Ψωμί στην γάστρα, τραγανό και αφράτο

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Νοέμβριος 15, 2016
Οι μακεδονικοί μήνες
Νοέμβριος 28, 2016

Περιγραφή

Ψωμάκι εύκολο που ψήνετε στην γάστρα και νομίζεις πως έχει ψηθεί σε χωριάτικο φούρνο.

Τι χρειαζόμαστε:

  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ (ίσως και λίγο παραπάνω)
  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 1/2 κ.γ αλάτι
  • 1/2 κουπα τσαγιού λάδι
  • νερό χλιαρό
  • σουσάμι προαιρετικά

Πώς το κάνουμε:

Κοσκινίζουμε το αλέυρι. Το βάζουμε σε λεκάνη μαζί με την μαγιά. Σε λίγο νερό ανακατεύουμε το αλάτι. Ρίχνουμε λίγο λίγο το νερό και το λάδι στο αλέυρι και ζυμώνουμε, μέχρι να έχουμε μιά ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστέι και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα. Ανάβουμε τον φούρνο στην πιο δυνατή θερμοκρασία με αντιστάσεις και μόλις ζεσταθεί βάζουμε μέσα την γάστρα. Την «καίμε» καλά, τουλάχιστον 30 λεπτά. Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, το πατάμε να «κατσει» και το ξαναζυμώνουμε για 2-3 λεπτά. Φτιάχνουμε καρβελάκια και τα βάζουμε πάνω σε αλευρωμένη πετσέτα. Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Βγάζουμε την γαστρα απο το φούρνο και βάζουμε το ψωμί. Σκεπάζουμε και ψήνουμε 30 λεπτά. Επειτα βγάζουμε το καπάκι και ψήνουμε ακόμα 15 λεπτά.


Πηγή: www.sintagespareas.gr/

προτείνει η Γεωργία Σπυροπούλου