Ο υπό αναστολή Κρατικός Αερολιμένας Αγρινίου

Πρόσκληση για την 10η/2018 τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου.
Σεπτέμβριος 23, 2018
Ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών μέσω του ευρωπαϊκού έργουTriton
Σεπτέμβριος 23, 2018


 

Ο Κρατικός Αερολιμένας Αγρινίου είναι το αεροδρόμιο του Αγρινίου το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, στην περιοχή Δοκίμι.

Η έκτασή του υπολογίζεται στα 512 στρέμματα και η λειτουργία του βρίσκεται υπό αναστολή.

Ιστορική αναδρομή


Είναι από τα παλαιότερα πολιτικά αεροδρόμια της χώρας αφού πρωτολειτούργησε το 1931 με πτήσεις της Ελληνικής Εταιρίας Εναερίων Συγκοινωνιών (Ε.Ε.Ε.Σ.), η οποία και ανέστειλε κάθε δραστηριότητά της με την είσοδο των Ναζιστικών στρατευμάτων στη χώρα.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του αεροδρομίου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ολυμπιακές Αερογραμμές εκτελούσαν πτήσεις από και προς Αθήνα και Ιωάννινα, χρησιμοποιώντας το ως ενδιάμεσο σταθμό των εκατέρωθεν διαδρομών. Το Αεροδρόμιο σταμάτησε να δέχεται επιβατικά δρομολόγια το 1977 και έχει πια εγκαταλειφθεί στην τύχη του, παρά το καθεστώς «υπό αναστολή λειτουργίας» που του αποδίδεται από την ΥΠΑ και το αίτημα που έχουν εκφράσει κατά καιρούς φορείς της περιοχής για επαναλειτουργία του.

Στο χώρο του αεροδρομίου είχε προγραμματιστεί να δημιουργηθεί η Πανεπιστημιούπολη Αγρινίου και για το σκοπό αυτό έχει ήδη παραχωρηθεί ένα τμήμα της έκτασής του, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Με την κατάργηση του αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας κατά το σχέδιο «Αθηνά», το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την Αερολέσχη Αγρινίου, η οποία άλλωστε εδρεύει στον αερολιμένα και αναπτύσσει όλες τις δραστηριότητές της εκεί από το 1980. Από τον Μάιο του 2008, λειτουργεί το Εκπαιδευτικό Κέντρο ΥΠΑΜ της Αερολέσχης Αγρινίου, για υπερελαφρά αεροσκάφη μετατόπισης κέντρου βάρους (weight shift) και 3 αξόνων (3-axis).

Ο Κρατικός Αερολιμένας Αγρινίου Γενικά


IATA AGQ ICAO LGAG
Τύπος Αεροδρομίου Πολιτικό (Κλειστό)
Χειριστής Αερολέσχη Αγρινίου
Εξυπηρετεί Λειτουργία Αερολιμένα υπό Αναστολή
Γεωγραφικές Συντεταγμένες 38.615663 Βόρεια
21.390809 Ανατολικά

Υψόμετρο 154 πόδια
47 μέτρα
Απόσταση από:
Στις παρυφές της πόλης.
Διάδρομος
Κατεύθυνση Μήκος Επιφάνεια
Πόδια Μέτρα
14 / 32 (ILS? / VOR?) 4,144 1.260 x 30 Άσφαλτος
Σημειώσεις
α. Ο Αερολιμένας έχει ταξινομηθεί από την ΥΠΑ ως: Εσωτερικών Συγκοινωνιών.
β. Ο διάδρομος έχει και φωτισμό.[1]
Ο Κρατικός Αερολιμένας Αγρινίου (συντομογραφίες: IATA: AGQ, ICAO: LGAG, ΥΠΑ: ΚΑΑΓ) είναι το αεροδρόμιο του Αγρινίου το οποίο βρίσκεται στις παρυφές της πόλης, στην περιοχή Δοκίμι. Η έκτασή του υπολογίζεται στα 512 στρέμματα και η λειτουργία του βρίσκεται υπό αναστολή

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το πιο σύγχρονο πλην επίσης υπό αναστολή Στρατιωτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου, στο οποίο έδρευε η 132 Σμηναρχία Μάχης, ενώ ο νομός εξυπηρετείται και από τον Κρατικό Αερολιμένα Ακτίου.

Φάνης Μπισμπίκης

Πηγή: Βικιπαίδεια

Αερολέσχη Αγρινίου
Πληροφορίες για το αεροδρόμιο από το airliners.gr
Το Πολιτικό Αεροδρόμιο Αγρινίου στο OurAirports
Ιστοσελίδα Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας