Αρχαία Αλίκυρνα (Άγιος Θωμάς – Χίλια Σπίτια)

Cupcakes με γλάσο σοκολάτας (Δείτε φωτο)
Οκτώβριος 6, 2018
Παναιτωλικός – Λεβαδειακός 2-1: Ανώτερος ο Παναιτωλικός, ανάσα για Δέλλα
Οκτώβριος 7, 2018

– H αρχαία πόλη  Αλίκυρνα –


 
Σε απόσταση 1 χλμ. ΒΑ του Αγ. Θωμά (βρίσκεται στα ΝΑ του Μεσολογγίου) και πάνω στο λόφο (και ομώνυμος οικισμός πλησίον) που ονομάζεται Χίλια Σπίτια, αναπτύσσεται η οχύρωση μιας αρχαίας Αιτωλικής πόλης, η οποία έχει ταυτιστεί με την αρχαία Αλίκυρνα.

 

Η πόλη, όπως αναφέρει ο Στράβων (10, 2, 21), βρίσκεται σε απόσταση 30 σταδίων (4, 5 χλμ.) από την Καλυδώνα, ενώ απέχει 7,5 χλμ. από τη Νέα Πλευρώνα.
Η μικρή οχύρωση της ακρόπολης της πόλης σώζεται σε κακή κατάσταση και σε ορισμένα μόνο σημεία.

Είναι σχήματος οβάλ σε κάτοψη, χωρίς ορατά ίχνη πυλών και πύργων. Μόνο στο κέντρο της, στην κορυφή του λόφου, είναι ορατά ελάχιστα ίχνη ενός μεγάλου κτιρίου και ενός αναλημματικού τοίχου στα ΒΔ του.

Η πόλη εκτεινόταν στην πεδιάδα, κυρίως στα Ν και ΝΔ και εξωτερικά της ακρόπολης, όπως αποδείχτηκε πρόσφατα με τον εντοπισμό τμήματος του τείχους της σε σωστικού χαρακτήρα ανασκαφή σε ιδιόκτητο αγρόκτημα.

Πιθανόν δε η ανωδομή αυτού να ήταν κατασκευσμένη και από ωμοπλίνθους.

Εκτός από τα θεμέλια αρχαίων οικοδομημάτων, στην περιοχή έχουν επίσης ερευνηθεί τάφοι των γεωμετρικών και των ελληνιστικών χρόνων, τμήμα αρχαίου αγωγού αποχέτευσης, και τμήμα χαλικόστρωτου δαπέδου αρχαίας κατοικίας.

Τέλος πιόσχημος ταφικός περίβολος με μακεδονικού τύπου τάφο των ελληνιστικών χρόνων, έχει ανασκαφεί στο κτήμα Ν. Γκλεζάκη.

Στην ευρύτερη περιοχή του Αγ. Θωμά και με διεύθυνση περίπου Α-Δ, διέρχεται αρχαίος πλακόστρωτος δρόμος (η λεγόμενη «τουρκόστρατα»), ο οποίος είναι ορατός και στην περιοχή της Νέας Πλευρώνας.

Το σημαντικότερο όμως απ’ όλα τα μνημεία της περιοχής αποτελούν οι ρωμαϊκές θέρμες του Αγ. Θωμά, οι οποίες βρίσκονται επί της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων και στην Α-ΒΑ έξοδο της πόλης του Μεσολογγίου.

 

Περιοχή: Μεσολογγίου Δήμος Μεσολογγίου Ελλάδα
Χρονολογική περίοδος: Γεωμετρική – Ρωμαϊκή περίοδος
 

 

PIC  / ΑΡΧΕΙΟ : ARIA FREE PRESS 102015


 

ad080c60fb1a2b5af2648d7e32ea2a22_L