Διακόσμηση: Επιστρέφει στο Μέλλον το Μωσαϊκό

Η γνωριμία μας με τον Θεό
Δεκέμβριος 9, 2018
Ο Χτύπος της καρδιάς Του
Δεκέμβριος 9, 2018

Όπως ακριβώς συμβαίνει και στις τέχνες, έτσι και το interior design προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει παλιές μόδες και να τις φέρει ξανά στο προσκήνιο προσαρμοσμένες, πάντα, στη σύγχρονη πραγματικότητα και στις ανάγκες, που απορρέουν από αυτή. Στην προκειμένη περίπτωση, τα 70s φαίνεται να επιστρέφουν στο χώρο της διακόσμησης, αφού το μωσαϊκό – ψηφιδωτό επιστρέφει και διεκδικεί την προσοχή όλων. Επιφάνειες κάθε είδους, δάπεδα, τοίχοι, έπιπλα και διακοσμητικά, μεταμορφώνονται μέσω των μωσαϊκών «terrazzo», που στο παρελθόν πολλοί βίωσαν, αλλά λίγοι αγάπησαν.
Τι είναι το μωσαϊκό, όμως; Πρόκειται για μια τεχνική – και μάλιστα είναι μια από τις αρχαιότερες τεχνικές στον κόσμο! – τυχαίας τοποθέτησης ψηφίδων, που σήμερα δεν αφορά μόνο το δάπεδο, αλλά και κάθε είδους επιφάνεια. Αποτελείται από τσιμέντο και πέτρες ή ψηφίδες, που ανακατεύονται μεταξύ τους και δημιουργούν, κάθε φορά, εντελώς διαφορετικά μοτίβα. Πλέον, σε αυτόν τον χαρακτήρα, προστίθεται και το στοιχείο του μαρμάρου, του γυαλιού, ή ακόμα και του μετάλλου, δημιουργώντας μια επιπλέον λάμψη.
Το μωσαϊκό, λοιπόν, η “νέα” αυτή δυναμική τάση, με τις ρίζες του να βρίσκονται έως και 9.000 χρόνια πριν, επιστρέφει ως μια από τις πιο κομψές επιλογές διακόσμησης, την στιγμή, που για χρόνια θεωρείτο η πιο οικονομική λύση για εντυπωσιακές επιφάνειες.
Τι αλλάζει, όμως, και διαφοροποιεί το κλασικό μωσαϊκό, που οι περισσότεροι αντικρίσαμε για πρώτη φορά στο πατρικό μας σπίτι; Τα υλικά, τα χρώματα, τα μοτίβα… Το μόνο που μένει ίδιο είναι η τεχνική!Τα κομμάτια και οι ψηφίδες, μεγαλώνουν και φέρνουν χρώμα στις επιφάνειες, με μοναδικούς συνδυασμούς, και κατ’επέκταση με μοναδικά αποτελέσματα.
Η εξέλιξη αυτής της τεχνικής επιτρέπει, με λίγα λόγια, τη χρήση της σε τεράστιες – αλλά και μικροσκοπικές – επιφάνειες, από την πρόσοψη ενός ξενοδοχείου, έως τα μοναδικά πόμολα για εξίσου μοναδικές εισόδους, το πάσο στο bar, τα έπιπλα του μπάνιου, τον νιπτήρα και την κορνίζα του καθρέφτη.
Είτε ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα και προσιδιάζει στην πιο minimal κουλτούρα, είτε κινείται στο πλαίσιο του vintage, δίνοντας μια αισθητική από άλλη εποχή, ίσως πιο αριστοκρατική, το μωσαϊκό φαίνεται να αποτελεί μια σταθερή και διαχρονική αξία, η οποία προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα, έτοιμη να αντικαταστήσει κάθε προηγούμενη τάση. Η πολυχρωμία του, τα διαφορετικά και τυχαία γεωμετρικά σχέδια, αλλά και το βιομηχανικό του στυλ σε συνδυασμό με τα φυσικά υλικά, που μπορεί να φιλοξενήσει, ταιριάζουν όχι μόνο στις τάσεις του design, αλλά και στην γενικότερη βιοφιλική αρχιτεκτονική. Μία αρχιτεκτονική, που κυριαρχεί πλέον, και προωθεί υλικά και τεχνικές πιο φιλικές προς το περιβάλλον, έχοντας στο επίκεντρο την ενσωμάτωση σε αυτό.
Το μωσαϊκό, λοιπόν, σε κάθε είδους επιφάνεια, μπορεί να ενταχθεί σε κάθε στυλ διακόσμησης, από το πιο κλασικό, έως το πιο σύγχρονο και εναλλακτικό. Αυτό σημαίνει ότι το παραδοσιακό μωσαϊκό είναι ιδανικό για τη διακόσμηση μικρών χώρων, και σπιτιών κλπ., αλλά μπορεί και να μεταμορφώσει και πολυτελή ξενοδοχεία, που εστιάζουν στο διαφορετικό design και στην προσφορά μιας διαφορετικής αισθητικής εμπειρίας στους επισκέπτες τους.
της Βασιλικής Πούλου
hoteldesign.gr