Το κίτρινο παπάκι που κάνει το λιμάνι του Σίδνεϊ να μοιάζει με τεράστια μπανιέρα

Δροσερή καλοκαιρινή Batida de Coco
Αύγουστος 19, 2014
Δείτε live το βόρειο Σέλας
Αύγουστος 23, 2014

Ένα παπί από πλαστικό, ύψους 15 μέτρων, κατέπλευσε στα νερά του Σίδνεϊ, στο πλαίσιο των εορτασμών φεστιβάλ -Sydney Festival-. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στα λιμάνια ανα τον κόσμο, για να υποδεχθεί ένα από τα πιο πολυσυζητημένα έργα σύγχρονης τέχνης.

Το Λονδίνο το Χονγκ Κονγκ, καθώς και το Σύδνεϋ, υποδέχονται ανα διαστήματα το τεράστιο πλαστικό κίτρινο παπί, που έκανε την εμφάνισή του στις πόλεις αυτές, σκορπώντας ενθουσιασμό στους κατοίκους και τους τουρίστες που περίμεναν υπομονετικά κάθε φορά, για την άφιξή του.

Έργο του Ολλανδού καλλιτέχνη Φλωρεντίν Χόφμαν, ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι ανά τον κόσμο στις αρχές της χρονιάς του 2007, θέλωντας έτσι να μεταφέρει ένα μήνυμα ειρήνης, γαλήνης και συμφιλίωσης ανάμεσα στους ανθρώπους στη γη. Το έργο αυτό έχει επισκεφθεί 10 χώρες και συνολικά 12 λιμάνια όπως το Οζάκα, Σάο Πάολο, Άμστερνταμ, με την ελπίδα να το δούμε στα δικά μας λιμάνια!!!

Ολλανδός καλλιτέχνης Φλωρεντίν Χόφμαν,τόνισε για το project: «Αυτό που θέλω να πετύχω είναι να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι» και συνεχίζει, «Ζούμε σε ένα πλανήτη, είμαστε μια οικογένεια και τα νερά του είναι η μπανιέρα μας…».

Όπου και αν έκανε την εμφάνιση του η  ατμόσφαιρα, ήταν πανηγυρική και η υποδοχή του με  συνοδεία μουσικών οργάνων.

Ωστόσο η επίσκεψη του στο Χονγκ Κονγκ είχε απρόβλεπτη εξέλιξη αφού το γιγάντιο παπί άρχισε σιγά σιγά να ξεφουσκώνει μέχρι που έγινε μία άμορφη πλαστική κίτρινη μάζα στο λιμάνι της πόλης.

image.jpeg

Οι διοργανωτές κάλεσαν έκτακτη συνεδρίαση και απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το τι συνέβη στο παπί κι αν το ξαφνικό ξεφούσκωμα ευθύνεται σε ελλιπή συντήρηση.

Αν και είναι ασαφές τι ακριβώς συνέβη με το έργο του, ο Ολλανδός καλλιτέχνης δήλωσε στο CNN νωρίτερα ότι η πάπια φτιάχτηκε με ειδικό υλικό που επιτρέπει τις παρεμβάσεις και διευκολύνει τις επισκευές.

quack5.jpg

Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο παπί αντιμετώπισε προβλήματα στο ταξίδι του, αφού το 2009 μαχαιρώθηκε 42 φορές κατά την παραμονή του στο λιμάνι του Βελγίου.

…Next stop ?

Του Φάνη Μπισμπίκη