Το top-10 των επιστημονικών επιτευγμάτων του 2014

Το καρναβάλι της Καστοριάς
Ιανουάριος 7, 2015
Τα 45 + ονόματα που δεν πρέπει να δώσεις στην κόρη σου
Ιανουάριος 8, 2015

10. Οι δεινόσαυροι… έγιναν πουλιά

Μία σειρά από πρόσφατες επιστημονικές εργασίες απέδειξε τη μεταμόρφωση ειδών δεινοσαύρων σε πουλιά, ρίχνοντας περισσότερο φως στο πώς πραγματοποιήθηκε η εξελικτική μετάβαση, που επέτρεψε στα νέα είδη να επιβιώσουν μετά τη μαζική εξαφάνιση των δεινοσαύρων πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια και σήμερα πια να κυριαρχούν στους αιθέρες.

9. Το αίμα… ελιξήριο νεότητας

Η θεωρία ότι το νέο αίμα μπορεί να επαναφέρει τη χαμένη νιότη είναι παλιά. Αίμα λοιπόν από νεαρά ποντίκια μπορεί να αναζωογονήσει τους μυς και τον εγκέφαλο γερασμένων ποντικιών, όπως αποκάλυψε η επιστημονική έρευνα. Το αποτέλεσμα είναι να αναγεννηθούν εγκεφαλικά κύτταρα και κύτταρα μυών από μετάγγιση αίματος.

8. Νανορομποτική

Επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν νέα μικροσκοπικά ρομπότ και το κατάλληλου λογισμικού τους, που επιτρέπει σε «σμήνη» από αυτά να συνεργάζονται αυτόνομα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Εδώ βλέπουμε ρομπότ στο μέγεθος ενός κέρματος να συνεργάζονται μεταξύ τους και το αποτέλεσμα να είναι λογικά σχήματα. Αλλα ρομπότ συνεργάστηκαν ως απλοί εργάτες για να δημιουργήσουν τρισδιάστατες κατασκευές.

7. «Απομίμηση» ανθρώπινου εγκεφάλου

Κατά το 2014 δημιουργήθηκαν τα πρώτα μεγάλης κλίμακας «νευρομορφικά τσιπ» που μιμούνται την αρχιτεκτονική και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Έτσι για παράδειγμα ξεχωρίζουν πεζούς από αυτοκίνητα.

6. Στο δρόμο για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Ελπίδες για την αντιμετώπιση του διαβήτη δίνει η ανάπτυξη δύο διαφορετικών μεθόδων, από ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, για την καλλιέργεια στο εργαστήριο κυττάρων παρόμοιων με τα κύτταρα βήτα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Αν και οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εμφητεύσουν αυτά τα κύτταρα σε άνθρωπο καθώς το σώμα τα απορρίπτει, δεν παύει να είναι ένα ακόμα βήμα στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

5. Ο άνθρωπος ξεκίνησε από την Αφρική

Ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο της Ινδονησίας, έργα συμβολικής τέχνης, ηλικίας 35.000 ετών, που είναι εξίσου παλαιά με σπηλαιογραφίες στη Δυτική Ευρώπη. Έτσι πλέον οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι πρώτοι άνθρωποι βρισκόντουσαν στην Αφρική πριν κατοικήσουν και τον υπόλοιπο πλανήτη.

4. Διέγραψαν μνήμες και δημιούργησαν νέες ευχάριστες

Όλοι μας έχουμε τις φοβίες μας οι οποίες προκύπτουν συνήθως από κάποιο περιστατικό που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν. Επιστήμονες κατάφεραν να χειραγωγήσουν τη μνήμη ποντικιών, επιτρέποντας να σβηστούν πραγματικές αναμνήσεις και να «φυτευτούν» άλλες πλασματικές και φυσικά ποιό ευχάριστες.

3. Μίνι δορυφόροι στην υπηρεσία της διαστημικής έρευνας

Απεστάλησαν στο διάστημα φθηνοί μίνι δορυφόροι CubeSat, διαμέτρου μόλις δέκα εκατοστών, που άρχισαν να συμβάλουν στην επιστημονική έρευνα. Έτσι στο μέλλον σμήνη μικρών δορυφόρων θα κάνουν τη δουλειά των σημερινών πανάκριβων και μεγάλων δορυφόρων..

2. Το γεννητικό αλφάβητο απέκτησε δύο νέα γράμματα

Ζωή με νέους όρους φιλοδοξεί να δημιουργήσει η επέκταση του γενετικού αλφαβήτου με την τροποποίηση ενός βακτηρίου (E.coli), ώστε να περιέχει δύο πρόσθετα νουκλεϊκά οξέα Χ και Υ, πέρα από τα συνήθη «γράμματα» G, T, C και Α του γενετικού κώδικα του DNA.

1. Ο Philae κατακτά το διάστημα

Η προσεδάφιση της ρομποτικής διαστημικής συσκευής Philae στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο θεωρείται ως το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα του 2014.

Η αποστολή «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, που σημειώθηκε τον Νοέμβριο αποτελεί την πρώτη επιτυχή απόπειρα να προσεδαφιστεί ρομπότ σε κομήτη/

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες αργότερα το Philae «κοιμήθηκε», λόγω έλλειψης ηλιακής ενέργειας.

Ωστόσο, τα ερευνητικά που πρόλαβε να στείλει αναμένεται να εμπλουτισθούν στο άμεσο μέλλον, ρίχνοντας έτσι περισσότερο φως στη φύση των κομητών, αλλά και στις απαρχές του ηλιακού συστήματος.

Ήδη, τα όργανα της «Ροζέτα» έχουν εντοπίσει νερό, μεθάνιο, υδρογόνο και άλλα πιο σπάνια οργανικά στοιχεία στον κομήτη. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ξεκαθαρίσουν κατά πόσο μερικοί κομήτες που μετέφεραν νερό και οργανικά μόρια πέφτοντας κάποτε στη Γη, συνέβαλαν καθοριστικά, ώστε να θέσουν σε κίνηση την αλυσίδα της ζωής στον πλανήτη.

Τον Αύγουστο του 2015, η «Ροζέτα» θα φθάσει στο απόγειο της αποστολής της, καθώς η τροχιά του κομήτη θα τον φέρει στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο.

orasi.tv