Μνήμη των Αγίων Κοσμά και Δαμιανό των Ανάργυρων

Νοέμβριος
Νοέμβριος 1, 2018
Πλακέτα προς τιμήν των θυμάτων του βομβαρδισμού του Αγρινίου
Νοέμβριος 1, 2018

 ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΟΣΜΑ ΚΑΙ ΔΑΜΙΑΝΟΥ, ΤΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΤΙΜΑ ΤΗΝ 1Η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ.

 Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων. Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού.

Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι’ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες. Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον.

Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν.

Αλλά αυτοί, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής:

«Η ευλογία και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμις και η ισχύς τω Θεώ ημών εις τους αιώνας των αιώνων» (Αποκάλυψη Ιωάννου, ζ’ 12).

Δηλαδή, όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς, ανήκει στο Θεό μας, στους αιώνες των αιώνων.

Έτσι ταπεινά αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά.

Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου πανηγυρίζει το παρεκκλήσι της Χ.Ε.Α,ο Ι.Ν των Αγίων και Ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού.

 

  • ΕΟΡΤΙΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤην Τρίτη 31 Οκτωβρίου το απόγευμα και ώρα 6:00 μ.μ. θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.Τετάρτη 1 Νοεμβρίου-Ανήμερα της εορτής και ώρα 7.00 π.μ. θα τελεσθεί  Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ των ευεργετών και δωρητών της Χ.Ε.Α και του Γηροκομείου.Το απόγευμα της εορτής στις  6:00 μμ θα τελεσθεί Ιερά Παράκλησις προς τιμή των Αγίων.

 

  • Επίσης  εορτάζει ο Ομώνυμος Ιερός Ναός της ενορίας μας στο Χαλίκι Αιτωλικού

ΕΟΡΤΙΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη  31 Οκτωβρίου 

17:30 – 19:30 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

Τετάρτη 01 Νοεμβρίου 

07:00 – 09:30 Όρθρος και Πανηγυρική Θείας Λειτουργία

  • Απολυτίκιο:
    Ήχος πλ δ’.
    Άγιοι Ανάργυροι και θαυματουργοί, επισκέψασθε τας ασθενείας ημών, δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε ημίν.