«Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο», του Γιάννη Ρίτσου

Τρίτη σύλληψη υπόπτου για πυρκαγιά στη Δ. Ελλάδα – Τι λέει ο Περιφερειάρχης
Αύγουστος 21, 2018
Λευκάδα: Σκεπάζουν αρχαία ευρήματα για να φτιάξουν δρόμο
Αύγουστος 22, 2018

«Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο», του Γιάννη Ρίτσου

Αποτέλεσμα εικόνας για «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο», του Γιάννη Ρίτσου

 

Πιο κάτω, ακολουθεί αυτούσιο το ποιήμα του Γιάννη Ρίτσου

Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο
κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω.

Εσύ της θάλασσας ρυθμός, ολάνθιστο κλωνάρι,
πώς σου μαδήσαν τ΄άνθια σου διπλοί, τριπλοί βαρβάροι.

Τι θλιβερά που σεργιανάν τριγύρω σου τα ψάρια
κι αντίχριστοι να παίζουνε την τύχη σου στα ζάρια.

Κουράγιο, μικροκόρη μας, που μας εγίνης μάνα
Ύμνος και Θρήνος της ζωής κι ανάστασης καμπάνα.

[Γιάννης Ρίτσος]

 

Ο Γιάννης Ρίτσος υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους και σημαντικότερους Έλληνες ποιητές (1909 – 1990). Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, εννέα μυθιστορήματα, τέσσερα θεατρικά έργα και μελέτες. Το έργο του συμπληρώνουν πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα. Αρκετά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.

Γιάννης Ρίτσος - '' Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο''

Το ποίημα » Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο» ανήκει στην ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου με τον τίτλο «`Υμνος και θρήνος για την Κύπρο», η οποία γράφτηκε και κυκλοφόρησε το 1974. Ο ποιητής είναι σαφώς επηρεασμένος από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974. Τα τουρκικά στρατεύματα αποβιβάστηκαν τότε στο νησί και κατέλαβαν το βόρειο τμήμα του, αναγκάζοντας τον ντόπιο πληθυσμό να εγκαταλείψει τα σπίτια του και να καταφύγει στο νότιο τμήμα του νησιού. Η τουρκική κατοχή του νησιού συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Γιάννης Ρίτσος - '' Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο''

Πρόκειται για ένα λυρικό ποίημα με πατριωτικό περιεχόμενο, όπου ο ποιητής αποφεύγει τις αναφορές στην ιστορία. Το ποίημα έχει εγκωμιαστικό και ελεγειακό χαρακτήρα, καθώς είναι ταυτόχρονα ένας ύμνος και ένας θρήνος για την Κύπρο. Η γλώσσα του είναι απλή και πλησιάζει αρκετά το λαϊκό ιδίωμα. Η στιχουργική μορφή είναι παραδοσιακή. Το ποίημα είναι γραμμένο σε ιαμβικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο χωρισμένο σε δίστιχα, ενώ η ομοιοκαταληξία είναι ζευγαρωτή.

Γιάννης Ρίτσος - '' Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο''

 

Γιάννης Ρίτσος - '' Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο''

Στο ποίημα αυτό ο ποιητής, επηρεασμένος από τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής, θρηνεί για τα βάσανα της Κύπρου, αλλά συγχρόνως υμνεί το νησί για τις τόσες φυσικές ομορφιές του. Η Κύπρος είναι ένα νησί τυραννισμένο από τις πολλές συμφορές που το βρήκαν κατά καιρούς. Ωστόσο, ο ποιητής νιώθει την ανάγκη να προσκυνήσει τα ιερά χώματα του, εκφράζοντας έτσι το σεβασμό του προς αυτό. Η Κύπρος, που είναι γεμάτη φυσικές ομορφιές και πλούσια κάλλη, πολλές φορές σκλαβώθηκε από ξένους κατακτητές και έπαθε μεγάλες καταστροφές.

Μολονότι όμως η Κύπρος βρίσκεται σε θλιβερή κατάσταση, το μήνυμα που θέλει να μας δώσει ο ποιητής για την τύχη του νησιού είναι ελπιδοφόρο και αισιόδοξο. Ζητάει από το νησί να κάνει κουράγιο, γιατί σίγουρα στο μέλλον τα πράγματα θα πάνε καλύτερα γι’ αυτό και θ’ ακουστεί επιτέλους η «καμπάνα της ανάστασης».

Πηγή : www.odyssey.com.cy