«Κατάνυξη κεκλεισμένων των θυρών» στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο

ehealth.gov.gr: Πως θα εγγραφείτε στην άυλη συνταγογράφηση
Απρίλιος 5, 2020
Πίνακες πωλητών λαϊκών αγορών
Απρίλιος 6, 2020

Χωρίς πιστούς, αλλά μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αγρινίου η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου την Παρασκευή 3.4.2020.

Νωρίς το απόγευμα μεταφέρθηκε η εικόνα της Ευαγγελιστρίας στον Ι.Ν.Αγίου Δημητρίου και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε έναρξη του Ακαθίστου Ύμνου με όρθρο. Ακολούθησε η παράκληση της εικόνας, ποίημα του μακαριστού Αποστόλου Παπαχρήστου και η ιερά αγρυπνία ολοκληρώθηκε 01:00 π.μ με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Στο τέλος της Ιεράς Ακολουθίας ο εφημέριος του ναού π.Κωνσταντίνος Καντάνης απευθυνόμενος στους πιστούς , μέσω του web tv Αγίου Δημητρίου (ssh101.com/AgiosDimitrios) και ραδιοφωνικών σταθμών (Ρυθμός 94.7 & Ι. Μητροπόλεως 106,3) ανέλυσε το μήνυμα του Ακαθίστου Ύμνου κάνοντας εκτενή αναφορά στο σπουδαίο ιστορικό γεγονός της σωτηρίας της Πόλης κατά το 626  όταν πολιορκήθηκε από τους Αβάρους  και πως μέσω της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας των Βλαχερνών αποτέλεσε όπλο των Ελλήνων.

Ο πατέρας Κωνσταντίνος αναφέρθηκε με συγκινητικά λόγια στο πρόσωπο της Παναγίας μας, κάνοντας λόγο για απαράμιλλη αγνότητα, ταπεινοφροσύνη και υπακοή στο θέλημα του θεού. Αναφέρθηκε επίσης στην ιστορική εικόνα της Ευαγγελίστριας που ήρθε στο Αγρίνιο το 1850 και πραγματοποίησε πολλά θαύματα στη περιοχή μας και στάθηκε ιδιαιτέρως στο “Χαίρε, κλίμαξ επουράνιε, δι’ ής κατέβη ο Θεός” εξηγόντας την σημασία της φράσης και λέγοντας πως η σκάλα του Ιακώβ συμβολίζει την Παναγία μας η οποία αποτελεί τη γέφυρα ανάμεσα στον ουρανό και τη γη.

Τέλος μας παρότρυνε να ψάλλουμε , ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί, τον νικητήριο παιάνα το «Τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια»  και μας κάλεσε να προσευχηθούμε για να ζήσουμε εσωτερική Ανάσταση .