Αρχιτέκτονας ξοδεύει 45 χρόνια μετασχηματίζοντας ένα παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο τσιμέντου σε ένα παραμυθένιο σπίτι!

Ανακοίνωση για πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου
Φεβρουάριος 18, 2020
ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου: «Οργισμένα Νιάτα» του Τζων Όσμπορν
Φεβρουάριος 18, 2020

Steampunk Tendencies - Architect Spends 45 Years Transforming An Old Abandoned Cement Factory Into A Fairy Tale Home

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ο Ricardo Bofill , τότε νέος αρχιτέκτονας, ερωτεύτηκε ένα εργοστάσιο τσιμέντου που εγκαταλείφθηκε από το 1968 στο Sant Just Desvern, ένα προάστιο της Βαρκελώνης, χτυπήθηκε από την αγάπη με την πρώτη ματιά.

Προχωρώντας στα δυτικά προάστια της Βαρκελώνης, το τοπίο στο Sant Just Desvern χαρακτήρισε μπλοκ από σκυρόδεμα, τεράστιους σιλό, καμινάδες εκπνέοντας καπνό. Πάντα ενεργός τότε, το βιομηχανικό συγκρότημα των 31.000 τετραγωνικών μέτρων θα αποσυναρμολογηθεί ένα μήνα μετά την επίσκεψη. Για τον αρχιτέκτονα, ήταν η τέλεια ευκαιρία να ικανοποιήσει τη λαχτάρα του για το διάστημα. Φροντίζοντας αυτό το αποσπασματικό εργοστάσιο, θα μπορούσε να του δώσει μια δεύτερη ζωή.

«Κατά την πρώτη μου επίσκεψη στο εργοστάσιο τσιμέντου, ξαφνικά σκέφτηκα ότι ο φρικτός θα μπορούσε να μετατραπεί σε όμορφο, με τον ίδιο τρόπο που η ιδιοφυΐα μπορεί μερικές φορές να μετατραπεί σε μεγαλοφυία. Με την αλλαγή του τρόπου να κοιτάζω το αντικείμενο, σαν μέσα από ένα καλειδοσκόπιο, άρχισα να φαντάζομαι τα διαφορετικά αισθητικά συστήματα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έργο: ο βαρβαρισμός, μέσα από τη σκληρή και γλυπτική επεξεργασία του υλικού. του υπερρεαλισμού, μέσω της άχρηστης, του παράδοξου των σκαλοπατιών που πηγαίνουν πουθενά ή των καθαρά σπασμένων όγκων. αφαίρεση, μέσω της απογύμνωσης μορφών και γραμμών στο διάστημα. Αποφάσισα να διατηρήσω αυτό το εργοστάσιο, να μετατρέψω την ασχήμια σε έργο τέχνης και να στήσω το στούντιο μου μέσα ».

Ο βιομηχανικός οικισμός αποτελείται αρχικά από 30 μνημειώδη σιλό, τέσσερα χιλιόμετρα που εκτείνεται σε ένα υπόβαθρο σήραγγων, και διάφορα μεγάλα δωμάτια που είναι αφιερωμένα στη φιλοξενία μηχανημάτων.

Δείτε πώς η ιδιοκτησία πήγε από μια παλιά βιομηχανική περιοχή σε έναν πλούσιο και ζωντανό χώρο.

Μετά από τρία χρόνια κολοσσιαίας εργασίας, ο αρχιτέκτονας μετέφερε την υπηρεσία του Taller de Arquitectura εκεί και αποφάσισε επίσης να ζήσει εκεί, από το 1974.