Επιστρέφει στην Ελλάδα το Ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη

Το φασκόμηλο ή φασκομηλιά
Μάρτιος 29, 2015
Σπύρος Λούης
Μάρτιος 29, 2015

Στο Μουσείο της Ακρόπολης μετά την παραμονή του στο Ολυμπιακό Μουσείο στη Λωζάνη

Επιστρέφει στην Ελλάδα το Ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη
Το κύπελλο που κέρδισε στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 1896 ο Σπύρος Λούης, δημοπρατήθηκε σήμερα, Τετάρτη, 18 Απριλίου 2012, στον οίκο Κρίστις του Λονδίνου. Το μετάλλιο αγοράστηκε στην τιμή των 450.000 αγγλικών λιρών, δηλαδή περίοπου 544.000 ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου. Μέσω επιστολής του οίκου Κρίστις το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου ανακοίνωσε ότι το κύπελλο θα εκτείθεται στο κοινό στο Πνευματικό Ίδρυμα του Σπύρου Λούη μέχρι το 2015.

Το Ασημένιο Κύπελλο του Σπύρου Λούη επέστρεψε στην Αθήνα μετά την εξάμηνη παραμονή του στο Ολυμπιακό Μουσείο, στη Λωζάνη. Ως γνωστόν τον Ιούλιο του 2012 το Κύπελλο αποκτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος σε διεθνή δημοπρασία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2012 ως και τον Αύγουστο του 2014, το Κύπελλο ήταν εκτεθειμένο στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων είχαν την ευκαιρία να το δουν από κοντά και να πληροφορηθούν για την ιστορία και τον συμβολισμό του.

Στη συνέχεια, για έξι μήνες, το Κύπελλο βρέθηκε στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης. Πλέον θα παραμείνει στο Μουσείο της Ακρόπολης μέχρι την ολοκλήρωση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στο οποίο θα στεγαστεί μονίμως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κύπελλο εκτίθεται σε χώρο που δεν απαιτεί την αγορά εισιτηρίου διότι σύμφωνα με το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος οφείλει να είναι προσβάσιμο σε όλους.

 

image

πηγή: το βήμα