5 συνήθειες που καταστρέφουν τις βιταμίνες στο σώμα σας

H Team Viewer μεταμορφώνει τα Ιωάννινα σε τεχνολογική “πρωτεύουσα” της Ελλάδας
Ιανουάριος 27, 2020
Καιρός : Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα
Ιανουάριος 27, 2020

Οι Βιταμίνες είναι ουσίες, τις οποίες ως γνωστό, ο άνθρωπος προσλαμβάνει κατά κύριο λόγο με τη διατροφή του (μερικές βρίσκονται σε ορισμένα τρόφιμα και άλλες σε κάποια άλλη κατηγορία τροφών) με εξαίρεση τη βιταμίνη D και το συνένζυμο Q10, που μπορεί να τα συνθέσει και ο ίδιος ο οργανισμός μας, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Γνωρίζετε ότι αν αργήσετε να πιείτε το χυμό σας θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των βιταμινών του ή ότι το καφεδάκι που πίνετε μετά το φαγητό σας στερεί κάποιες βιταμίνες; Αποφύγετε τα συχνά λάθη

που καταστρέφουν τους πολύτιμους σύμμαχους της υγείας σας.

1. Δεν τρώτε το φαγητό στην ώρα του

Όταν μαγειρέψετε το φαγητό σας και το φάτε μετά από ώρες χάνει ένα σημαντικό ποσοστό των βιταμινών του και κυρίως της C. Το ίδιο ισχύει και με τους χυμούς, Για παράδειγμα η πορτοκαλάδα αν μείνει στο ποτήρι για μια ώρα χάνει περίπου το 80% τηςβιταμίνης C που περιέχει.

2. Ψιλοκόβετε τα λαχανικά

Αν έχετε τη συνήθεια να ψιλοκόβετε τα λαχανικά πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά οξειδώνονται και χάνουν μέρος των βιταμινών τους. Προτιμήστε να κόβετε τα λαχανικά σε μεγαλύτερα κομμάτια και αποφύγετε να τα αφήνετε πολύ ώρα εκτεθειμένα στον αέρα μέχρι να τα καταναλώσετε.

3. Πίνετε καφέ μετά το φαγητό

Ο καφές περιορίζει την απορρόφηση του που είναι απαραίτητο για τα οστά και της Β1 που είναι χρήσιμη στο νευρικό μας σύστημα. Επίσης επειδή ο καφές είναι διουρητικός απομακρύνει μέσω της διούρησης απ’ τον οργανισμό μας και πολύτιμα μέταλλα, όπως τοκάλιο, το μαγνήσιο και τον ψευδάργυρο.

4. Καταναλώνετε συχνά αλκοόλ

Το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση των καροτενίων και του ασβεστίου. Το αλκοόλ καταστρέφει ακόμη μέρος των βιταμινών Β1, Β6 και το φολικό οξύ. Αν πίνετε συχνά, πρέπει να τρώτε πιο πολλά λαχανικά και να αυξήσετε τη λήψη των συγκεκριμένων βιταμινών του συμπλέγματος Β, μέσω της διατροφής σας. Οι ηλιόσποροι, οι νιφάδες βρώμης και τα δημητριακά πρωινού είναι πλούσιες πηγές βιταμίνης Β1 και οι πατάτες, τα όσπρια και το κρέας περιέχουν άφθονη Β6. Το φολικό οξύ θα το βρείτε στα ωμά φυστίκια, στο καλαμπόκι, το σπανάκι και το συκώτι.

5. Το κάπνισμα

Μελέτες καταδεικνύουν ότι οι καπνιστές, συγκριτικά με τους μη καπνιστές αλλά και τους πρώην καπνιστές, έχουν μικρότερο ΔΜΣ, χαμηλά επίπεδα βιταμινών και συγκεκριμένα βιταμίνης C, E και Β12. Ειδικότερα για τη βιταμίνη C, ενδεικτικά ένα τσιγάρο καταστρέφει 25-100 mg βιταμίνης. Εκτός από την καταστροφή των βιταμινών, έχει βρεθεί ότι υπάρχει συσχέτιση του καπνού με τον καταβολισμό των μυών, αφού ο καπνός προκαλεί βλάβη στον σκελετό των μυών, λόγω μείωσης του μεταβολισμού τους και λόγω αυξημένου οξειδωτικού στρες, με συνέπεια την εμφάνιση φλεγμονής.

Η κατανάλωση μιας μεγάλης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για την εμφάνιση ορισμένων μορφών καρκίνου των πνευμόνων στους καπνιστές και να βοηθήσει στη μακροζωία. Άλλωστε, πληθώρα ερευνών έχει δείξει ότι μια διατροφή που περιλαμβάνει την κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φρούτων και φρέσκων λαχανικών συμβάλλει θετικά σε υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών στοιχείων στο αίμα.

Ο ρόλος των βιταμινών

Οι βιταμίνες συμμετέχουν απαραίτητα στην διεξαγωγή του φυσιολογικού μεταβολισμού του ανθρώπινου οργανισμού, ο οποίος αφορά όλες εκείνες τις σημαντικές βιοχημικές αντιδράσεις και διεργασίες, που γίνονται σε όλα τα κύτταρα μας, ούτως ώστε αυτά να μπορέσουν να πολλαπλασιαστούν και να επιτελέσουν αποτελεσματικά τις λειτουργικές τους υποχρεώσεις.

Ένα μεγάλο μέρος του μεταβολισμού, αφορά την εκ μέρους των κυττάρων, παραγωγή βιολογικής ενέργειας (πρόκειται δηλαδή για τον ενεργειακό μεταβολισμό), η ανεπάρκεια της οποίας οδηγεί, όπως είναι φυσικό, σε μία μειωμένη απόδοση και πλημμελή επιτέλεση της αποστολής τους. Όργανα του σώματός μας, τα οποία είναι υποχρεωμένα να αποδίδουν συνεχώς αυξημένο μηχανικό και βιολογικό έργο (η καρδιά, ο εγκέφαλος και οι μυς) είναι επόμενο να έχουν ανάγκη από έναν υψηλότερο ρυθμό του ενεργειακού τους μεταβολισμού, και κατ’ επέκταση να απαιτούν πλούσια τροφοδοσία σε ορισμένες βιταμίνες.

ΠΗΓΗ:inews