ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Οι Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής.»

Ειδικής Σειράς γραμματοσήμων EUROPA 2018 με θέμα Γέφυρες
Ιούνιος 4, 2018
Κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΕΦΚΑ 2018 (παιδιών ασφαλισμένων – συνταξιούχων τ. Ο.Α.Ε.Ε.)
Ιούνιος 5, 2018

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΚΥΡΙΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ 17-20 Ιουνίου

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

 

Συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Υπατία στην Αθήνα, με θέμα  την παρουσίαση του διεθνούς-διεπιστημονικού συνεδρίου: «Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής», που συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών 17-20 Ιουνίου.

Με την δυναμική 200 κορυφαίων Καθηγητών -Ερευνητών από όλο τον κόσμο, καθώς και επίλεκτων μελών από τις παγκόσμιες  Οργανώσεις Περιβάλλοντος και Υγείας, το συνέδριο αυτό, στοχεύει, μέσα από τη διεπιστημονική προσέγγιση, να αναδείξει, τα σοβαρά  ζητήματα που καταστρέφουν το Περιβάλλον, απειλούν την υγεία και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του οικοσυστήματος. Παράλληλα, οι επιστήμονες  θα καταθέσουν αποτελεσματικές προτάσεις για την αντιμετώπισή τους και θα προτείνουν στρατηγική και πολιτική πρόληψης με αναγωγή στις Ελληνικές ρίζες της Οικολογικής ηθικής.

 

  Τον  χαιρετισμό της Πρυτάνεως   του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτριας κας. Βενετσάνας Κυριαζοπούλου, η οποία λόγω ανελαστικών υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, διάβασε  ο Πρόεδρος του συνεδρίου, ομότιμος Καθηγητής Στέφανος Παϊπέτης. Η Πρύτανις στον χαιρετισμό της, τόνισε, την σπουδαιότητα του συνεδρίου και παράλληλα υποστήριξε, πως το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ισχυρό μοχλό εξέλιξης της επιστήμης, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας που παράγει. Επίσης, ανέφερε, πως ίδια είναι αρωγός όλων των εγχειρημάτων που προάγουν την έρευνα και τον πολιτισμό, εγχειρήματα που προωθεί το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.

 

Σ. ΠΑΪΠΕΤΗΣ: «ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ Η ΧΑΡΑΞΗ ΝΕΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ.»

«Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιο  πρόβλημα που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ζωής πάνω του. Είναι, αν μη τι άλλο περίεργο, το τέλειο δημιούργημα  της φύσης ο άνθρωπος, να αδυνατεί να συλλάβει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα, ακόμη και ηγέτες ισχυρών κρατών να εναντιώνονται, στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας, υπηρετούντες κοντόφθαλμα οικονομικά συμφέροντα», επεσήμανε ο Πρόεδρος του συνεδρίου Ομότιμος Καθηγ. Στέφανος Παϊπέτης.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά, ότι υπάρχουν κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίως  που προσπαθούν να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές των βλαβών που πλήττουν τον πλανήτη. «Λοιπόν, κάποιοι απ’ αυτούς τους επιστήμονες, μετέχουν σ΄ αυτό το συνέδριο, όχι απλά σαν φορείς σπουδαίων επιστημονικών γνώσεων, αλλά για να μεταφερθεί και από την Ελλάδα, το λυχνάρι της οικολογικής ηθικής, το μήνυμα της επιτακτικής ανάγκης χάραξης  νέας πολιτικής. Το συγκεκριμένο συνέδριο, εκφράζει τις θέσεις του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και βεβαίως της Προέδρου του, Εθνικής Πρέσβεως της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και προέδρου του Πανελλήνιου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ Κας Κατερίνας Παναγοπούλου,, η οποία ως χορηγός, το πρόσφερε κυριολεκτικά δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο».

«ΓΝΩΣΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΕΠΑΡΚΗ.»

 

Στη συνέχεια η αντιπρόεδρος του συνεδρίου, Καθηγ. Πολυξένη -Νικολοπούλου-Σταμάτη Παθολογοανατόμος –Κυτταρολόγος, που διδάσκει Περιβαλλοντική Παθολογική Ανατομία στην Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, επεσήμανε: «Είναι γεγονός, ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γη υποφέρει εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η ραγδαία κλιματική αλλαγή, η εξαφάνιση ειδών, η ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και η ρύπανση του νερού και του εδάφους, η λειψυδρία και η αποψίλωση των δασών αλλά και η πυρηνική απειλή,  έχουν υποκινήσει την ανησυχία και το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας. Για το λόγο αυτό, απαιτείται, όχι μόνο η κατανόηση αυτών των φαινομένων, αλλά και η ανάπτυξη στρατηγικής η οποία θα βασίζονται στη διεπιστημονική συνεργασία ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διαχείρισής τους. Οι ήπιες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις τελευτές δεκαετίες δεν απέφεραν κάποιο αποτέλεσμα, αφήνοντας ανοικτά τα μέτωπα μέχρι και σήμερα. Ειδικότερα, στο συνέδριο  θα εξεταστούν: Η Χημική Ρύπανση, η Ακτινοβολία, η Κλιματική Αλλαγή και οι επιπτώσεις τους στην υγεία, όπως ο καρκίνος, η υπογονιμότητα, το στρες και άλλες ασθένειες που οφείλονται στη ρύπανση. Αν και πολλές από τις σημερινές απειλές είναι γνωστές στην επιστήμη εδώ και αρκετά χρόνια, η σύγχρονη πολιτική απάντηση είναι ανεπαρκής γιατί λείπει η ευαισθητοποίηση τόσον αυτών που παίρνουν αποφάσεις όσο και αυτών που τις εφαρμόζουν.»

 

 Γ.ΔΕΛΛΗΣ: «Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ  ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΚΡΑΤΙΚΟΥΣ. »

 

Το  Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου και Μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Κέντρου Ομότιμος  Καθηγ. Γιάννης Δελλής, μεταξύ άλλων είπε: «Η περιβαλλοντική ηθική και η προστασία της φύσης, ξεκίνησε από τους προσωκρατικούς, οι οποίοι υπεστήριζαν ότι ο άνθρωπος δεν είναι διαφορετικός από τη φύση, αλλά ο ίδιος είναι  φύση, είναι μέρος του όλου. Για την αρχαία Ελλάδα η καταστροφή της φύσης ήταν αδικία, αυθαιρεσία (Ύβρις) και πέρα από την όποια ανθρώπινη ποινή, η ίδια η φύση πίστευαν, ότι έπαιρνε την εκδίκηση της. Αυτό θα αποδειχθεί από τις εξαιρετικές εργασίες  καθηγητών που μετέχουν στο συνέδριο.

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΒΟΗΘΗΤΟΣ.ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΘΙΚΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»

 

Η Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών κα. Κατερίνα Παναγοπούλου, Εθνική πρέσβυς της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι και πρόεδρος του Πανελλήνιου  Αθλητικού Σωματείου Γυναικών ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στο προηγούμενο διεθνές συνέδριο που έγινε το 2016 και κατά την διάρκεια του, Ιδρύθηκε το Διεθνές Κέντρο του οποίου τα πρακτικά διατέθηκαν δωρεάν.

 

«Πριν από δύο χρόνια, σε αυτή την όμορφη αίθουσα που μας είχε παραχωρήσει ευγενώς, όπως και τώρα, το Μέγαρο «Υπατία»,  είχαμε υποσχεθεί ότι θα εγκαταστήσουμε στην παγκόσμια συνείδηση, έναν μεγάλο διεπιστημονικό συνεδριακό θεσμό γεφύρωσης της Ακαδημαϊκής κοινότητας, της Πολιτείας και των ενεργών πολιτών. Ιδρύσαμε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Α’ αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, το οποίο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργανώνει και το φετινό συνέδριο, με θέμα: «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι Ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής.»

Η  Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου, τόνισε με έμφαση, ότι «ο  πλανήτης αντιμετωπίζει τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα στη γη, στο νερό  και στον αέρα. Αντιμετωπίζει τον πιο μεγάλο αντίπαλό του, από τότε που εμφανίστηκαν οι μονοκύτταροι οργανισμοί. Τη φονική μηχανή που λέγεται «ασυλλόγιστος άνθρωπος». Ένα ον, ικανό να καταστρέφει, εξίσου αποτελεσματικά με το να κάνει θαύματα. Ο πλανήτης πεθαίνει αβοήθητος με μόνους συμμάχους, κάποιους διαπρεπείς επιστήμονες και μερικές χιλιάδες ενεργούς πολίτες».

Η ίδια, υποστήριξε, πως «τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά,  όπως συμβαίνει και με όλες τις κρίσεις». « Εμείς», είπε καταλήγοντας, « έχουμε, από καιρό, ταχθεί στο πλευρό των ανθρώπων που αγαπούν  και προστατεύουν τη ζωή σε κάθε της μορφή. Επειδή, πιστεύουμε ότι αυτό που υψώνει τον άνθρωπο, είναι η Παιδεία και επειδή πιστεύουμε ότι, η Ελληνική Παιδεία, η Ελληνική Ηθική, μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις και εργαλεία διαχείρισης και  στην περιβαλλοντική κρίση».

 

Διεύθυνση Επικοινωνίας: tetagiannarou@gmail.com, τηλ: 2610 969444, 6932129695 δημοσιογράφο κα. Τέτα Γιαννάρου.

 

  «ΕΚΤΟΠΙΣΜΑ» ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ  Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΑΠΡΕΠΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

 

Το εκτόπισμα του συνεδρίου, εδράζεται  στους επιστήμονες με παγκόσμιο κύρος που  συμμετέχουν σ’ αυτό. Ενδεικτικά, ο Nicholas Ashford (MIT, ΗΠΑ) ο οποίος είναι ο κύριος συγγραφέας του βασικού εγχειριδίου για την αειφόρο ανάπτυξη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, με ειδικές αναφορές στη βιομηχανία και την τεχνολογία. Αναμένεται να πραγματευτεί το φάσμα των πολιτικών που παρέμειναν ανέγγιχτες μέχρι σήμερα. Ο Ernst von Weizsäcker είναι ένας Γερμανός, παγκοσμίου φήμης, κορυφαίος εμπειρογνώμονας στον τομέα της αειφόρου ανάπτυξης. Η πρότασή του θα καλέσει τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσουν μια προληπτική πολιτική σχετικά με την αλλαγή του κλίματος. Άλλοι σημαντικοί ομιλητές γύρω από το θέμα, είναι ο Ακαδημαϊκός Καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, ο Marco Martouzzi από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας,  η Karen Bernstein (ΗΠΑ), η οποία θα μιλήσει, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης της φτώχειας και της μετανάστευσης Επίσης, ο Andreas Gies (Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος), ο οποίος θα εξετάσει το πρόβλημα της δυσκολίας ελέγχου των χημικών ουσιών στο περιβάλλον και της αδυναμίας της Ε.Ε. να προφυλάξει τους πολίτες της. Τα σχόλιά του για την περιβαλλοντική υγεία θα αναλυθούν λεπτομερώς από τhν Devra Davis (ΗΠΑ), η οποία  θα μιλήσει για την έρευνα της που σχετίζεται με τους δεσμούς ανάμεσα στον καρκίνο και την Περιβαλλοντική ρύπανση.

Για  την εξάπλωση και την παράνομη χρήση του Αμιάντου  στις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και για την βλαπτική  επίδραση της ανεξέλεγκτης χρήσης της Νανοτεχνολογίας θα μιλήσει  η Καθ.  Rahman Quamar ( Ινδία).Ο Καθηγητής και Πρύτανης Aseem Chauhan με δίκτυο 130 διεθνών Πανεπιστημίων, θα ανακοινώσει  το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και τον Ελληνικό  Πολιτισμό και την διάθεση του να επενδύσει στη χώρα μας.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΝΟΜΠΕΛ ΚΑΙ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στο συνέδριο σύμφωνα με την καθηγ. Πολυξένη Νικολοπούλου -Σταμάτη, θα  προταθεί, η θεσμοθέτηση  τιμητικού βραβείου Nobel , το οποίο θα απονέμεται ως ανώτατο βραβείο για επιστήμονες που αφιέρωσαν τη ζωή τους,  σε εξέχοντα διεπιστημονικά επιτεύγματα σχετικά με την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση .Επίσης τη δημιουργία ενός μεταπτυχιακού και διδακτορικού εκπαιδευτικού διεθνούς δικτύου για την περιβαλλοντική υγεία, με την  προοπτική προσέλκυσης επενδύσεων στην χώρα μας.

 

ΜΕ ΤΗ  ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ «THE PEACEMAKERS»  Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

 

Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο καταξιωμένος  Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοϊζου, ο οποίος  μίλησε για την καλλιτεχνική εκδήλωση  με το περίφημο έργο του Karl Jenkins «THE PEACEMAKERS».Ένα έργο – μήνυμα ειρήνης και πανανθρώπινης συμφιλίωσης, που θα παρουσιαστεί στην  τελετής έναρξης των εργασιών του συνεδρίου.« Η  συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιίται με την χορηγία του « Μνημείο Των Αθανάτων» και του  Κυπριακού Ομίλου Επιχειρήσεων Χαβάτζια. Το μεγάλο αυτό Μουσικό Έργο του Karl Jenkins («Οι Ειρηνευτές»),γράφτηκε  για χορωδία, ορχήστρα, και σολίστ. Αφιερώθηκε από τον  συνθέτη το 2011 σε όσους έχασαν τη ζωή τους εν καιρώ πολέμου, και συγκεκριμένα στους αθώους πολίτες. Το κείμενο του έργου έχει μορφοποιηθεί από λόγια των Percy Bysshe Shelley, Gandhi, The Dalai Lama, Terry Waite, Mother Teresa, Albert Schweitzer, Carol Barratt, Karl Jenkins, St. Francis of Assisi, Sir Thomas Malory, Rumi, Nelson Mandela, Bahá’u’lláh, Anne Frank (E,L). «Στην Πάτρα, το έργο θα εκτελεσθεί  από την Χορωδία Orphean Singers Cyprus, την Ορχήστρα του Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου, την Υψίφωνο Veronika Sergienia, και τη Μεσόφωνο Anastasia Maximova ενώ εγώ θα διευθύνω την Ορχήστρα», είπε ο Μαέστρος Γιάννης Χατζηλοΐζου. Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της εκδήλωσης που θα απολαύσουν όσοι την παρακολουθήσουν είναι, το παράλληλο οπτικό μέρος που θα προβάλλεται σε μέγεθος οθόνης κινηματογράφου,

 

Τον συντονισμό του πάνελ πραγματοποίησε η δημοσιογράφος κα  Έμη Λιβανίου-Ζησιοπούλου..

 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ Π. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Νέας Σμύρνης και στο Πανεπιστήμιο Paul Valery στο Montpellier της Γαλλίας, στο τμήμα Ξένης Λογοτεχνίας.  

 

Είναι παντρεμένη με τον Πατριάρχη της Ελληνικής Ναυτιλίας Εφοπλιστή Περικλή Σ. Παναγόπουλο, επίτιμο πρόεδρο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών Επιβατηγού Ναυτιλίας και πρόεδρο της Magna Marine. Οι οικογενειακές επιχειρήσεις για πολλά χρόνια υπήρξαν χορηγοί ενός σημαντικού αριθμού Ελλήνων πρωταθλητών του στίβου. Είναι μητέρα ενός γιου και κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα.  

Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Εργάσθηκε στον τουρισμό, ασχολήθηκε με το εμπόριο και υπήρξε για πολλά χρόνια επιτυχημένη επιχειρηματίας δημιουργώντας το Studio Alta Moda στην Αθήνα.  

 

Είναι:

 

Η Εθνική Πρέσβης της Ελλάδος, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play),  διαπιστευμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1998.

Εκτελεί τα καθήκοντά της αποκλειστικά σε εθελοντική βάση.

 

Πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «ΚΑΛΛΙΠΑΤΕΙΡΑ» από το 2005.  

Το ΠΑΣΓ Καλλιπάτειρα είναι αμιγώς Γυναικείο Αθλητικό Σωματείο, μέλος του ΣΕΓΑΣ, αναγνωρισμένο από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και ιδρύθηκε το 1976.  

 

Πρεσβευτής Καλής Θελήσεως του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ(Ε.Ο.Π.Ε.), Νοέμβριος 2016.

 

Είναι η πρώτη Ελληνίδα, που έλαβε το 1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ «Γυναίκα και Αθλητισμός 2012» από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, στο Los Angeles, Φεβρουάριος του 2012.  

Το βραβείο αυτό σύμφωνα με τον ελληνικό και διεθνή τύπο χαρακτηρίστηκε, ως το 1ο Χρυσό Μετάλλιο της Ελλάδος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

 

Επίσης, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακηρύχθηκε «Ευρωπαία Πολίτης της Χρονιάς 2017».

Εξίσου σημαντικό και το έργο της στο εσωτερικό της χώρας, με τη συμμετοχή της σε συνέδρια και ομάδες εργασίας, με συνεχείς επισκέψεις και ομιλίες σε σχολεία και ιδρύματα σε όλη την επικράτεια, με σκοπό την ενημέρωση και τη διάδοση των αρχών και των Aξιών του Ευ Αγωνίζεσθαι.

 

Άξια ιδιαίτερης μνείας η πρωτοβουλία της, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, της διοργάνωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σειράς ομιλιών της στα μεγαλύτερα κέντρα Αποδήμου Ελληνισμού (Καλιφόρνια και Φλόριντα), με σκοπό τη συσπείρωση της Ομογένειας και την ενεργοποίησή της στο πλαίσιο της πορείας προς την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα.

 

Με προσωπική της πρωτοβουλία και μνημόνια στα Υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, Δημοσίας Τάξεως, Υγείας και Εξωτερικών επεσήμανε τη σπουδαιότητα του θεσμού του “Ευ Αγωνίζεσθαι” και το σημαντικό ρόλο που πρόκειται να παίξει αυτός στον αιώνα που διανύουμε για την κοινωνική συνοχή και, κατ’ επέκταση, για την παγκόσμια ειρήνη.

 

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», ως Πρέσβυς της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ανέλαβε την προώθηση του «ιδεολογικού υποβάθρου» των Αγώνων, σε συνεργασία, με τα αρμόδια Υπουργεία, μέσω, ειδικών προγραμμάτων και σειρά ομιλιών, σε Σχολεία, Ιδρύματα, Συλλόγους.   

 

– Ως Εθνική Πρέσβης της Ελλάδος στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι (Fair Play), της έχουν απονεμηθεί πλήθος βραβείων και τιμητικών διακρίσεων.

 

 

Είναι επίσης:

 

 • Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής του Ευ Αγωνίζεσθαι (International Committee for Fair Play) από το 2005.

 

 • Επίτιμο μέλος του Ευρο-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών (Euro-American Women’s Council).

 

 • Επίτιμο μέλος του Πανελληνίου Συνδέσμου Φίλων Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

 

 • Επίτιμο μέλος της Βυρωνικής Εταιρείας.

 

 • Επίτιμο μέλος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (Ε.Ο.Π.Ε.).

 

 • Επίτιμο μέλος της Ελληνικής Επιτροπής Pierre de Coubertin.

 

 • Επίτιμο μέλος των «Φίλων Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη».

 

 • Μέλος του Συλλόγου Φίλων της Αντικαρκινικής Εταιρίας.

 

 • Μέλος του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ».

 

 • Μέλος του Συλλόγου «ΕΛΕΠΑΠ».

 

 • Μέλος του Συλλόγου «ΧΑΡΑ».
 • Μέλος του Ομίλου ΦΙΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ.

 

 • Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων της Τράπεζας Ομφαλοπλακουντιακού Αίματος (ΟΠΑ).

 

Διετέλεσε:

 

 • Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός», της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

 

 • Αντιπρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης.

 

 • Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων.

 

 • Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας.  

 

Συμμετέχει σε πλήθος διεθνών συνεδρίων, με ομιλίες, διαλέξεις και παρεμβάσεις, που διοργανώνονται από οργανισμούς όπως:

 

 • Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
 • Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
 • Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή.
 • Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή.
 • Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (United Nations).
 • UNESCO.
 • Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία.
 • Συμβούλιο της Ευρώπης.
 • Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 • Διεθνές Συμβούλιο Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (CISM).
 • Αθλητικές Ομοσπονδίες.
 • Αθλητικά Σωματεία.
 • Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
 • Συλλόγους και Σωματεία.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΟΜΙΛΙΕΣ, ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

 

 • UNITED NATIONS

ECOSOC HELLENIC ASSOCIATION OF POLITICAL SCIENTISTS

ΟΜΙΛΙΑ: «Ολυμπιακή Παιδεία: Η Παιδεία της Ειρήνης».

Palais des Nations, Γενεύη, 8/11/2016

 

 • ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ»

TIMELESS GREECE

OΜΙΛΙΑ με τίτλο: Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ.

Αρχαία Ολυμπία, 29-31/8/2016

 

 • INTERNATIONAL COOPERATION PLATFORM (ICP),

6th BOSPHORUS SUMMIT.

The theme of the Summit: «Twin Goals Eradicating Poverty and Growing Prosperity at the Grassroots Level», Panelist.

ΟΜΙΛΙΑ με τίτλο: «THE ICEBERG ANALOGY».

Ciragan Palace Kempinski Hotel,

Istanbul, Turkey, 9-11/12/2015

 

 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ με τίτλο: «ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΥΓΙΗ ΚΟΣΜΟ».

Αθήνα, 18-19/12/2015.

 

 • GREEK ECONOMIC FORUM, «TRANSITORIUM»

ΟΜΙΛΙΑ με τίτλο: «ΠΑΡΟΔΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΕΤΑΒΑΣΗ, ΥΠΕΡΒΑΣΗ».

ΝΑΞΟΣ, 29/7/2015

 

 • ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΔΡΥΜΑ ΙΑΤΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

«ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΟΜΦΑΛΟΠΛΑΚΟΥΝΤΙΑΚΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ»

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ.

Ακαδημία Αθηνών,  23/7/2015

 

 • CAPITAL LINK

ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ:

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΟΜΙΛΙΑ.

ATHENS HILTON, 26/6/2015.

 

 • EUROPEAN AMERICAN WOMEN’S COUNCIL

19th ANNUAL GLOBAL GODDESS ARTEMIS AWARDS CEREMONY

 

 • HOUSE OF REPRESENTATIVES, ΟΜΙΛΙΑ

Capitol Rayburn Building, WASHINGTON, DC, 22/5/2015

 

 • ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ,

για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ:

ΟΜΙΛΙΑ, με τίτλο: «ΝΙΚΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΤΡΑΧYΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ»

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ.

IANOΣ Βιβλιοπωλείο, Αθήνα 7/3/2015

 

 • ANNUAL Meetup ΕΛΛΑΔΑ / ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

ΟΜΙΛΙΑ με τίτλο: «H OIKOYMENIKH ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ»

Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, Αθήνα, 9/12/2014

 

 • ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (Γ.Ν.Α.)

ΟΜΙΛΙΑ με τίτλο: «ΚΡΑΤΟΣ-ΠΟΛΙΤΗΣ-ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»

Αθήνα, 7/11/2014

 

 • ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ FOUL TO RACISM», ΟΜΙΛΙΑ

Τεχνόπολις, Αθήνα 16/10/2014

 

 • ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ

«ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ»

ΟΜΙΛΙΑ.

ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, Πλάκα, 16/5/2014

 

 • GREEK ECONOMIC FORUM, ROUND TABLE

ΟΜΙΛΙΑ με τίτλο: «ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ».

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες, Φεβρουάριος 2014.

 

 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ

9ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΑΣ. ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΟΜΙΛΙΑ με τίτλο: «ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΣΙΑ ΣΤΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ».

Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Αθηνών Άλκης Αργυριάδης,

Αθήνα, 12/12/2013.

 

 • ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (CISM)

58η Γενική Συνέλευση και 22η  Σύνοδος του Διεθνούς Συμβουλίου Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΛΕΞΗ: «Η ειρήνη μέσω του Αθλητισμού».  

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Μάιος 2003).

 

 • ΠΡΩΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ

Παρουσίαση επιστημονικής έρευνας-ανακοίνωσης:

«Οι κοινωνικοπολιτιστικές επιδράσεις του Ολυμπιακού Προγράμματος Νέων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ», σε συνεργασία, με άλλους δύο Έλληνες καθηγητές. Σεούλ, Κορέα,  (Ιούλιος 2001).

 

 • HOUSE OF COMMONS, GRAND COMMITTEE ROOM Κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου του Βρετανικού Κοινοβουλίου, κ. Eddy O’Hara,

ΟΜΙΛΙΑ για το θεσμό του Ευ Αγωνίζεσθαι, με τίτλo: «FAIR PLAY AN ANCIENT CONCEPT A NEW APPROACH»

Λονδίνο, (Μάρτιος 2001).

 

 • HELLENIC CENTER

ΔΙΑΛΕΞΗ για το θεσμό του Ευ Αγωνίζεσθαι.

Λονδίνο, (Φεβρουάριος 2001).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ – ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

 • Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ)

1ο Βραβείο της Ευρώπης «Γυναίκα & Αθλητισμός 2012»,

Los Angeles, Φεβρουάριος 2012.

 

 • Rotary, Ροταριανοί Όμιλοι Αθηνών Βορρά, Αθηνών-Φιλοθέης & Αμαρουσίου

ΠΛΑΚΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

 

 • “ΑΘΗΝΑΪΔΕΣ”, Daughters of Penelope, Τμήμα D430

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 2016,

Για το έργο της διάδοσης των Αρχών και Αξιών του “ΕΥ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ” και τη συνολική και πολυετή, κοινωνική προσφορά της.

AΘΗΝΑ, Ξενοδ. INTERCONTINENTAL, 10/12/2016.

 

 • ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» 2016

ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μέγαρον Ε.Β.Ε.Π., ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 18/4/2016

 

 • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΗΣ

ΧΡΥΣΗ ΠΛΑΚΕΤΑ «ΑΜΥΝΕΣΘΑΙ ΠΕΡΙ ΠΑΤΡΗΣ»

Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, Απρίλιος, 2016

 

 • ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ

ΕΠΑΙΝΟΣ, ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ, τιμής ένεκεν,

για την Προσφορά της στην Κοινωνία τον Εθελοντισμό και τον Αθλητισμό.

Δημαρχείο Νίκαιας, 18/3/2016

 

 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΤΙΜHΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ.

Athens Hilton Hotel, 19/12/2015

 

 • INTERNATIONAL COOPERATION PLATFORM (ICP),

Award in Appreciation of my contribution to the summit entitled as «Mission Possible: Less Poverty, More Prosperity»

6th BOSPHORUS SUMMIT

Istanbul, Turkey, 11/12/2015

 

 • ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ HISTORIC RUN

ΠΛΑΚΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ,

Για την μεγάλη και πολύπλευρη συμβολή της στον

1ο Αγώνα Ιστορικής Μνήμης.

Νέα Σμύρνη, 4/10/2015

 

 • EUROPEAN AMERICAN WOMEN’S COUNCIL

19th ANNUAL GLOBAL GODDESS ARTEMIS AWARDS CEREMONY

«GODDESS ARTEMIS AWARD»

HOUSE OF REPRESENTATIVES, Capitol Rayburn Building,

WASHINGTON, DC, 22/5/2015

 

 • Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ)

ΒΡΑΒΕΥΣΗ για την προσφορά της στον Αθλητισμό και την αρωγή της στις δράσεις του Συλλόγου.

Άγιος Κοσμάς, 21/1/2015.

 

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ για την προσφορά της στον Ελληνικό Αθλητισμό.

Ηράκλειο, Κρήτη, 13/12/2014

 

 • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (ΕΟΕ)

ΒΡΑΒΕΥΣΗ για την χορηγική συμμετοχή της στο πρόγραμμα «ΥΙΟΘΕΤΗΣΤΕ ΕΝΑΝ ΑΘΛΗΤΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΡΙΟ 2016».

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Αθήνα, 3/11/2014

 

 • Ελληνική Ομοσπονδία Τοξοβολίας

ΒΡΑΒΕΥΣΗ για τη Συμβολή της στην Ανάπτυξη του Αθλητισμού.

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Αθήνα, Φεβρουάριος 2014.

 

 • Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

ΘΥΡΕΟΣ

Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μάιος 2013.

 

 • Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ)

ΒΡΑΒΕΥΣΗ για τη συνεχή προσφορά της στον Ελληνικό Αθλητισμό και την Ελληνική Κοινωνία.  

Αθήνα, Σεπτέμβριος 2013.

 

 • Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή

ΒΡΑΒΕΥΣΗ για την πολύτιμη προσφορά και υποστήριξή της στο Ελληνικό Παραολυμπιακό Κίνημα.

Αθήνα, Δεκέμβριος 2013.

 

 • Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ)

ΒΡΑΒΕΥΣΗ για την σημαντική συμβολή της στον τομέα Γυναίκα και Αθλητισμός.

Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Αθήνα, Ιανουάριος 2012.

 

 • Όμιλος Αντισφαιρίσεως Αθηνών

ΤΙΜHΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ, Τιμής Ένεκεν.

Αθήνα, Φεβρουάριος 2012.

 

 • ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ  Ο Ν Α

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ για την κοινωνική της προσφορά.

Νέα Σμύρνη, Φεβρουάριος 2010

 

 • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΑΠΟΝΟΜΗ «Μεταλλίου των 80 Χρόνων Ελληνικού Κλασσικού Αθλητισμού Γυναικών 1928 – 2008» για την μεγάλη προσφορά της στον Κλασσικό Αθλητισμό.

Αθήνα, 2008

 

 • ΚΟΛΛΕΓΙΟΝ ΑΘΗΝΩΝ – ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ Ε.Ε.Ι.

ΤΙΜHΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ως αναγνώριση των προσπαθειών της και της προσφοράς της για τον Αθλητισμό, την Ανοχή και το Ευ Αγωνίζεσθαι.

Ψυχικό, 2/4/2008

 

 • ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΒΡΑΒΕΙΟ «Γυναίκα της Χρονιάς 2007».

Δημαρχείο Πειραιά, Μάρτιος 2007

 

 • Ευρωπαϊκή Παραολυμπιακή Επιτροπή

ΤΙΜHΤΙΚΗ Πλακέτα για την Αρωγή της στην 7η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Ηράκλειο Κρήτης, Σεπτέμβριος 2007.

 

 • ΕΑWC (EUROAMERICAN WOMEN’S COUNCIL)

10th Annual Leadership Award for her unique quality of bringing out the best in youth with her incomparable love and passion for «Fair Play» and her birthplace «Greece».

Νέα Υόρκη, Ιούνιος 2005.

 

 • Βυρωνική Εταιρία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

ΤΙΜHΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ για την εξαιρετική Πολιτιστική Προσφορά της.

Μεσολόγγι, Μάιος 2004.

 • Πανελλήνιος Σύνδεσμος Φίλων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ σε αναγνώριση της κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς της.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, Αθήνα, 1 Ιούλιου 2004.

 

 • AHEPA FAMILY EΛΛΑΣ – ΚΥΠΡΟΣ #25,

ΒΡΑΒΕΙΟ «ΩΠΙΣ» για την μεγάλη προσφορά της στον Ελληνισμό.

Αθήνα, Μάιος 2003.

 

 • Special Olympics Hellas

ΠΛΑΚΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ εις αναγνώρισιν της προσφοράς της στους Πανελλήνιους Αγώνες Special Olympics.

Χανιά, Κρήτη, 28-30/3/2003

 

 • Διεθνές Συμβούλιο του Παγκόσμιου Αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (CISM)

ΒΡΑΒΕΙΟ CISM

Dubai, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μάιος 2003.

 

 • Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου

ΤΙΜHΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ σε ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς της στη διάδοση του θεσμού του Ευ Αγωνίζεσθαι.

Ιερά Πόλις Μεσολογγίου, Μάιος 2001.

 

 • XENIA ΔΙΠΛΩΜΑ ΤΙΜHΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ για τις προσφερθείσες υπηρεσίες της στο κοινωνικό σύνολο.

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2001.

 

 • Hellenic College LONDON

ΤΙΜHΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ για την προσφορά της στον Αθλητισμό και την Κοινωνία.  Λονδίνο, Οκτώβριος 2001.

 

 • Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΣΑΕΔ)

ΘΥΡΕΟΣ Τιμής ένεκεν, Αθήνα, Μάρτιος 2000.

 

 • Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία

ΑΤΗΕΝS EUR OLYMPIC WEEK

ΤΙΜHΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ για την προσφορά της στην Ιστιοπλοΐα.

Αθήνα, Φεβρουάριος 1999.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Για το Διεθνές Συνέδριο «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι Ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής».

Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης,
Αγαπητοί Καθηγητές,
Φίλες και φίλοι,

Πριν από δύο χρόνια, σε αυτή την όμορφη αίθουσα που μας είχε παραχωρήσει ευγενώς, όπως και τώρα, το Μέγαρο «Υπατία», σας είχαμε υποσχεθεί ότι θα εγκαταστήσουμε στην παγκόσμια συνείδηση, έναν μεγάλο διεπιστημονικό συνεδριακό θεσμό γεφύρωσης της Ακαδημαϊκής κοινότητας, της Πολιτείας και των ενεργών πολιτών.

Όπως αποδείχθηκε, τον Αύγουστο του 2016, στην Αρχαία Ολυμπία, τηρήσαμε στο ακέραιο την υπόσχεσή μας. Στην τσάντα όλων σας, βρίσκεται ένας τόμος των πρακτικών του συνεδρίου αυτού, με τίτλο «η Αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος».

Ιδρύσαμε, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Α’ αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, το οποίο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, διοργανώνει και το φετινό συνέδριο.

Αυτή την φορά, με θέμα: «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι Ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής».

Γιατί, ποιό είναι το νόημα να ερευνούμε, να φιλοσοφούμε, να κάνουμε τα πάντα αμέριμνοι, όντες συγκάτοικοι σε έναν πλανήτη που πεθαίνει αβοήθητος, με μόνους συμμάχους, κάποιους διαπρεπείς επιστήμονες και μερικές χιλιάδες ενεργούς πολίτες;

Ο πλανήτης μας, αντιμετωπίζει τεράστια και δυσεπίλυτα προβλήματα. Στη γη, στο νερό και στον αέρα. Αντιμετωπίζει τον πιο μεγάλο αντίπαλό του από τότε που εμφανίστηκαν οι μονοκύταροι οργανισμοί. Την φονική μηχανή που λέγεται «ασυλλόγιστος άνθρωπος». Ένα ον, ικανό να καταστρέφει, εξίσου αποτελεσματικά με το να κάνει θαύματα.

Τα προβλήματα του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο τεχνικά, είναι και ηθικά. Όπως συμβαίνει και με όλες τις κρίσεις.

Εμείς έχουμε, από καιρό, ταχθεί στο πλευρό των ανθρώπων που αγαπούν τη ζωή σε κάθε της μορφή, ΕΠΕΙΔΗ αγαπούμε τον άνθρωπο.
Επειδή, πιστεύουμε ότι αυτό που υψώνει τον άνθρωπο είναι η Παιδεία και επειδή πιστεύουμε ότι, η Ελληνική Παιδεία, η Ελληνική σκέψη-διαχρονικά- μπορούν να προσφέρουν απαντήσεις και εργαλεία διαχείρισης ΚΑΙ στην περιβαλλοντική κρίση.

Το φετινό μας συνέδριο, νομίζω πως είναι το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα για το σπουδαίο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής.
Επίσης, νομίζω πως, η διεπιστημονική προσέγγιση που ακολουθούμε και αυτή την φορά, θα φέρει κοντά σπουδαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο, από όλα τα πεδία έρευνας και γνώσης.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλες και όλους τους καταξιωμένους επιστήμονες που εργάστηκαν μαζί με τον Καθηγητή και Πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής του Διεθνούς Κέντρου, Στέφανο Παϊπέτη και την Καθηγήτρια κα Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, αλλά και τον Καθηγητή Ιωάννη Δελλή.

Με την συμμαχία και την συνεργασία της Πρυτάνεως και του αντιπρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγητών Κυριαζοπούλου και Πολύζου, τους οποίους θερμά ευχαριστώ.

Είναι σημαντικό, επίσης να επισημάνω το γεγονός ότι το προσκλητήριό μας βρήκε ανταπόκριση και από τους Κύπριους αδελφούς μας, με αποτέλεσμα να βρίσκονται κοντά μας με μια υπέροχη πολιτιστική συμβολή στην τελετή έναρξης στις 17 Ιουνίου. Τόσο, «το μνημείο των αθανάτων», όσο και ο Όμιλος Χαβάτζια, δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι όχι μόνο αείχρονος, αλλά και ενιαία. Ο Ελλαδικός και ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι ΜΙΑ φωνή που πρέπει και μπορεί να ακουστεί δυνατά σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Τέλος θέλω να τονίσω ότι η παρακολούθηση του Συνεδρίου, από την αρχή έως το τέλος του, είναι απολύτως ελεύθερη, γιατί την επιστημονική και πολιτιστική κληρονομιά μας, δωρεάν τη λάβαμε και δωρεάν οφείλουμε να την μεταβιβάσουμε σε όλους όσους ενδιαφέρονται. Το μεγάλο αυτό συνέδριο, λοιπόν, είναι ανοικτό, χωρίς κόστος για οποιονδήποτε θέλει να γίνει κοινωνός της γνώσης. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον σύζυγό μου Περικλή Παναγόπουλο, χωρίς την μακρόχρονη οικονομική και ηθική συμβολή του οποίου, δεν θα μπορούσα να στηρίζω τόσες και τόσο σημαντικές, για τον Οικουμενικό Ελληνισμό, δράσεις.

Σας ευχαριστώ.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΟΤ. ΚΑΘΗΓ. Σ. Α. ΠΑΪΠΕΤΗ

Πριν από 2 περίπου χρόνια είχαμε συγκεντρωθεί στον ίδιο χώρο για μια συνέντευξη τύπου παρόμοια με τη σημερινή. Αφορούσε το Συνέδριο «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», που πραγματοποιήθηκε στις 28-31 Αυγούστου 2016 στην Αρχαία Ολυμπία με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κήρυξε την έναρξη και εκφώνησε τον εναρκτήριο λόγο, του αντιπροέδρου της ΕΕ κ. Τίμμερμανς και πλήθους σημαντικών προσωπικοτήτων της κοινωνικής, πολιτικής και ακαδημαϊκής ζωής.

Ως οργανωτής φέρονταν το Πανεπιστήμιο Πατρών, αν και στην ουσία ήταν συνδιοργάνωση με το επιτελείο εκείνο που εκπροσωπούσε το υπό εκκόλαψη «Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών», η ίδρυση του οποίου πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια εκείνου του συνεδρίου και ήδη αποτελεί συνδιοργανωτή του παρόντος συνεδρίου.

Το συνέδριο είχε βασιστεί σε επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Πατρών για πάνω από μια εικοσαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οργανώθηκαν τέσσερα διεθνή συνέδρια εξ ων τα δυο ομότιτλα προς εκείνο και δύο που αφορούσαν την αρχαία τεχνολογία με τίτλους «Εξαιρετικές μηχανές και κατασκευές στην αρχαιότητα» και «Επιστήμη και τεχνολογία στα Ομηρικά Έπη». Όλα τους ήταν ισχυρά διεπιστημονικά, κάλυπταν μια ευρύτατη περιοχή (Φιλοσοφία-Επιστήμη-Τεχνολογία) και τα χαρακτήριζε η ουσιαστική συμμετοχή επιστημόνων υψηλοτάτου κύρους με εξαιρετικά πρωτότυπες παρουσιάσεις, που δημοσιεύθηκαν και διεθνώς σε τόμους πρακτικών, έντυπους και ψηφιακούς, για τους οποίους καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια ώστε να διαδοθούν και να κυκλοφορήσουν κατά τρόπο όσο γίνεται ευρύτερο και οικονομικότερο για τους χρήστες.

Η παράδοση αυτή, που συνεχίστηκε στο συνέδριο του 2016 στην Ολυμπία, επεκτάθηκε και διευρύνθηκε από πολλές απόψεις:. Συγκεκριμένα, για το παρόν συνέδριο, ακολουθώντας πιστά τις ιδρυτικές αρχές του, δηλ. της μελέτης και παρουσίασης των επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας αλλά και της σύγχρονης, αποφασίστηκε αντικείμενό του να είναι, όπως περιγράφεται και από τον τίτλο του, «Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής».

Πρόκειται δηλ. για το κολοσσιαίο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο πλανήτης, που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ζωής πάνω του. Ο άνθρωπος, το περιούσιον ον ή άλλως το τέλειο δημιούργημα ή η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της γης αδυνατεί να συλλάβει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα ακόμη και ηγέτες ισχυρών κρατών να αρνούνται την ύπαρξή του και να εναντιώνονται στις όποιες λύσεις προσπαθεί να επιβάλει η παγκόσμια κοινότητα για τη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας. Μιας ισορροπίας που τα μυρμήγκια και οι μέλισσες καθώς και ολόκληρος ο κόσμος των «άσοφων» ζώων γνωρίζει να διατηρεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όσο για τον άνθρωπο, μιλάμε για το κάθε άτομο πάνω στον πλανήτη και όχι για τον ιδεατό ή ανύπαρκτο «μέσο άνθρωπο», πρέπει να κατανοήσει πως ο τρομακτικός κίνδυνος που παραμονεύει δεν θα απειλήσει κάποτε στο μακρινό μέλλον τα δισέγγονα ή τα τρισέγγονά μας, αλλά ήδη απειλεί εμάς τους ίδιους εισβάλλοντας καταιγιστικά στην ίδια την καθημερινότητά μας, που ήδη στιγμές-στιγμές καταλήγει να γίνει αφόρητη. Και να σκεφθεί κανείς πως τα χειρότερα έρχονται ή απλά φθάνουν όπου να ’ναι.

Στην επερχόμενη καταστροφή, κάποιοι κορυφαίοι επιστήμονες ανά τον κόσμο αγωνίζονται με όλες τους τις δυνάμεις να εντοπίσουν τις μυριάδες πηγές του κακού, που μια-μια, αθόρυβα πολλές φορές, εγκαθίστανται πάνω στον πλανήτη και επιδίδονται με αμείωτο ζήλο στο καταστροφικό τους έργο, να τις αντιμετωπίσουν και να επανορθώσουν τις ζημιές τους, μα πάνω απ’ όλα να ξυπνήσουν τους συνανθρώπους μας – τον κάθε συνάνθρωπό μας – σε σχέση με την προσωπική τους ευθύνη για τις καταλυτικές συνέπειες.

Λοιπόν, οι κορυφαίοι αυτοί του κόσμου επιστήμονες έρχονται στην Ελλάδα με την ευκαιρία του συνεδρίου μας, όχι απλά σαν φορείς σπουδαίων επιστημονικών γνώσεων, αλλά για να σαλπίσουν μια καινούργια επανάσταση στην Ελλάδα, για χάρη όχι απλά του λαού και της χώρας μας αλλά για τη σωτηρία του κόσμου ολόκληρου. Πρόκειται κυριολεκτικά για μια κολοσσιαία προσφορά του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών και της Προέδρου του Κας Κατερίνας Παναγοπούλου, η οποία παρέχεται κυριολεκτικά δωρεάν σε όποιον Έλληνα ή Ελληνίδα επιθυμεί να παρακολουθήσει το συνέδριο.

Όμως το πράγμα δεν τελειώνει εδώ. Το συνέδριο απασχολεί επίσης και το πανάρχαιο πρόβλημα της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση, μια σχέση που φαίνεται να έχει διαταραχθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια. Και όπως είναι φυσικό, χωρίς να υποτιμούμε τη συμβολή και άλλων αρχαίων λαών, κύρια στην Ανατολή, για τη σύλληψη κοσμογονικών προβλημάτων προσφεύγουμε πάντα στην αρχαία Ελλάδα, που πάντα έχει να προσφέρει, ακόμη κι αν πρόκειται για προβλήματα που εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στην ιστορία.

Στην προκειμένη περίπτωση, έχουν προσκληθεί εξίσου διαπρεπείς μελετητές της ελληνικής φιλοσοφίας, οι οποίοι όχι μόνο θα εξετάσουν τη σχέση ανθρώπου-φύσης ως φιλοσοφικό πρόβλημα, αλλά και θα δείξουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν συλλάβει πολλαπλά την ουσία των περιβαλλοντικών προβλημάτων και έδωσαν παραδειγματικές λύσεις, όπως με την εκτέλεση σημαντικών έργων, με τη θεσμοθέτηση νόμων που προστάτευαν απόλυτα το περιβάλλον, ακόμη και με τη δημιουργία πόλεων που ήταν απόλυτα εναρμονισμένες με ισχυρούς οικολογικούς κανόνες, παρόλο που τα τότε προβλήματα πολύ απείχαν από την οξύτητα με την οποία εμφανίστηκαν αιώνες αργότερα.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Οι Δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής.»

Χαιρετισμός της Πρυτάνεως   του Πανεπιστημίου Πατρών Καθηγήτριας κας. Βενετσάνας Κυριαζοπούλου

 

Με ιδιαίτερη χαρά το Πανεπιστήμιο Πατρών σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών διοργανώνει στις 17-20 Ιουνίου το Διεθνές Συνέδριο “ Οι δραματικές αλλαγές στον πλανήτη και οι ελληνικές ρίζες της οικολογικής ηθικής”, ένα σημαντικό συνέδριο που έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η ανησυχία που υπάρχει σήμερα και συνεχώς αυξάνεται καθημερινά για τους ορατούς πλέον κινδύνους επηρεασμού της φυσικής ισορροπίας του πλανήτη μας από την ανθρώπινη δραστηριότητα, δεν μπορεί πια να μας αφήνει αδιάφορους. Ως Καθηγήτρια Ιατρικής είναι δύσκολο να διανοηθώ ότι ο άνθρωπος το πολυπλοκότερο ίσως δημιούργημα της φύσης, αδιαφορεί και το χειρότερο καταστρέφει ένα περιβάλλον το οποίο με απίστευτη αρμονία και υπομονή έχει δημιουργηθεί. Πρέπει όλοι να αφυπνιστούμε και με εντατική προσπάθεια να αλλάξουμε νοοτροπίες και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς αλλοίωσης του περιβάλλοντος, να αναστρέψουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις που αγγίξουν ήδη εμάς και τους απογόνους μας.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών αποτελεί ισχυρό μοχλό εξέλιξης της επιστήμης, μέσω της έρευνας και της καινοτομίας που παράγει και συνεπώς θα συμβάλει τα μέγιστα για την βαθύτερη κατανόηση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος. Θα είναι αρωγός όλων των εγχειρημάτων που προάγουν την έρευνα, τον πολιτισμό και τη διαφύλαξη των φιλοσοφικών αρχών που γεννήθηκαν σ’ αυτή τη χώρα και οι οποίες έχουν βασιστεί στην αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου και της μητέρας φύσης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι το παρόν συνέδριο αποτελεί ένα μεγάλης σπουδαιότητας γεγονός που αναδεικνύει την ευαισθησία μας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό, ευαισθησία που χαρακτηρίζει και προάγει το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών.

 

Δρ. Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη M.D. PhD.

Καθηγήτρια Παθολογοανατομίας

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Email: aspis@ath.forthnet.gr, pnicolopouloustamati@gmail.com

 

Παθολογοανατόμος – Κυτταρολόγος. Διδάσκει Περιβαλλοντική Παθολογία στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Διοργάνωσε, υλοποίησε και διεύθυνε (2004-2014) το 2ετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Περιβάλλον και Υγεία: Διαχείριση Περιβαλλοντικών Θεμάτων με Επιπτώσεις στην Υγεία».

Ασχολείται με την Έρευνα και την Ιατρική Πρακτική. Έχει εμπειρία στη διοργάνωση Σεμιναρίων, Εντατικών Μαθημάτων και Συνεδρίων, στη δημιουργία Προγραμμάτων Ιατρικών Σπουδών, στο Συντονισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Περιβαλλοντική Υγεία, που ασχολείται με τη διεπαφή της επιστημονικής πολιτικής.

Ειδικός Σύμβουλος στο Belgian High Council for Public Health.

Σύμβουλος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Health Care Without Harm –Europe.

Μέλος της IPPNW από το 1983, Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 1985.

Γραμματέας του Μαριολοπούλειου-Καναγκίνειου Ιδρύματος Επιστημών Περιβάλλοντος .

Μέλος του «Κέντρου Επιπτώσεων του Περιβάλλοντος στην Υγεία» του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Εισηγείται ως ειδικός σύμβουλος της Επιστημονικής Επιτροπής για την Υγεία, τον Περιβαλλοντικό και τον Αναδυόμενο Κίνδυνο για το διάστημα 2016-2021.

 

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε του Διεθνούς Κέντρου Επιστημών και Ελληνικών Αξιών 

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Συνεδρίου 

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Καθηγητές 

Αγαπητοί Δημοσιογράφοι 

 

Χαίρετε!  

 

Όπως γνωρίζετε, είμαι μαζί σας υπό την ιδιότητα μου, τόσο ως Kαλλιτεχνικός και Mουσικός Διευθυντής της συναυλίας που θα λάβει χώρα στα πλαίσια της Τελετής Έναρξης του Συνεδρίου την 17η του μηνός, όσο και ως Διευθυντής του Ιδρύματος «Το Μνημείο Των Αθανάτων», το οποίο συγχορηγεί από κοινού με τον Όμιλο Χαβάτζια την εκδήλωση.  

 

Το Μνημείο είναι ένας εγγεγραμμένος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός, με επίσημες έδρες το Λος Άντζελες και τη Λευκωσία, όπως και φυσική έδρα στην Αθήνα. Βάσει του καταστατικού μας, σκοπός του Ιδρύματος είναι η επανεγκαθίδρυση της Ιεράς Εκεχειρίας ως Παγκόσμιας Κουλτούρας διαρκούς Ειρήνης και Συνεργασίας μεταξύ Ανθρώπων και Εθνών. Επίσης, σκοπός είναι και η αναγέννηση ολόκληρου του Ολυμπιακού Χώρου, της μήτρας των υψηλότερων Αξιών που γέννησε ποτέ ο Ανθρώπινος Πολιτισμός.  

 

Αποτελεί ξεχωριστή χαρά για μας, η σύνδεσή μας με τους διοργανωτές αυτού του Συνεδρίου. Πρώτον, γιατί το Διεθνές Κέντρο Επιστημών και Ελληνικών Αξιών, με Πρόεδρο την κα Παναγοπούλου υπηρετεί την Οικουμενική Ελληνική Παιδεία, μέρος της οποίας είναι και το δικό μας εγχείρημα, και, δεύτερον, γιατί το Πανεπιστήμιο Πατρών δεσπόζει με το κύρος και τη φυσική του θέση στην Ολυμπιακή Περιοχή.  

 

Είμαστε υπερήφανοι γιατί μέσα από τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του Συνεδρίου, έρχεται στο προσκήνιο ένας ισχυρός συμβολισμός. Ο συμβολισμός της ενότητας του Ελλαδικού και Κυπριακού Ελληνισμού.   

 

Κυρίες και κύριοι, η Πάτρα κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας για έναν ακόμη λόγο. Είναι η πόλη του Αποστόλου Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, τον οποίο και στην Κύπρο τιμούμε με το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, στο ομώνυμο ακρωτήρι, που από το 1974 βρίσκεται στο κατεχόμενο μέρος της Νήσου.

 

Αναφορικά με αυτό καθαυτό το καλλιτεχνικό μέρος της Τελετής Έναρξης θέλω να πω τα εξής:  

 1. Το έργο του Karl Jenkins «The Peacemakers» γράφτηκε το 2011 για να προβάλει την αξία της Ειρήνης. Το να είσαι «Ειρηνοποιός» πάει να πει πως είσαι καλός απέναντι σε ανθρώπους, απέναντι στη φύση, απέναντι στον ίδιο σου τον εαυτό, που αποτελεί μια μικρογραφία του κόσμου μας. Το κείμενο είναι στηριγμένο σε κείμενα διάσημων Ειρηνευτών, όπως οι Martin Luther King, Mahadma Ghandi, The Dalai Lama, Mother Teresa, Nelson Mandela, και άλλων.  
 2. Το έργο θα εκτελέσουν από κοινού η Βρετανική Χορωδία Orphean Singers Cyprus, η Συμφωνική Ορχήστρα του Ανοικτού Ελληνικού Πανεπιστημίου Πατρών, και οι διάσημες Ρωσίδες Veronika Sergiena, Υψίφωνος και Anastasia Maximova, Μεσόφωνος. Το μουσικό μέρος συνοδεύουν ειδικές γιγαντοπροβολές του διεθνούς φήμης Κύπριου visual artist Κρις Ηλιάδη, αφιερωμένες στους Ειρηνοποιούς.  
 3. Το έργο έλαβε την παγκόσμιά του πρεμιέρα στις 16 Ιανουαρίου 2012 στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη υπό τη διεύθυνση του ίδιου του Συνθέτη, ενώ η πρώτη στην Κύπρο έγινε προ μηνός, με τους ίδιους συντελεστές που θα ερμηνεύσουν το έργο στη συναυλία της Πάτρας, η οποία θα αποτελέσει την πρεμιέρα του έργου στην Ελλάδα. Η μοναδικότητα της εμπειρίας που προσφέρει στο κοινό αυτή η παράσταση οφείλεται και στο γεγονός πως η λέξη «Ειρήνη» δεσπόζει και αποδίδεται σε 21 διαφορετικές γλώσσες.  

 

Είναι με μέγιστη αίσθηση ευθύνης και τιμής που μοιράζομαι το Λόγο με προσωπικότητες υψίστου κύρους και σημασίας όπως είναι η Πρέσβυς κυρία Παναγοπούλου, και οι διαπρεπείς Καθηγητές Στέφανος Παϊπέτης, Πολυξένη Νικολοπούλου-Σταμάτη, και Ιωάννης Δελλής, και μέσω αυτής μου της εμπλοκής στα εδώ Πολιτιστικά και Εθνικά Δρώμενα θέτω εαυτόν πρόθυμο και υπεύθυνο προς περαιτέρω διεθνή εξάπλωση του Ελληνικού Πολιτισμού.

 

Γιάννης Χατζηλοΐζου 

 

YIANNIS HADJILOIZOU

Conductor. Pianist. Composer. 

www.yiannishadjiloizou.com