Δελτίο Τύπου: «Ασυνείδητοι “έκοψαν” με αλυσοπρίονο ξύλινους στύλους της ΔΕΔΔΗΕ που προοριζόταν για φωλιές πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς»

Το Αγρίνιο υποδέχεται ξανά τις ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ
Οκτώβριος 3, 2015
NASA: Έτσι θα είναι τα πρώτα σπίτια στον Άρη…
Οκτώβριος 4, 2015

Στις 4 Απριλίου 2015 το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. τοποθετούσε στην περιοχή του Μετοχίου, του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, τέσσερις ξύλινους στύλους ανά δεκαπέντε μέτρα με δυο τεχνητά καλάθια-φωλιών πελαργών στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου Στροφυλιάς.

Το αίτημα του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς (Φ.Δ.Υ.Κ.Σ.) προς τον Περιφερειακό Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ Πελοποννήσου-Ηπείρου, κ. Μυλωνά Σπυρίδων για τοποθέτηση νέων φωλιών πελαργών έγινε αμέσως αποδεκτό και ξεκίνησε η διαδικασία-μελέτη για την χωροθέτηση τους στην προστατευόμενη περιοχή.

Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση του προστατευόμενου είδους (πελαργός Ciconia ciconia Οδηγία 79/409/ΕΟΚ) ενθαρρύνοντας την πιθανότητα φωλιάσματος και πραγματοποιώντας τη διαδικασία πριν την αναπαραγωγική τους περίοδο όπως και έγινε.

Δυστυχώς όμως πριν μερικές ημέρες οι επόπτες φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης στα πλαίσια της καθημερινής περιπολίας τους έγιναν μάρτυρες ενός αρνητικούς γεγονότος παρατηρώντας και καταγράφοντας την απουσία δυο από τους τέσσερις ξύλινους στύλους.

“Ασυνείδητοι” κόψανε με αλυσοπρίονο τις βράδυνες ώρες της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίου 2015. Άμεσα ενημερώθηκε ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΔΕΔΔΗΕ για το περιστατικό ενώ κατατέθηκε μήνυση κατά αγνώστων στο Αστυνομικό Τμήμα της Κάτω Αχαΐας.

Το σίγουρο είναι ότι οι δυο κομμένοι στύλοι δεν προορίζονται για καυσόξυλα αλλά για άλλη χρήση μιας και είναι εμποτισμένοι με πισσέλαιο για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Η προσχεδιασμένη ενέργεια των αγνώστων για το φώλιασμα των πελαργών προδίδει απλώς την έλλειψη οικολογικής ευαισθησίας και αγάπης προς κάθε απειλούμενο είδος και το φυσικό περιβάλλον.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

κοπή στύλου με αλυσοπρίονο ΙΙ_9-9-2015 Τοποθέτηση φωλιάς στο στύλο από την ΔΕΔΔΗΕ 4_04_2015