Κορυφώνεται την Κυριακή στην Ελλάδα η εντυπωσιακή βροχή των Περσίδων

H ολυμπιακή λαμπαδηδρομία «ΑΘΗΝΑ 2004» διέσχιζε τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου
Αύγουστος 11, 2018
Ξεκινά η αποκατάσταση του οδοστρώματος στην Εγνατία – Εφίσταται η προσοχή των οδηγών
Αύγουστος 11, 2018

Η πιο θεαματική θερινή -αν όχι ετήσια- βροχή από «πεφταστέρια», οι διάττοντες Περσείδες, θα κορυφωθούν το βράδυ της Κυριακής 12 Αυγούστου προς τα χαράματα της Δευτέρας, στο νυχτερινό ουρανό της χώρας μας και γενικότερα του βορείου ημισφαιρίου.

Επειδή, μάλιστα, υπάρχει Νέα Σελήνη στις 11 Αυγούστου, δηλαδή το φεγγάρι θα απουσιάζει από τον ουρανό, ο οποίος θα είναι σκοτεινός, θα είναι ευκολότερο να παρατηρήσει κανείς τα φετινά «πεφταστέρια», που θα ανταμείψουν όσους ξενυχτήσουν για να τα δουν (με αναμενόμενο ρυθμό 60 έως 70 την ώρα).

Οι Περσείδες είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, διαθέτοντας συνήθως μακριές πύρινες «ουρές». Σύμφωνα με τη NASA, το ρεκόρ τους ήταν το 1993, όταν είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα, ενώ και πέρυσι έφθασαν κατά τόπους έως τα 200 μετέωρα την ώρα.

Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι φαίνεται να προέρχονται κυρίως από τα βόρεια-βορειοανατολικά, από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

Τα μετέωρα αρχίζουν να πέφτουν αραιά από τις 17 Ιουλίου περίπου, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν έως τις 24 Αυγούστου. Μετά τα μεσάνυχτα και όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια» οπουδήποτε στον ουρανό.

Οι Περσείδες -που καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. – προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης. Ο κομήτης, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (των οποίων φέρει το όνομα), διαθέτει ένα τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατ. χρόνια και εξαφάνισε τους δεινόσαυρους.

Ο κομήτης 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνάει από τη Γη κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Για τελευταία φορά εισήλθε στην εσωτερική περιοχή του ηλιακού μας συστήματος το Δεκέμβριο του 1992, ενώ χρειάζεται περίπου 133 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση σχεδόν πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων και το επόμενο κοντινό πέρασμα του από τη Γη αναμένεται το 2126, ενώ δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας στο προβλέψιμο μέλλον.

Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ. το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ., οπότε και αρχίζουν να γίνονται ορατά από τους παρατηρητές. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Το «κλειδί», σύμφωνα με τους ειδικούς, για να δει κανείς -ακόμη και να φωτογραφήσει- μια βροχή διαττόντων, είναι το οπτικό πεδίο του να περιλαμβάνει ένα όσο γίνεται μεγαλύτερο τμήμα σκοτεινού ουρανού. Και ασφαλώς να έχει ελεύθερο χρόνο και υπομονή, καθώς μπορεί να χρειασθεί να περιμένει.

Σμήνος («Βροχή») μετεώρων ή διαττόντων αστέρων (κοινώς πεφτάστερα), που προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στον παρατηρητή, όταν ο ουρανός είναι ξάστερος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι Περσείδες συνιστούν υπολείμματα του περιοδικού κομήτη «Σουίφτ-Τατλ» («Swift-Tuttle») και εμφανίζονται κάθε χρόνο μεταξύ 22 Ιουλίου και 18 Αυγούστου, ενώ το μέγιστο της έντασής τους παρατηρείται στις 12 Αυγούστου. Το ακτινοβόλο σημείο τους είναι τοποθετημένο στον αστερισμό του Περσέα, εξ ου και η ονομασία τους «Περσείδες» (οι απόγονοι του Περσέα).

Ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε συστηματικά το φαινόμενο των Περσείδων ήταν ο Βέλγος αστρονόμος, μαθηματικός, στατιστικολόγος και κοινωνιολόγος Αντόλφ Κετελέ (1796-1874). Νωρίτερα έχουν υπάρξει αναφορές για τη μελέτη των Περσείδων σε κινέζικα χρονικά του 36 μ.Χ.

Στις χώρες της Δυτικής Χριστιανοσύνης το φαινόμενο ονομάζεται και «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου», καθώς στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του.

 

 

Perseid Meteor Shower 2018 Πρόγνωση καιρού: Smoke May Screen Out Δυτική ΗΠΑ

Η ατμόσφαιρα του 2018 Perseid κορυφή μετεωριτών διανυκτέρευση στις 12-13 Αυγούστου, 2018. Αυτός ο χάρτης του ουρανού δείχνει πού να κοιτάξει κανείς στις 11 μ.μ. τοπική ώρα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Πιστοποίηση: Περιοδικό Sky & Telescope

Η ετήσια απόδοση του ατμοσφαιρικού ατμοσφαιρικού πετρώματος Perseidπρόκειται να φτάσει στην κορυφή του αργά την Κυριακή το βράδυ (12 Αυγούστου) στις ώρες πριν από τη Δευτέρα το πρωί. Αυτό είναι το πιο διάσημο από όλα τα βροχή μετεωριτών, και οι Περσίδες ποτέ δεν αποτυγχάνουν να δώσουν εντυπωσιακή εμφάνιση.

Ο  αστρονόμος David Levy και ο Stephen Edberg στον Αστρονομικό Σύνδεσμο «Παρατηρήστε τους Meteors» έγραψαν: «Έχουμε δει τον Perseids να έρχεται σε τόσο γρήγορη διαδοχή ότι η μέτρηση και η καταγραφή ήταν δύσκολη, ακολουθούμενη από χαλαρές περιόδους με μικρή δραστηριότητα». Η φετινή χρονιά είναι εξαιρετική για τους Περσίδες, γιατί θα φτάσουν στο μέγιστο τους σε ένα νέο Σαββατοκύριακο σε φεγγάρι . χωρίς κανένα έντονο φως του φεγγαριού, οι ουρανός θα δουν πολλές λεπτές ραβδώσεις.

Αλλά για να απολαύσετε τη θέα των » αστέγων σκοποβολής «, είναι απαραίτητοι οι σαφείς ουρανοί. Και, δυστυχώς, για τμήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, η εκτεταμένη κάλυψη σύννεφων καθώς και ο καπνός που εκπέμπεται από την πυρκαγιά έξω από τη δύση θα παρεμποδίσει την άποψη. Εάν ο κακός καιρός δεν καταστρέψει την άποψή σας, μπορείτε επίσης να  παρακολουθήσετε το ζεστό μετεωρίτη Perseid εδώ  την Κυριακή (12 Αυγούστου) από τις 17:00 EDT (2100 GMT), με την παραχώρηση του online παρατηρητηρίου Slooh.com. Το webcast Slooh.com, το οποίο μπορείτε επίσης να  ακολουθήσετε εδώ στην ιστοσελίδα του Slooh , θα προσφέρει ζωντανά σχόλια και απόψεις για το ετήσιο ντους μετεωριτών. [ Perseid Meteor Shower 2018: Πότε, Πού & Πώς να το δείτε ]

Δ

Οι καλύτερες συνθήκες προβολής αυτού του Σαββατοκύριακου θα είναι πιθανότατα πάνω από τις βόρειες και κεντρικές Μεγάλες Πεδιάδες καθώς και τμήματα του Midwest, όπου ο ουρανός αναμένεται να είναι γενικά σαφής. Αντίθετα, τα σύννεφα, οι ντους και οι διάσπαρτες καταιγίδες θα ανατρέψουν τους ενδεχόμενους παρατηρητές μετεωριτών σε ένα βύθισμα που εκτείνεται από τις νότιες Μεγάλες Πεδιάδες βορειοανατολικά μέσω των Καρολίνων, των κρατών του Μέσου Ατλαντικού και πάνω στον λεγόμενο «Βορειοανατολικό Διάδρομο», που εκτελείται από την Ουάσινγκτον και τη Βαλτιμόρη στη Φιλαδέλφεια, τη Νέα Υόρκη και τη Βοστώνη.

Και σε ορισμένα σημεία, ένας ουρανός χωρίς σύννεφα δεν σημαίνει αυτόματα μια καλή θέα για τους μετεωρίτες. Ο καπνός από τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια που καλύπτει τώρα τμήματα των δυτικών ΗΠΑ μπορεί να δημιουργήσει θολό συνθήκες ουρανού ικανές να μειώσουν σημαντικά τα φωτεινά αστέρια και τους λαμπρούς μετεωρίτες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για περιοχές που βρίσκονται αμέσως κάτω από τη ζώνη πυρκαγιάς. Σε πολλές δυτικές τοποθεσίες, η λέξη «καπνός» εμφανίζεται στις πρόσφατες προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Για να λάβετε την πιο πρόσφατη ενημερωμένη πρόβλεψη για την πόλη ή την πόλη σας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση : http://www.nws.noaa.gov/organization.php .

Εκεί θα βρείτε καταχωρήσεις για περισσότερα από 150 εθνικά κέντρα πρόγνωσης της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως στο Πουέρτο Ρίκο, το Γκουάμ και την Αμερικανική Σαμόα. Κάθε γραφείο παρέχει προβλέψεις, καθώς και ραντάρ  και δορυφορικές εικόνες και άλλες σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις καιρικές συνθήκες.

Από επαγγέλματα, είμαι τηλεοπτικός μετεωρολόγος και πολλοί πιστεύουν ότι όλοι οι μετεωρολόγοι γνωρίζουν πολλά για τους μετεωρίτες. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια, παρά τα παρόμοια ονόματα. Η λέξη «μετεωρίτης» προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες και σημαίνει «στον αέρα». Μέχρι τον 18ο αιώνα, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται επίσης για να περιγράψει άλλα φυσικά φαινόμενα, όπως αύρες , κεραυνούς, βροχές, χαλάζι, χιόνια και σύννεφα, τα οποία μελετώνται τώρα στη μετεωρολογία.

Μετέωρα από την άλλη πλευρά προέρχονται από το διάστημα, όπου ουσιαστικά δεν υπάρχει αέρας. Αρχίζουν ως σωματίδια που έχουν ριχτεί από τον πυρήνα ενός κομήτη. Όταν τα σωματίδια αυτά ξεφλουδίζουν την ατμόσφαιρα μας σε πολύ υψηλές ταχύτητες, η ατμοσφαιρική τριβή τους αναγκάζει να φλεγμονώσουν μέσα στο χώρο του καρδιακού παλμού. Και αφήνουν πίσω τους ένα πολύ ζεστό ίχνος αερίου, το οποίο δημιουργεί την επίδραση ενός «σκοπευτή».

Όλα αυτά συμβαίνουν περίπου 50 ή 60 μίλια (80 ή 100 χιλιόμετρα) πάνω από τα κεφάλια μας. Έτσι, ενώ οι μετεωρίτες είναι πράγματι «στον αέρα», είναι εντελώς διαφορετικοί από ό, τι κοιτάζει ο τοπικός προγνώστης καιρού σας για να βάλει μαζί μια καθημερινή πρόβλεψη!

Σημείωση του συντάκτη:  Εάν τραβήξετε μια εκπληκτική φωτογραφία του ντους μετεωριτών Perseid που θέλετε να μοιραστείτε με το Space.com και τους συνεργάτες ειδήσεων για μια πιθανή ιστορία ή γκαλερί, στείλτε εικόνες και σχόλια στο  spacephotos@space.com .

Ο Joe Rao χρησιμεύει ως εκπαιδευτικός και προσκεκλημένος λέκτορας στο πλανητάριο Hayden της Νέας Υόρκης. Γράφει σχετικά με την αστρονομία για το περιοδικό Φυσική Ιστορία, το Αλμανάκ των Αγροτών και άλλες δημοσιεύσεις και είναι επίσης ένας μετεωρολόγος για τη συσκευή Verizon FiOS1 News στην κοιλάδα Lower Hudson της Νέας Υόρκης. Ακολουθήστε μας  @Spacedotcom,  Facebook  και  Google+ . Αρχικό άρθρο στο Space.com .