Να εγκριθεί και η ειδικότητα «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού»

Αγώνας επίδειξης Ιστιοπλοΐας τριγώνου
Σεπτέμβριος 24, 2018
Παραμένει υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018 σε όλη τη Δυτική Ελλάδα
Σεπτέμβριος 25, 2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΑΛ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΠΑΛ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ

Να εγκριθεί και η ειδικότητα «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού»

Εμείς οι γονείς του ΕΠΑΛ Καινουργίου, που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στην περιοχή από τα ορεινά χωριά του Θέρμου και της Β.Α. Τριχωνίδας του νομού Αιτωλ/νίας, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ διότι χωρίς δικιά μας ευθύνη, έχουμε εγκλωβιστεί από την επιλογή μας να φοιτήσουν τα παιδιά μας στο ΕΠΑΛ, αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν εγκρίνει τη λειτουργία, της ειδικότητας «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερίων» της Γ’ τάξης, όπου από συγκυριακούς λόγους βρέθηκε φέτος με μικρότερο αριθμό μαθητών.

Ζούμε σχεδόν εδώ και ένα μήνα «το μαρτύριο της σταγόνας» με την μη έγκριση λειτουργίας των λεγόμενων «ολιγομελών τμημάτων, όπου και με την ηλεκτρονική εγγραφή με  το TaxisNet αποθαρρύνει αρκετούς να επιλέξουν το ΕΠΑΛ Καινουργίου, όταν υπάρχει και το επιπρόσθετο εμπόδιο ότι το σχολείο μας ως διαδημοτικό που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της ορεινής και πεδινής Τριχωνίδας τα παιδιά διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις από και προς το σχολείο.

Αυτή η καθημερινή ψυχοφθόρα κατάσταση των γονέων και των μαθητών δημιουργεί αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το μέλλον τους και συνολικότερα του σχολείου, αποτέλεσμα να έχει οδήγησε τους μαθητές στην κατάληψη του ΕΠΑΛ Καινουργίου. Η μαθητική κοινότητα απαιτεί να μην φύγει κανένας συμμαθητής / τρια τους από το σχολείο. Παράλληλα το Σχολικό Συμβούλιο σε πλατιά ολομέλειά του (17-9-2018) αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει από τον κ. Υπουργό Παιδείας την έγκριση και των δυο ολιγομελών τμημάτων, έχοντας υπόψη και τις θετικές εισηγήσεις του Δ/ντή Δ/θμιας Εκπ/σης Αιτωλ/νίας και του Περιφερειακού Δ/ντή Δυτ. Ελλάδας στην κατεύθυνση να παραμείνει το σχολειό στην περιοχή μας.       

Παρόλα αυτά με μεγάλη μας έκπληξη είδαμε στην απόφαση με Αρ. Πρωτ.: Φ12/156878 /Δ4/ 20-09-2018 την έγκριση λειτουργίας μόνο της ειδικότητας «Υπάλληλος Διοίκησης & Οικονομικών Υπηρεσιών»  Γ’ τάξης, δηλαδή χωρίς την έγκριση της ειδικότητας «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού».

Διαφεύγει ίσως της προσοχής του κ. Υπουργού και όλων των αρμοδίων το γεγονός ότι οι μαθητές που έχουν κάνει νόμιμα την ηλεκτρονική εγγραφή τους, που έγινε επιβεβαίωση και αποδοχή στην εκ την υστέρων μη εγκεκριμένη ειδικότητα, ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε άλλο ΕΠΑΛ, διότι το κοντινότερο με την ίδια ειδικότητα είναι στη Ναύπακτο και απέχει 70 χιλ. από το Αγρίνιο (που η μοναδική περίπτωση είναι η διάθεση από την περιφέρεια TAXI για την μεταβίβασή τους).

Ταυτόχρονα οι γονείς των μαθητών αυτού του τμήματος δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να αλλάξουν ειδικότητα και ούτε μπορεί η υπηρεσία να τους διαγράψει από το μητρώο του σχολείο χωρίς την θέλησή τους. Η αντιστοιχία των ειδικοτήτων για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν είναι απόλυτα ταυτόσημες οι σχολές και ως εκ τούτου το σύννομο της αναγκαστικής εγγραφής σε άλλη ειδικότητα των μαθητών είναι υπό διερεύνηση.  

Οφείλουμε να ενημερώσουμε ύστερα από πληροφόρηση που είχαμε από τη διεύθυνση του σχολείου την Παρασκευή 21-9-2018, ότι ήρθαν ακόμα δύο μαθητές από το 1ο ΕΠΑΛ Αγρινίου και κατέθεσαν χειρόγραφη αίτηση για εγγραφή τους στη Γ’ τάξη ψυκτικών ΕΠΑΛ Καινουργίου (πτυχιούχοι του νόμου 4386/2016 ειδικότητας μηχανολογικού τομέα) και μη έχοντας πρόσβαση ο διευθυντής στο σχολείο (κατάληψη) για να κάνει τις προβλεπόμενες διαδικασίες έστειλε σήμερα τις αίτησης τους (ύστερα από σχετική συνεννόηση με την διοίκηση) με τα σχετικά δικαιολογητικά με fax από το Γ/σιο Καινουργίου στη ΔΙΔΕ Αιτωλ/νίας για τα περεταίρω, αφού ούτος ή άλλως δεν υπάρχει πρόσβαση στο σύστημα σε μη εγκεκριμένη ειδικότητα, όπως μας είπαν από το υπουργείο.

Κι όλα αυτά χωρίς κανένα κριτήριο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη, όπως  η αγωνία των μαθητών της Γ΄ τάξης και ο αγώνας όσων φοιτούν στο ΕΠΑΛ από δυσπρόσιτες περιοχές με δυσκολία μετακίνησης, ακόμα και τη δεινή θέση των γονέων, αφού τους στερούν στα παιδιά τους το συνταγματικό δικαίωμα φοίτησης στη δημόσια εκπαίδευση, στην ελεύθερη επιλογή ειδικότητας καθώς και της επαγγελματικής εξέλιξης των παιδιών τους.

Οι γονείς απαιτούν μετά την σημερινή εξέλιξη να ανοίξει το σύστημα και να εγγραφούν και οι υπόλοιποι μαθητές ώστε να εγκριθεί τελικά και το τμήμα Γ’ τάξης ειδικότητα «Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού Κλιματισμού» του ΕΠΑΛ Καινουργίου και να επανέρθει το σχολείο στην κανονικότητα για να αρχίσουν τα μαθήματα.

Καινούργιο 24 – 9 – 2018

 

Οι εκπρόσωποι γονέων & Κηδεμόνων  του ΕΠΑΛ Καινουργίου

 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΨΥΚΤΙΚΟΥΣ 24-9-2018