ΥΠΕΞ για Τουρκία: Με τεχνάσματα θέλει να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών

«Απαντώντας» στην Τουρκία και την προκλητική ανακοίνωση για τη συμφωνία της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Άγκυρα πως με τεχνάσματα προσπαθεί να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών, ακόμα και ολόκληρων νησιών – κρατών!

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών–κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ τόνισε πως «είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών».

Διεμήνυσε, όμως, ότι «οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών».

Και καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία να… διαλέξει πλευρά. «Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται  στη λάθος πλευρά του Δικαίου», τόνισε ο Αλέξανδρος Γεννηματάς.