Η Αγία Παρασκευή

Η χορήγηση βιταμίνης D στις ενδεικνυόμενες ποσότητες
Ιούλιος 25, 2019
Αναβάθμιση 45 παιδικών χαρών στον Δήμο Αγρινίου
Ιούλιος 26, 2019

Προστάτεψε τα μάτια της ψυχής μας

 ´

Η Αγία Παρασκευή η Οσιομάρτυς αναφέρεται ως η προστάτιδα των οφθαλμολογικών παθήσεων. Γεννήθηκε στην Ρώμη ύστερα από τις πολλές και θερμές προσευχές που έκαναν οι γονείς της απέναντι στον Θεό. Την περίοδο εκείνη στη Ρώμη ήταν αυτοκράτορας  ο Αντωνίνος.  Όταν πέθαναν οι γονείς της, η Αγία Παρασκευή άρχισε να μοιράζει την περιουσία της στους φτωχούς της Ρώμης και πηγαινοέρχοντας στα δρομάκια της πόλης να διδάσκει στο λαό τον λόγο του Κυρίου. Μετά τη σύλληψή της, της ζήτησαν να προσφέρει θυσία στα είδωλα.  Εκείνη αρνήθηκε και έτσι αποφάσισαν να την καταδικάσουν σε ένα θάνατο γεμάτο μαρτύρια και φρικτά βασανιστήρια.

Συγκεκριμένα, την έβαλαν μέσα σε ένα βαρέλι το οποίο είχε καυτό λάδι, αλλά εκείνη με τη βοήθεια του θεού δίπλα της δεν έπαθε κάτι.  Όπως αναφέρεται, ο  βασανιστής της αποφάσισε μόνος του να δοκιμάσει πόσο καυτό ήταν το λάδι, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί ο ίδιος. Με τη θαυματουργική όμως παρέμβαση της Αγίας, ο βασανιστής βρήκε το φως του και έτσι άρχισε να πιστεύει στον Θεό.

Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.

Ύστερα από την εμφάνιση του παραπάνω θαύματος η Αγία Παρασκευή άρχισε να θεωρείται η Αγία η οποία έχει τη θαυματουργική δύναμη να προστατεύει και να γιατρεύει όλους τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν οφθαλμολογικές παθήσεις.

Πλήθος τάματα που απεικονίζουν μάτια στολίζουν τις εικόνες της, Είναι και η προστάτιδα των οφθαλμίατρων.

Ας έχουμε την ευλογία της και ας την παρακαλέσουμε ταπεινά να προστατεύει και τα μάτια της ψυχής μας που στη σημερινή εποχή το έχουν περισσότερο ανάγκη. Μόνο με καθαρά μάτια της ψυχής θα μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το σωστό, το δίκαιο, το χρήσιμο και εκείνο που θα μας οδηγήσει στη χαρά και στην ευτυχία.

Εορτάζει στις 26 Ιουλίου κάθε χρόνο.