Δωδεκαήμερο στο Άγιο Όρος

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στη θρησκεία μας και στη λαϊκή μας παράδοση
Ιανουάριος 7, 2019
Xειμερινές εκπτώσεις από Δευτέρα 14 Ιανουαρίου εως Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου
Ιανουάριος 7, 2019

 

Εκ της Ιεράς Μονής

Δωδεκαήμερο στο Άγιο Όρος

Αρχίζει από σήμερα, με την εορτή των Χριστουγέννων, το άγιο δωδεκαήμερο στο Άγιο Όρος. Ακολουθώντας το παλαιό ημερολόγιο το Άγιο Όρος, για λόγους καθαρά παλαιάς συνήθειας και όχι θρησκευτικού φανατισμού, ξεκινά από σήμερα αυτήν την χαρμόσυνη περίοδο, που εορτάζονται τα Επιφάνια του Δεσπότου Χριστού.

Μέσα από τις άγρυπνες δεήσεις και λατρευτικές εκδηλώσεις, εύχεται όλη η Αγιορείτικη Πολιτεία προς τον Επιφανέντα Χριστό για την σωτηρία του κόσμου, την ενίσχυση των αδυνάτων, την επιστροφή των πλανεμένων, την ενότητα των χριστιανών, την φώτιση των σκοτισμένων.

Σε μια εποχή που η οσμή του αίματος και τα μαύρα σύννεφα του πολέμου έχουν κυριεύσει όλο τον πλανήτη μας και η σκληροκαρδία των ανθρώπων έχει απομακρύνει την αγάπη, μόνη οδός είναι η προσευχή στον Θεό.

Μέσα στην απελπισία, την κατάθλιψη και το αδιέξοδο, που έχει οδηγηθεί ο άνθρωπος, μόνο κοντά στον Θεό ακούγεται παρήγορη η φωνή Του: «παιδί Μου, εμπιστεύσου Με και προχώρα!»

Αυτό το παρήγορο μήνυμα της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της ενότητας στέλνει το Άγιο Όρος σε όλο τον κόσμο καθημερινά, ιδίως, όμως, αυτές τις Άγιες ημέρες.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα, γεμάτα χαρά, αισιοδοξία, ελπίδα και μετάνοια!

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

 

Εκ της Ιεράς Μονής

Θεοφάνια 2019

Έφθασε ο Χριστός στον Ιορδάνη, δείχνοντας τον δρόμο της ταπεινώσεως. Έσκυψε ο Δεσπότης στον δούλο Του για να βαπτισθεί. Ο Ιορδάνης, δεχόμενος τον Δημιουργό Του, άλλαξε την ροή του εμπρός στο μεγαλείο της Δεσποτικής ταπεινώσεως! Η φωνή του Πατέρα ακούστηκε από τον ουρανό και το Άγιο Πνεύμα έκανε την εμφάνισή Του με μορφή περιστεριού.

Η ταπείνωση του Χριστού στον Ιορδάνη οδήγησε στην φανέρωση της Αγίας Τριάδος!

Αυτόν τον δρόμο μάς καλεί να ακολουθήσουμε, όλοι, της ταπεινώσεως. Αυτός μόνο ο δρόμος μάς οδηγεί με βεβαιότητα στον θρόνο της μεγαλοσύνης του Τριαδικού Θεού, εκεί που εύχομαι όλοι να αξιωθούμε της θέας του προσώπου Του, αναφωνώντας: «Τριάς Αγία δόξα Σοι!»

+Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος
Καθηγούμενος Ι.Μ. Εσφιγμένου Αγίου Όρους

Πηγή: https://www.esphigmenou.gr/2019/01/dodekaimero.html