Σε «πρωτόγνωρο σοκ» τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Έκτακτο: Κλείνουν όλα τα σχολεία ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια Δημόσια και Ιδιωτικά για 14 ημέρες
Μάρτιος 10, 2020
Εξομολόγηση
Μάρτιος 10, 2020

An airplane prepares to land at Cointrin airport in Geneva, Switzerland December 5, 2017. REUTERS/Pierre Albouy


Tα αεροπορικά αεροδρόμια κατέγραψαν μια υποχώρηση 13,5% στο πρώτο τρίμηνο, αλλά πιο πολύ απ΄όλα έχουν πληγεί τα ιταλικά αεροδρόμια, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ACI Europe, που εκπροσωπεί 500 αεροδρόμια σε 46 χώρες.

Τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια υφίστανται ένα «πρωτόγνωρο σοκ» με τη μείωση της κυκλοφορίας που συνδέεται με την επιδημία του κοροναϊού και την Ιταλία, το σύνολο της οποίας έχει τεθεί υπό περιορισμό από χθες, Δευτέρα, να κινδυνεύει με κατάρρευση των αεροπορικών συνδέσεων, δήλωσε σήμερα η οργάνωση αεροδρομίων ACI Europe.

Συνολικά, τα αεροπορικά αεροδρόμια κατέγραψαν μια υποχώρηση 13,5% στο πρώτο τρίμηνο, αλλά πιο πολύ απ΄όλα έχουν πληγεί τα ιταλικά αεροδρόμια, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ACI Europe, που εκπροσωπεί 500 αεροδρόμια σε 46 χώρες.

Πριν ακόμη ληφθεί η απόφαση να τεθεί όλη η χώρα σε περιορισμό τη Δευτέρα, «τα ιταλικά αεροδρόμια αντιμετώπιζαν ήδη μια μεγάλη μείωση στη διακίνηση επιβατών με μια υποχώρηση 60% στην πλειονότητα των πλατφορμών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», σημείωσε ο Ολιβιέ Γιανκοβέτς, γενικός διευθυντής της ACI Europe.

«Τώρα πρέπει να αγωνιστούν εναντίον της πλήρους κατάρρευσης των αεροπορικών συνδέσεων», συνέχισε, καλώντας την κυβέρνηση να «ανταποκριθεί γρήγορα και θετικά στα αιτήματα των ιταλικών αεροδρομίων για την εφαρμογή επειγόντων μέτρων υποστήριξης».

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, «η επιδημία Covid-19 μετατρέπεται σε ένα πρωτόγνωρο σοκ για την βιομηχανία μας, πρόσθεσε ο Γιανκοβέτς, μη αποκλείοντας «να χρειαστούν μέτρα βοήθειας και αλλού εκτός από την Ιταλία ώστε τα αεροδρόμια να μπορέσουν να εκπληρώσουν τον ρόλο τους ως κρίσιμων υποδομών».

Η οργάνωση προβλέπει, για το 2020, μια μείωση 7,5% του αριθμού των επιβατών στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, έναντι αύξησης 2,3% που προβλεπόταν προηγουμένως.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ