ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  «THE PEACEMAKERS»

Ενημερωτικό Δελτίο Αδικημάτων και Συμβάντων
Ιούνιος 19, 2018
Μουσική βραδυά : Τα Τραγούδια της γειτονιάς
Ιούνιος 19, 2018

ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

ΑΡΧΙΣΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΤΟ  ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΛΗΣ ΗΘΙΚΗΣ»

ΜΕ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ  «THE PEACEMAKERS»

 

200 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΈΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ  ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ.

 

Υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου

Προκοπίου Παυλοπούλου.

 

Το Περιβάλλον στο κόκκινο. Εκπέμπει SOS  από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Με τη φαντασμαγορική μουσική εκδήλωση «The Peacemakers” (Ο ι ειρηνοποιοί ) μήνυμα ειρήνης και παγκόσμιας συμφιλίωσης, άνοιξε χθες Κυριακή 17 Ιουνίου και ώρα 6:30 μ.μ. το κύκλο των εργασιών του το διεθνές συνέδριο «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι Ελληνικές Ρίζες της Οικολογικής Ηθικής». Το  αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών πλημύρισε από μέλη της Ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και κυρίως από ενεργούς πολίτες, επιτυγχάνοντας τη ζεύξη της κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο.

Η τελετή έναρξης άρχισε με την εισήγηση του προέδρου του συνεδρίου ομότιμου Καθηγητή Στέφανου Παϊπέτη. Ο Καθηγητής Παϊπέτης επεσήμανε ότι το παρόν συνέδριο, είναι το 2ο  που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και αναφέρθηκε στη δομή αλλά και τη σπουδαιότητα του συνεδρίου.

Ο ίδιος μεταξύ άλλων είπε, ότι  η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της γης, αδυνατεί να αντιληφθεί την κρισιμότητα του προβλήματος, τονίζοντας: «ακόμη και οι  ηγέτες ισχυρών κρατών αρνούνται την ύπαρξή του τεράστιου περιβαλλοντικού προβλήματος και εναντιώνονται στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Σ΄ αυτό το συνέδριο μετέχουν 200  διαπρεπείς επιστήμονες από όλο τον κόσμο, που αγωνίζονται να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές των ανθρωπογενών βλαπτικών επιδράσεων στον πλανήτη. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια κολοσσιαία προσφορά του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και της Προέδρου του κας Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία παρέχεται δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο». Παράλληλα τόνισε, ότι θα κατατεθούν εργασίες που εξετάζουν  τη σχέση ανθρώπου-φύσης ως φιλοσοφικού προβλήματος και θα δείξουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συλλάβει πολλαπλά την ουσία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και έδωσαν παραδειγματικές λύσεις.

 

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, μετέφερε το χαιρετισμό και τις ευχές του τονίζοντας, την σημαντικότητα του  συνεδρίου. Παράλληλα, επεσήμανε και ο ίδιος, το πόσο σημαντικό είναι για την πόλη το συνέδριο και ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες του.

 

Ο Περιφερειάρχης Δ. Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, μίλησε για τους ουσιαστικούς κινδύνους που προέρχονται από την ανθρωπογενή ρύπανση του περιβάλλοντος και τόνισε την αναγκαιότητα λήψεων  μέτρων. «Eπιβάλλεται», είπε, «όχι μόνον η αλλαγή κεντρικής πολιτικής αλλά και η δημιουργία στρατηγικής και εφαρμογής της σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σ΄ αυτή την κατεύθυνση έχει στραφεί και εργάζεται η Περιφέρεια Δ.Ελλάδας.

 

Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ιδιαιτέρως του Γραφείου Πληροφόρησης  της Δυτικής Ευρώπης κ. Δημήτρης Φατούρος, μίλησε για τις σημερινές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν μαζί με την ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, τις πολεμικές συγκρούσεις  τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και την ανεργία, στις οποίες όμως, όπως είπε, μπορούμε να αντιδιαστείλουμε θετικά σημεία από το 1945 που ιδρύθηκε ο ΟΗΕ. «Σήμερα έχουμε καλλίτερη υγεία, έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, η  νέα γενιά γνωρίζει γλώσσες, ταξιδεύει, ανήκουμε στην Ε.Ε. με ότι αυτό συνεπάγεται, αλλά μας λείπει το μέτρο που οδηγούσε πολυεπίπεδα τη ζωή στο αρχαιοελληνικό κόσμο. Στη αγνόηση του «ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ» εδράζεται η παντός είδους ανισορροπία και βεβαίως και η αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος».

 

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Μνημείου των Αθανάτων ο κ. Μ Χαβάτζια οποίος προσέφερε ως  δωρεά την μουσική εκδήλωση στο όνομα της εκεχειρίας για την οποία αγωνίζεται, όπως είπε 20 χρόνια και αυτό συνδέεται με το Ολυμπιακό Ιδεώδες για το αγωνίζεται και η πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου κα Κατερίνα Παναγοπούλου. «Προς τούτο θα υπογράψουμε μνημόνιο συνεργασίας για την διάδοση του Ιδεώδους της εκεχειρίας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Η Πρόεδρος του το Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα. Κατερίνα Παναγοπούλου ,  Εθνική Πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου  Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ, στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων τόνισε, ότι η φιλοσοφία και η επιστήμη που αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα, παρέχουν τις βιώσιμες απαντήσεις και λύσεις που χρειάζεται ο σύγχρονος κόσμος. «Αυτό ήταν και το πνεύμα του πρώτου Διεθνούς Διεπιστημονικού Συνεδρίου: «Η Αρχαία Ελλάδα και ο Σύγχρονος Κόσμος».που συνδιοργανώσαμε με το Πανεπιστήμιο Πατρών, τον Αύγουστο του 2016 στην Αρχαία Ολυμπία, υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και το φετινό συνέδριό μας. Το 1ο συνέδριο  απέδωσε έναν πολύτιμο τόμο πρακτικών 860 σελίδων, που έχει, ήδη, διανεμηθεί δωρεάν, σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και, φυσικά, θα αποσταλεί και σε όλους εσάς που εγγραφήκατε σύνεδροι σήμερα. Όπως, δωρεάν θα λάβετε και τα πρακτικά του φετινού συνεδρίου. Γιατί, η Ελληνική Οικουμενική Παιδεία και όσα γέννησε, ανήκουν σε όλους, πέρα από οικονομική δυνατότητα. Είμαστε εναντίον των κλειστών «ιερατείων» της γνώσης.Πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάθε τι, που μπορεί να βελτιώσει το επίπεδο της γνώσης τους.Στον ανοικτό κόσμο που γεννιέται, χρειαζόμαστε ανοικτά μυαλά, ανοικτές αντιλήψεις και ενότητα όλων των δυνάμεων. Αυτός είναι ο λόγος που πασχίζουμε για να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια συμμαχία Ακαδημαϊκών, ενεργών Πολιτών και Θεσμών.

Τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά. Όπως συμβαίνει και με όλες τις κρίσεις. Το φετινό μας συνέδριο, και η διεπιστημονική προσέγγισή του, νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο συνέδριο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα για το σπουδαίο πρόβλημα της βιώσιμης διαχείρισης του περιβάλλοντος και της ζωής στον πλανήτη .Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους τους καταξιωμένους επιστήμονες που εργάστηκαν μαζί με τον Καθηγητή και Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του Διεθνούς Κέντρου, Στέφανο Παϊπέτη και την Καθηγήτρια κα Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, αλλά και τον Καθηγητή Ιωάννη Δελλή.

Με την συμμαχία και την συνεργασία της Πρυτάνεως και του αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητών Κυριαζοπούλου και Πολύζου, καθώς και όλου του δυναμικού του Πανεπιστημίου Πατρών, τους οποίους θερμά ευχαριστώ.Είναι σημαντικό, επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι, το προσκλητήριό μας βρήκε ανταπόκριση και από τους Κύπριους αδελφούς μας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται κοντά μας, με μια υπέροχη πολιτιστική συμβολή, στην αποψινή τελετή έναρξης. Τόσο, «το μνημείο των αθανάτων», όσο και ο Όμιλος Χαβάτζια, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι όχι μόνο αείχρονος, αλλά και ενιαία. Ο Ελλαδικός και ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι ΜΙΑ φωνή που πρέπει και μπορεί να ακουστεί δυνατά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης».

 

Τέλος, η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτρια Βενετσάνα Κυριαζοπούλου κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, τονίζοντας μεταξύ άλλων : «Με ιδιαίτερη χαρά, τιμή αλλά και προσωπική ικανοποίηση σας καλωσορίζω στο Β’ Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», το οποίο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών. Το διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, στοχεύει φέτος να αναδείξει τα σοβαρά ζητήματα που περιβάλλοντος, όπως η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της, τόσο στην ανθρώπινη υγεία, όσο και στη διατήρηση του οικοσυστήματος, έχοντας ως φιλοσοφική αφετηρία αντιμετώπισής τους, τη προσέγγιση των αρχαίων Ελλήνων για τη σχέση ανθρώπου – φύσης. Στη δύσκολη αυτή συγκυρία αναζητούμε λύσεις για τα κρίσιμα προβλήματα του τόπου και όχι μόνο, μέσα από τα μεγάλα επιτεύγματα του πολιτισμού μας. Ενός πολιτισμού που αποτελεί διαχρονική πηγή ιδεών, ικανών να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία τους μεγαλύτερους κινδύνους αξιοποιώντας την ελληνική σοφία. Αυτή ακριβώς τη σοφία θέλει να αξιοποιήσει το Συνέδριο όχι μόνο προς όφελος της χώρας μας, αλλά προς όφελος ολόκληρης της ανθρωπότητας, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει. Στην αρχαία Ελλάδα, από τα δέντρα μέχρι τη θάλασσα και από τα βουνά μέχρι τις πεδιάδες ήταν  όλα πλήρη θεών και θεοτήτων. Αυτή ακριβώς η θεοποίηση της φύσης – στο πλαίσιο της οποίας ο άνθρωπος ήταν ένα ακόμη πλάσμα της και όχι ο απόλυτος δικαιούχος της εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος – ενέπνευσε στους αρχαίους Έλληνες το σεβασμό για την προστασία του περιβάλλοντος. Πλάτων, Αριστοτέλης και Θεόφραστος, Πυθαγόρας, Ιπποκράτης και Όμηρος έγραψαν για το φυσικό περιβάλλον και τις κλιματικές ισορροπίες. Σαν να έγραφαν για θέματα που μας απασχολούν σήμερα, χιλιάδες χρόνια μετά. Οι βασικές αρχές της οικολογίας έχουν τις ρίζες τους στη σκέψη και τη ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Η αίσθηση του «μέτρου», τόσο ως προς το σεβασμό προς τη φύση, όσο και στις ανθρώπινες επιδιώξεις, είναι ο χρυσός κανόνας. Χαρακτηριστικά ο Ιπποκράτης είχε πει: «Παν το πολύ, τη φύσει πολέμιον» (οτιδήποτε υπερβολικό, είναι αντίθετο στη φύση. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών, για την σταθερή και διαρκή παρουσία της ως ενεργού πολίτη αυτής της χώρας και για την εξαιρετική συνεργασία της με την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου μας, την κ. Αικατερίνη Παναγοπούλου και τον Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Στέφανο Παιπέτη, για τη συμμετοχή του στο Ίδρυμα και την ουσιαστική εμπλοκή του στην οργάνωση του Συνεδρίου, καθώς επίσης και τον Αναπληρωτή Πρυτάνεως Καθηγητή κ. Δημοσθένη Πολύζο, γιατί ουσιαστικά αυτός συμμετείχε στην όλη οργάνωση.»

 

Μετά τον χαιρετισμό της πρυτάνεως αναγγέλθηκε η έναρξη της μουσικής εκδήλωσης από τη δημοσιογράφο κα Έμη Λιβανίου -Ζησιοπούλου.