Η απεικόνιση του καλλιτέχνη για τον ηλιακό καθετήρα Parker στην εργασία σε τροχιά γύρω από τον ήλιο

Πίστωση: NASA / John Hopkins APL

Η NASA απέχει μόλις μια εβδομάδα από την έναρξη της επόμενης επιστημονικής αποστολής της, ενός διαστημικού σκάφους που ονομάζεται Parker Solar Probe, ο οποίος τελικά θα «αγγίξει τον ήλιο».Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, ο ανιχνευτής θα απογειωθεί στο πλοίο ενός πυραύλου United Launch Alliance Delta IV Heavy, νωρίς το πρωί της 11ης Αυγούστου, από το σταθμό Air Force του Cape Canaveral στη Φλόριντα. Το παράθυρο έναρξης 45 λεπτών ανοίγει στις 3:45 π.μ. EDT (0748 GMT). Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτόξευση ζωντανά στο Space.com , με την παραχώρηση της NASA TV.

Για να φτάσει με επιτυχία στον ήλιο, ο Parker Solar Probe πρέπει να εγκαταλείψει τη Γη απίστευτα γρήγορα – εξ ου και ο μαζικός πύραυλος, ο οποίος είναι δεύτερος στην εκτόξευση μόνο στον ολοκαίνουριο πυραύλο Falcon Heavy SpaceX.

View image on Twitter

NASA@NASA

Ever wonder what a spacecraft looks like tucked inside its protective capsule atop a rocket? Behold, @NASASun’s Parker inside one half of its 62.7-foot tall fairing, ready to launch on Aug. 11 to touch the Sun: https://go.nasa.gov/2AtJP9A 

Μόλις το διαστημικό σκάφος αποχαιρετήσει τη Γη, θα βγεί γύρω από την Αφροδίτη σε έναν ελιγμό που ονομάζεται βοήθεια βαρύτητας που θα επιβραδύνει το διαστημικό σκάφος και θα ελέγχει προσεκτικά την προσέγγισή του στο αστέρι μας. Η βοήθεια βαρύτητας προγραμματίζεται για τις 2 Οκτωβρίου και θα βάλει τον καθετήρα στην πορεία για να φτάσει στο πρώτο σημείο προσέγγισής του στον ήλιο στις 5 Νοεμβρίου. Αυτό το flyby θα ξεκινήσει 24 τροχιές, που θα εκτελεστούν επτά χρόνια, διαστημόπλοιο πιο κοντά και πιο κοντά στο αστέρι μας.

Με την τελευταία προσέγγισή του το 2025, το Parker Solar Probe θα φτάσει τα 4 εκατομμύρια μίλια (6 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από την επιφάνεια του ήλιου – τόσο κοντά που πραγματικά θα πετάξει μέσα από την απίστευτα ζεστή ατμόσφαιρα του αστεριού, που ονομάζεται corona, οι υπάλληλοι της NASA είπε.

Το διαστημικό σκάφος θα επιβιώσει από τη θερμότητα για τόσα χρόνια λόγω των ισχυρών μηχανικών ασπίδας που έχουν σχεδιάσει. Αυτή η ασπίδα δεν ζυγίζει το διαστημικό σκάφος, αλλά κρατά τα όργανα επί του σκάφους σε ασφαλή 85 βαθμούς Φαρενάιτ (30 βαθμούς Κελσίου).

Κατά τη διάρκεια των τροχιών του διαστημικού σκάφους, τα όργανα αυτά θα προσπαθήσουν να λύσουν τρία σημαντικά επιστημονικά μυστήρια σχετικά με το τοπικό μας αστέρι: γιατί η ατμόσφαιρά του θερμαίνεται μακρύτερα από την επιφάνεια του ήλιου, πώς γεννιέται ο ηλιακός άνεμος των φορτισμένων σωματιδίων αυτό που προκαλεί τις γιγαντιαίες εκρήξεις που οι επιστήμονες αποκαλούν κρουστικές μάζες.

Οι απαντήσεις θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση από τους επιστήμονες του πώς λειτουργούν τα αστέρια πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα. Και πιο κοντά στο σπίτι, το έργο του ερευνητή πρέπει επίσης να βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν και να προβλέψουν τους κινδύνους της ζωής κοντά σε ένα αστέρι. Η ηλιακή δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τους δορυφόρους επικοινωνιών και πλοήγησης γύρω από τη Γη – και μάλιστα να εξουδετερώσει τα ηλεκτρικά δίκτυα στην επιφάνεια του πλανήτη.

Η ημερομηνία έναρξης της 11ης Αυγούστου έρχεται μετά από μερικές καθυστερήσεις, μεταξύ των οποίων και μία οφείλεται σε πρόσθετες δοκιμές λογισμικού και μία που προκαλείται από ένα μικρό κομμάτι αφρού πουβρίσκεται μέσα στον κώνο της μύτης του πυραύλου. Το αρχικό παράθυρο εκτόξευσης του διαστημικού σκάφους άνοιξε στις 31 Ιουλίου και αναμένεται να κλείσει στις 19 Αυγούστου, αλλά η NASA κατάφερε να επεκτείνει το παράθυρο εκκίνησης στις 23 Αυγούστου, σύμφωνα με ένα tweet της NASA από τις 2 Αυγούστου .