κόσμο. Έχοντας ο καθένας μας τις αποσκευές του στο χέρι, μπαίνουμε σε μια σειρά όλοι μαζί και περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν οι υπεύθυνοι για τους ελέγχους. Η αναμονή μας σ΄ αυτό το σημείο κράτησε πολύ ώρα και ήταν ιδιαίτερα κουραστική.

Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια αυτής της αναμονής, κανείς μας δε μιλούσε ή συζητούσε. Αντίθετα, ήμαστε κλεισμένοι στον εαυτό μας και βυθισμένοι σε σκέψεις. Περνούσαν από το μυαλό μας τα Άγια προσκυνήματα, στα οποία ο Κύριος μας αξίωσε να προσκυνήσουμε, όλα τα μέρη που επισκεφτήκαμε και εκείνη την ώρα συνειδητοποιούσαμε ότι η προσκυνηματική μας εκδρομή έφτανε στο τέλος της.

Μετά την πολύωρη αναμονή μας, μας οδήγησαν σ΄ άλλο σημείο, όπου περιμέναμε και πάλι στη σειρά για να γίνει ο έλεγχος των αποσκευών. Κατόπιν του εξονυχιστικού ελέγχου που έγινε στις αποσκευές μας, τις παραδώσαμε και προχωρήσαμε για τον έλεγχο των διαβατηρίων. Αφού έλεγξαν τα διαβατήριά μας, τα παραλάβαμε μαζί με τα εισιτήριά μας, έτοιμοι για την πτήση μας. Μέχρι να έρθει η ώρα για την επιβίβασή μας στο αεροπλάνο, περιηγηθήκαμε  στους χώρους του αεροδρομίου. Υπήρχαν πολλά καταστήματα, καφετέριες και μαγαζιά με πολλά προϊόντα και πολύς κόσμος γύρω από αυτά.

Έφτασε η ώρα που θα επιβιβαζόμαστε στο αεροπλάνο μας. Μετά τον τελευταίο έλεγχο, μπήκαμε στο αεροπλάνο και αφού βρήκαμε τις θέσεις μας, καθίσαμε και ετοιμαστήκαμε για την αναχώρηση. Το αεροπλάνο γέμισε και μετά τις οδηγίες των αεροσυνοδών για τις ζώνες ασφαλείες, έγινε η απογείωση. Το ταξίδι μας, με τη βοήθεια του Θεού, ήταν ήρεμο και διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα.

Δοξάζοντας το Θεό που φτάσαμε καλά στην πατρίδα μας, κατευθυνθήκαμε αμέσως για τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Αθήνας και την παραλαβή των αποσκευών μας. Χωρίς καμία καθυστέρηση, παραλάβαμε τις αποσκευές μας και βγήκαμμε στο χώρο στάθμευσης των λεωφορείων. Εκεί μας περίμενε ένα λεωφορείο από το ταξιδιωτικό γραφείο που οργάνωσε την εκδρομή μας, με προορισμό την Πάτρα.

Αρκετά κουρασμένοι, καθίσαμε στις θέσεις μας και ξεκινήσαμε το ταξίδι μας για την Πάτρα. Η εκδρομή μας ουσιαστικά είχε τελειώσει. Ο πατήρ Τιμόθεος μας ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία που είχαμε και την όμορφη και σωστή συμπεριφορά μας καθ΄ όλες τις μέρες της προσκυνηματικής μας εκδρομής. Ιδιαίτερη ήταν η στιγμή κατά την οποία ζητήσαμε συγγνώμη ο ένας από τον άλλο για τις περιπτώσεις που ίσως στεναχωρήσαμε τους άλλους με τη συμπεριφορά μας. Όλοι μας περάσαμε όμορφες στιγμές κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας και γίναμε μια οικογένεια.

Στο ταξίδι της επιστροφής αναπολούσαμε τις μέρες που περάσαμε στους Αγίους Τόπους, θυμόμαστε κάποια μέρη που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση, έρχονταν στο μυαλό μας εικόνες από τα Άγια Μέρη, στα οποία πάτησε και έζησε ο Κύριός μας και παράλληλα δοξάζαμε και ευχαριστούσαμε το Θεό που μας αξίωσε να πατήσουμε και να προσκυνήσουμε στην Αγία Γη.

Φτάνοντας στην Πάτρα, ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν ο αποχαιρετισμός. Τα συναισθήματά μας ήταν ανάμεικτα. Νιώθαμε νοσταλγία για τους Αγίους Τόπους, στους οποίους βρεθήκαμε και αξιωθήκαμε να προσκυνήσουμε και παράλληλα χαρά για τη μεγάλη ευλογία που μας χάρισε ο Θεός μ΄ αυτό το ταξίδι.

Η προσκυνηματική μας εκδρομή στα Ιεροσόλυμα και την Ιορδανία άφησε σε όλους μας τις καλύτερες εντυπώσεις και κρατήσαμε όμορφες αναμνήσεις από τα Άγια εκείνα Μέρη, με την προσδοκία μιας ενδεχόμενης επανάληψης του ταξιδιού μας, αν βέβαια, ο Κύριος το επιτρέψει.

 

 

7ΗΜΕΡΟ ΕΥΛΑΒΙΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ

 ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

Αναχώρηση  4   Νοεμβρίου  2019  αεροπoρικώs 

Επιστροφή  10   Νοεμβρίου  2019   αεροπορικώs

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

 

1η ΗΜΕΡΑ: ΔΕΥΤΕΡΑ : 4-11-2019 ΑΘΗΝΑ – ΤΕΛΑΒΙΒ – ΒΗΘΛΕΕΜ

Συγκέντρωση των προσκυνητών  στο αεροδρόμιο των Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» ώρα 20:00 το βραδυ, απ΄ όπου θα πετάξουμε  22:30  κατ”ευθείαν για ΤΕΛ ΑΒΙΒ. Άφιξη 00:20 περίπου. Μετά τον έλεγχο διαβατηρίων και την παραλαβή των αποσκευών, επιβίβαση στο λεωφορείο μαs, και  αναχώρηση για τήν Βηθλεέμ. Διανυκτέρευση.

2η ΗΜΕΡΑ: ΤΡΙΤΗ:  5-11 – 2019  ΓΑΛΙΛΑΙΑ -ΤΙΒΕΡΙΑΔΑ

Μετά το πρωινό, αναχώρηση για ολοήμερη επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή τηs  Γαλιλαίαs, με πρώτο προσκύνημα στο Θαβώρ όπου έγινε η θεία Μεταμόρφωση του Κυρίου μας, στη συνέχεια, στην Ναζαρέτ (Ευαγγελισμός της Θεοτόκου), Κανά (πρώτο θαύμα του Κυρίου μαs στο γάμο) και συνεχίζοντας Βόρεια του Ισραήλ θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή των Δώδεκα Αποστόλων στην πόλη της Τιβεριάδας, στα παράλια της λίμνης Γεννησαρέτ, απ΄ όπου ο Κύριος κάλεσε τους «ψαράδες» εις το Αποστολικό Αξίωμα. Και θα κλείσουμε το οδοιπορικό της ημέρας με την βιβλική Καπερναούμ την Ιερά Μονή Πέτρου και Παύλου των Πρωτοκορυφαίων, όπου ο Χριστός έκανε τα περισσότερα θαύματα και θα δούμε και το Όρος των Μακαρισμών.  Επιστροφή – δείπνο  – διανυκτέρευση.

3η ΗΜΕΡΑ: ΤΕΤΑΡΤΗ : 6 – 11- 2019   – ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

Μετά το πρωινό,  επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για την Παλαιά πόλη – την Αγία Ιερουσαλήμ. Φθάνοντας θα περάσουμε από την πύλη του Δαυίδ και θα κατευθυνθούμε προς τον πανίερο Ναό της Αναστάσεως όπου ζώντας μοναδικές στιγμές θα κλίνουμε γόνυ ευλαβικά στην Αγία αποκαθήλωση, στον φρικτό Γολγοθά, στον ζωοδόχο Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας και σε πολλά άλλα παρεκκλήσια όπως το μη μου Άπτου, του Ακανθίνου Στεφάνου, της εύρεσης του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη, του Εκατόνταρχου Λογγίνου, των Κλαπών, του Αβραάμ, Αγία αυλή, μετόχι Γεθσημανής, όλα με λεπτομερή ξενάγηση. Ακολουθεί η Ι. Μονή Μεγάλης Παναγιάς, Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου, Ι. Μονή Σεϊδανάγιας. Θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και θα περπατήσουμε στη συνέχεια την  – οδό του μαρτυρίου – (VIA DOLOROSA) με στάσεις στον εξώστη της Αγίας Βερονίκης και στον οίκο του Κυρηναίου και θα φθάσουμε στο Πραιτώριο, όπου φυλακίσθηκε ο Κύριος, και δικάστηκε. Ακολουθούν  η Προβατική Κολυμβήθρα, ο οίκος των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης (τόπος γέννησης της Παναγίας μας) και βγαίνοντας των τειχών της Ιερουσαλήμ από την Πύλη των Λεόντων, φθάνουμε στην Γεθσημανή για προσκύνημα στην Ι. Μονή Αγίου Στεφάνου του πρωτομάρτυρος και στον τόπο που λιθοβολήθηκε. Θα δούμε τον Χείμαρρο των Κέδρων ή πύρινο ποταμό, το τέμενος του Ομάρ (Ναός του Σολομώντα) με τον Χρυσό Τρούλο, την Κλειστή πύλη και εκεί στους πρόποδες του όρους των Ελαιών θα επισκεφθούμε κατεβαίνοντας 48 σκαλιά τον σταυροειδή Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Γεθσημανή όπου ο τάφος της Παναγίας μας και η θαυματουργός Αγία Εικών της Παναγίας Ιεροσολυμίτισσας και εν συνεχεία θα επισκεφθούμε τον Κήπο της Προσευχής και προδοσίας του κυρίου όπου και ο Ναός των Εθνών.  Επιστροφή,Δείπνο. Διανυκτέρευση.

4η ΗΜΕΡΑ: ΠΕΜΠΤΗ   7-11-2019  ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ (εορτή του Αγίου Ιακώβου του

αδελφοθέου  ) ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

Μετά το πρωινό αναχώρηση για τα Ιεροσόλυμα .Σήμερα θα έχουμε την ιδιαίτερη ευλογία να παρακολουθήσουμε  Πατριαρχική θεία λειτουργία απο τον Μακαριώτατο Ιεροσολύμων, κ.κ.Θεόφιλο τον Γ’, στον Ναό του Αγίου Ιακώβου. Στην συνέχεια θα επισκεφθούμε την έδρα του, για κέρασμα και καλωσόρισμα, και αφου πάρουμε την ευλογία και προσκυνήσουμε στο μοναστήρι του ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΊΟΥ Κων/νου και Ελένηs Θα ακολουθήσουν επισκέψειs σε άλλα προσκυνήματα ανάλογα με τον χρόνο μαs.   Επιστροφή- δείπνο -διανυκτέρευση.

5η ΗΜΕΡΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ:  8-11-2019  ΒΗΘΑΝΙΑ – ΙΟΡΔΑΝΗΣ -ΙΕΡΙΧΩ

Πρωινό και αναχώρηση για την έρημο του Ιορδάνου ποταμού. Πρώτα θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Μάρθαs και Μαρίαs στην Βηθανία (πατρίδα του Αγίου  Λαζάρου).

Ακολουθεί η Ι.Μ. Χοτζεβά (ανάβαση στο βουνό) Αφού προσκυνήσουμε θα μεταβούμε στον Ιορδάνη ποταμό(ακριβές σημείο βάπτισης του Κυρίου ) όπου θα πραγματοποιηθεί συμβολικό βάπτισμα των προσκυνητών. Ακολουθεί το Σαραντάριο Όρος (πειρασμοί του Κυρίου) για ευλαβικό προσκύνημα στο σημείο όπου προσευχήθηκε ο Κύριος μετά την βάπτιση. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή προφήτου Ελισσαίου όπου στον αύλειο χώρο σώζεται η συκομορέα του Ζακχαίου.Και κλείνουμε με την Ι.Μονή Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Εδώ θα προσκυνήσουμε το σπήλαιο  οπου η Παναγία μαs με τον Μνήστορα Ιωσήφ και το Θείο Βρέφοs διανυκτέρευσαν ενα βράδυ στην φυγή τουs πρόs την Αίγυπτο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο–δείπνο-διανυκτέρευση.

6η ΗΜΕΡΑ: ΣΑΒΒΑΤΟ: 9-11-2019  ΒΗΘΛΕΕΜ – ΝΕΑ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Σήμερα θα έχουμε θεία λειτουργία, στην Μεγάλη Βασιλική τηs Γέννησηs.

Ιδιαίτερη ευλογία να λειτουργηθούμε και να κοινωνήσουμε σώμα και αίμα Χριστού, στον τόπο ακριβώs όπου έλαβε ανθρώπινη σάρκα απο την Παναγία Μητέρα του ο Κύριοs ημών Ιησούs Xριστόs. Θά συλειτουργήσουν με τούs Aγιοταφίτεs πατέρεs, οι Ιερείs του γρούπ μαs .Στην συνέχεια θα γονατίσουμε  να προσκυνήσουμε τον τόπο τηs Γέννησηs,και θα δούμε την φάτνη τηs σπαργάνωσηs του θείου βρέφουs,ολα με λεπτομερείs ξεναγήσειs. Στον υπόγειο χώρο θα επισκεφθούμε και θα προσκυνήσουμε τα λείψανα και τουs Τάφουs των Αγίων νηπίων των σφαγιασθέντων απο τον Ηρώδη.Στην συνέχεια θα πάρουμε το πρωϊνό μαs και θα αναχωρήσουμε για το χωριό των ποιμένων,Μπετ Σαχούρ, όπου η Ι.Μ.ΔΟΞΑ ΕΝ ΥΨΙΣΤΟΙΣ ΘΕΩ,(εδώ πρωτοακούστηκε ο Αρχαγγελικόs Ύμνοs).Συνεχίζουμε με επίσκεψη στην Μπετζάλλα όπου θα προσκυνήσουμε τον Ι.Ναό του Αγίου Νικολάου Μύρων τηs Λυκίαs.Εδώ υπάρχει ωραιότατη παλιά εικόνα του Αγίου καθώs και η κρύπτη-σπήλαιο όπου έζησε ο Άγιοs όταν πήγε ώs προσκυνητήs στούs Aγίουs Τόπουs. Συνεχίζουμε με επισκέψειs στην Ιερά μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου ( άβατο για γυναίκες),  την Ι.Μονή  Αγίου Θεοδοσίου του κοινοβιάρχου όπου και το σπήλαιο των τριών Μάγων, Ι.Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Ορεινή, Ι.Μονή Τιμίου Σταυρού,Ι.Μονή καταμόναs, και θα κλείσουμε με το όροs των Ελαιών.  Επιστροφή-δείπνο-διανυκτέρευση.

7η ΗΜΕΡΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ:  10-11-2019  ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ – ΤΕΛ- ΑΒΙΒ – ΑΘΗΝΑ

Σήμερα  θα πάρουμε το πρωϊνό μαs στο ξενοδοχείο  και με τιs αποσκευέs  θα

επιβιβασθούμε στο λεωφορείο μαs και θα αναχωρήσουμε για τα Ιεροσόλυμα. Θα επισκεφθούμε την Ι.Μονή Αγίου Ονουφρίου στον αγρό του αίματοs ή Ακελδαμά, την Αγία Σιών όπου το Υπερώον του Μυστικού Δείπνου και ο οίκοs του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ( εδώ κοιμήθηκε η Παναγία μαs) και στην συνέχεια επαναληπτικό προσκύνημα στον Ναό τηs Aναστάσεωs. Το απόγευμα, θα επιβιβασθούμε στο λεωφορείο μαs και θα αναχωρήσουμε για το αεροδρόμιο του Τέλ-Αβιβ, απ¨όπου θα πετάξουμε  19:15  για Aθήνα με άφιξη ώρα 21:30 περίπου.

ΤΕΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ:

 • Διαβατήριο με ημερομηνία λήξης 6 μήνες μετά την είσοδό μας στο Ισραήλ διαφορετικά πρέπει να εκδοθεί νέο.
 • Για την έκδοση διαβατηρίων απευθυνθείτε ΕΓΚΑΙΡΩΣ στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας.
 • Ο κάθε προσκυνητής δικαιούται μια αποσκευή μέχρι 23 κιλά, το επιπλέον έχει πρόστιμο. Επίσης μια χειραποσκευή έως 8  κιλά με στερεά πράγματα, όχι υγρά, όχι κρέμες, όχι αιχμηρά, όχι λάδια κ.λ.π.
 • Για δηλώσεις συμμετοχής ΕΓΚΑΙΡΑ με φωτοτυπία διαβατηρίου και  προκαταβολή μεχρι και 30/09.

ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

 • Αεροπορικά εισιτήρια ΑΘΗΝΑ – ΤΕΛ-ΑΒΙΒ – ΑΘΗΝΑ.
 • Βίζα, φόροι αεροδρομίων,
 • Καθημερινές ξεναγήσεις με κλιματιζόμενο λεωφορείο.
 • Ανάβαση με mini bus στο Θαβώρ και μετάβαση στον Αγ. Σάββα.
 • (6) διανυκτερεύσεις στη Βηθλεέμ σε ξενοδοχείο 4**** σε δίκλινα δωμάτια με πρωινό και βραδινό.
 • Φιλοδωρήματα και έμπειρος συνοδός, ξεναγός.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

 • Ανάβαση με τελεφερίκ στο Σαραντάριο όρος (12-13 ευρώ το άτομο).
 • Είσοδοι σε μη ορθόδοξα προσκυνήματα, τεμένη, μουσεία κ.λ.π
 • Διαφορά μονόκλινου δωματίου.

IEROUSALIM TRAVEL

2410.533402, 2410538345

Προσκυνήματα  στούs Αγίουs Τόπουs και στο Σινά(απο το 1998)

MH.T.E0725E60000057601