Ναυμαχία του Ακτίου

Φιλική ήττα στην Κέρκυρα
Σεπτέμβριος 9, 2018
Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον Αη Σώστη
Σεπτέμβριος 9, 2018

Η Ναυμαχία του Ακτίου χρονολογείτε ότι συνέβη..

2 Σεπτεμβρίου το 31 π.Χ. και θεωρείτε η σημαντικότερη ημερομηνία για τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία μιάς και έκρινε την τύχη της ανώτατης ηγεσίας του ρωμαϊκού Κράτους. Πρόκειται για μια  ναυτική αναμέτρηση ανάμεσα στον Οκταβιανό και τον Μάρκο Αντώνιο του οποίου η επιθυμία του,  ήταν να γίνει μάχη επί ξηράς και το ναυτικό της Κλεοπάτρας, που έγινε στο Άκτιο . Ήταν ένας εμφύλιος  πόλεμος ανάμεσα στον Γάιο Οκτάβιο και τον Μάρκο Αντώνιο , όπου διεκδικούσαν, μετά τη δολοφονία του Καίσαρα, την εξουσία στο απέραντο κράτος της Ρώμης . Ο Γάιος Οκτάβιος ήταν εκείνος που έπεισε τη Σύγκλητο να επιτεθεί στον Μάρκο Αντώνιο, με την κατηγορία ότι σύνηψε ερωτική σχέση και συμμαχία με την Κλεοπάτρα και ότι σκόπευε να παραδώσει στους Αιγύπτιους Ρωμαϊκή γη. Ο εμφύλιος  πόλεμος τελείωσε με την ήττα του Αντώνιου και της Κλεοπάτρας Ζ’ και τη διαφυγή τους.

Για τη ναυμαχία του Ακτίου, παρόλο που δεν έχουμε κανένα αυτόπτη μάρτυρα, έγραψαν για αυτήν, μεταξύ άλλων, ο Πλούταρχος ο οποίος περιγράφει την παράταξη των πλοίων των αντιπάλων στη Ναυμαχία, ο Δίων Κάσσιος, ο Στράβων, ο Γάιος Σουητώνιος, ο Γάιος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, ο περιηγητής Παυσανίας, ο Απόστολος Παύλος στην προς Τίτον επιστολή, ο Βιργίλιος, ο Φίλιππος ο Θεσσαλονικεύς, ο Ωριγένης και ο Προκόπιος.

Η  Κλεοπάτρα Ζ’ υπήρξε η τελευταία από τις επτά (7) βασίλισσες της Αιγύπτου. Υπήρξε συγκυβερνήτης της Αρχαίας Αιγύπτου με τον πατέρα της Πτολεμαίο ΙΒ’ και αργότερα με τα αδέρφια και ταυτοχρόνως συζύγους της, Πτολεμαίο ΙΓ’ και Πτολεμαίο ΙΔ’. Αργότερα έγινε η ανώτατη μονάρχις της Αιγύπτου, και σύναψε συμμαχία με τον Γάιο Ιούλιο Καίσαρα (Gaius Julius Caesar) που της εξασφάλισε το θρόνο, με τον οποίο συνδέθηκε ερωτικά και απέκτησαν ένα παιδί.

Μετά τη δολοφονία του Ιουλίου Καίσαρα, το 44 π.Χ., συστρατεύτηκε με τον Μάρκο Αντώνιο, τον οποίο ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε με βάση το Αιγυπτιακό εθιμοτυπικό όπου απέκτησαν τρία παιδιά. Η βασιλεία της σηματοδοτεί το τέλος της Ελληνιστικής και την αρχή της Ρωμαϊκής Περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο.  Αποτέλεσε τον τελευταίο Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου, καθώς ο γιος της Καισαρίων βασίλεψε μόνο κατ’ όνομα, προτού εκτελεστεί με διαταγή του Οκταβιανού μετά την τραγωδία της Ναυμαχίας του Ακτίου.

Μετά από τέσσερα χρόνια, το 27 π.Χ., ο Οκταβιανός ανακηρύχθηκε στη Ρώμη πρώτος Princeps της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και υιοθέτησε τον τίτλο Augustus (Αύγουστος). Σε ανάμνηση της νίκης του έχτισε στο Άκτιο μεγαλύτερο και μεγαλοπρεπέστερο Ναό του Ακτίου Απόλλωνα, και καθιέρωσε να γίνονται κάθε πέντε χρόνια (από το έτος 28 π. Χ.) τα Άκτια, αγώνες με την ίδια επισημότητα που είχαν τα Ολύμπια, τα Ίσθμια, τα Πύθια και τα Νέμεα.

Ο Οκτάβιος επίσης έκτισε μια καινούργια πόλη, τη Νικόπολη, για να θυμίζει τη νίκη του, απέναντι από το Άκτιο. Θαυμαστά δημόσια κτίρια της, είναι το Ρωμαϊκό Ωδείο (700 θέσεις), οι τρεις θέρμες (Δημόσια Λουτρά), το Θέατρο Οκταβιανού (2000 θέσεις), το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης (μήκους 50 χιλιομέτρων) με το Νυμφαίον του, το Ρωμαϊκό Στάδιο, το Γυμνάσιο, τα Ρωμαϊκά Τείχη, κλπ. Όμως το κυριότερο έργο του Αύγουστου Οκταβιανού είναι το λεγόμενο ‘’Μνημείο Αυγούστου’’ ένας ναός αφιερωμένος στους Θεούς Άρη και Ποσειδώνα, στο λόφο της Σμυρτούλας Πρέβεζας, ο οποίος κτίστηκε ακριβώς στο σημείο που είχε το αρχηγείο του.

Η Κλεοπάτρα διέφυγε με το στόλο της μέσα από ένα κενό της διάταξης των εχθρικών πλοίων, έφτασε στην Αλεξάνδρεια και ενημέρωσε ψευδώς το λαό της ότι δήθεν νίκησαν στη ναυμαχία. Μία άλλη άποψη λέει ότι οι Αιγύπτιοι στρατηγοί της Κλεοπάτρας είχαν σχέδιο διαφυγής το οποίο εκτελέστηκε με επιτυχία. Κατά τη δεύτερη αυτή άποψη, τα πλοία της συγκεντρώθηκαν στον όρμο Αγίου Νικολάου Αιτωλοακαρνανίας. Από εκεί μέσω ενός καναλιού (αυλακιού) διαμέτρου 5 μέτρων (υπάρχει και σήμερα, με το όνομα διώρυγα Κλεοπάτρας) πού είχαν από πριν σκάψει και καμουφλάρει κατάλληλα με δέντρα, εισήλθαν στην αβαθή ελώδη λίμνη Βουλκαριά. Από εκεί ρυμούλκησαν τα πλοία μέσα στην ελώδη περιοχή η οποία συνδέει τη λίμνη Βουλκαριά με τον Όρμο Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας. Από εκεί τα πλοία διέφυγαν προς την Αίγυπτο, περνώντας ανάμεσα στα νησιά Μεγανήσι και Κάλαμος γειτονικά της Λευκάδας. Όμως σύμφωνα με Γερμανό αρχαιολόγο, ο οποίος πραγματοποίησε τομή εδάφους το 2000, διαπίστωσε ότι το κανάλι είναι μεταγενέστερο.

Ο Μάρκος Αντώνιος τραυματίστηκε βαριά και επέστρεψε στα ανάκτορα της Κλεοπάτρας από το Άκτιο στην Αίγυπτο, όπου και πέθανε από αιμορραγία ή αυτοκτόνησε με το ξίφος του μαθαίνοντας πως η Κλεοπάτρα είχε πεθάνει. Έτσι, η Κλεοπάτρα, υπό το πρόσχημα προετοιμασίας Αιγυπτιακής κηδείας για τον αγαπημένο της Αντώνιο, κλείσθηκε σε ένα χώρο του ανακτόρου της και  αυτοκτόνησε με τσίμπημα κόμπρας στο στήθος, ακολουθώντας την και οι δύο πιστές της υπηρέτριες. Τέλος όταν οι Ρωμαίοι έσπασαν την πόρτα με πολιορκητικό κλοιό κάπως αργά, βρήκαν το  πτώμα της Κλεοπάτρας, και τότε ο Αύγουστος είπε «Νίκησες Κλεοπάτρα».

Σχετική εικόνα

Του Φάνη Μπισμπίκη