Ποια χρώματα είναι κατάλληλα για παιδικό δωμάτιο!

Υποθυρεοειδισμός: Αυτά είναι τα συμπτώματα ανάλογα με την ηλικία [pic, vid]
Σεπτέμβριος 3, 2017
Συγκλόνισε την όπερα της Οδησσού η Δημοτική Φιλαρμονική Αμφιλοχίας! (video)
Σεπτέμβριος 3, 2017

Όπως ήδη θα γνωρίζεις, το κάθε χρώμα μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία σου. Άλλα σε εξιτάρουν, άλλα σε ηρεμούν και άλλα μπορούν να προκαλέσουν έντονα συναισθήματα όπως θυμός. Αυτά, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά είναι πολύ σημαντικά να τα ξέρεις όταν πρόκειται να ετοιμάσεις ένα παιδικό δωμάτιο. Οπότε χρειάζεται προσοχή όταν θα αποφασίσεις να επιλέξεις χρώμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χρώματα επηρεάζουν διαφορετικά την ψυχολογία ενός ενήλικα και αλλιώς ενός παιδιού. Άρα, τελικά, ποια χρώματα είναι κατάλληλα για παιδικό δωμάτιο; Τις απαντήσεις θα τις βρεις παρακάτω,έτσι ώστε να έχεις μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι πρέπει να επιλέξεις. Μην ξεχνάς ότι ένα παιδικό δωμάτιο χρειάζεται να έχει χρώμα.

Παιδικό δωμάτιο: Χρώματα και ψυχολογία

 

Κόκκινο

kokkino xroma se paidiko domatio

Το κόκκινο σαν χρώμα ερεθίζει τον εγκέφαλο, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς. Βέβαια, επειδή είναι τόσο έντονο χρώμα μπορεί να προκαλέσει επιθετικές συμπεριφορές και να αποσπά την προσοχή. Πολύ ωραίο χρώμα για παιδικό δωμάτιο, κατά προτίμηση όχι σε όλους τους τοίχους και όχι σε παιδιά που είναι από τη φύση τους υπερκινητικά.

Πορτοκαλί

paidiko domatio se portokali apoxroseis

Για κάποιο λόγο το πορτοκαλί χρώμα δεν το συναντάς συχνά, ενώ θα έπρεπε. Είναι ζεστό χρώμα, χαρούμενο και εξαιρετικά ευεργετικό για τα παιδιά μιας και ενισχύει την αυτοπεποίθηση τους, την ανάγκη για ανεξαρτησία και την κοινωνικότητα τους. Ένα ιδανικό χρώμα γα παιδικό δωμάτιο που θα το πρότεινα σε κάθε γονέα.

 Παιδικό δωμάτιο για δύο:

Κίτρινο

kitrino paidiko domatio

Ανοιχτό χρώμα που θυμίζει τον ήλιο και αυτόματα φέρνει και καλή διάθεση. Το κίτρινο χρώμα μπορεί να βοηθήσει ένα παιδί να συγκεντρωθεί πιο εύκολα και να συγκρατεί στη μνήμη του πράγματα. Προσοχή με το πολύ κίτρινο όμως γιατί αν το παρακάνεις μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα εκνευρισμού και θυμού.

Πράσινο

prasino paidiko domatio

Το πράσινο είναι το χρώμα της χαλάρωσης και της ηρεμίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι ακόμα και στα νοσοκομεία οι τοίχοι μέχρι και των χειρουργείων είναι σε χρώμα φιστικί. Το μάτι χαλαρώνει, οι εντάσεις και τα ξεσπάσματα είναι λιγότερα και επίσης βοηθάει στην γρηγορότερη αντίληψη και κατανόηση όσον αφορά το διάβασμα. Επίσης, ένα χρώμα που σίγουρα θα πρότεινα σε κάθε γονιό.

Μπλε

galazio paidiko domatio

Κλασσικό χρώμα για δωμάτιο αγοριού. Το μπλε δημιουργεί τα ακριβώς αντίθετα συναισθήματα και τις αντίθετες συμπεριφορές από το κόκκινο. Αν έχεις υπερκινητικό παιδί τότε το ένα δωμάτιο σε αποχρώσεις του μπλε μπορεί να βοηθήσει στο να ηρεμήσει.

Μωβ

mov- lila paidiko domatio

Το χρώμα των ευγενών και των βασιλέων. Αυξάνει τη δημιουργικότητα, την πνευματικότητα και γενικότερα το μωβ είναι από τα χρώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην πνευματική-εγκεφαλική ανάπτυξη ενός παιδιού. Επίσης, καλλιεργεί συναισθήματα όπως ευαισθησία για τον άλλο και ενσυναίσθηση. Βέβαια, αν το παιδί σου έχει ήδη αρκετές ευαισθησίες, καλύτερα να διαλέξεις κάποιο άλλο χρώμα. Η υπερβολή σε οποιαδήποτε συμπεριφορά και συναίσθημα δεν είναι θεμιτή.

 Πως να διακοσμήσεις ένα κοριτσίστικο δωμάτιο!

Ροζ

roz paidiko domatio

Κοριτσίστικο δωμάτιο; Αυτόματα σου έρχεται κάτι με ροζ φαντάζομαι. Βέβαια, έχει ηρεμιστικές ιδιότητες το ροζ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για αγόρι και για κορίτσι. Για να μην είναι πολύ έντονο στο μάτι ή για να μην το βαρεθεί γρήγορα το παιδί μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε μορφή κάποιου υφάσματος ή σε αξεσουάρ. Να υπάρχει δηλαδή στο background χωρίς να χτυπάει πολύ έντονα στο μάτι- ειδικά αν πρόκειται για αγορίστικο δωμάτιο.

Ζεστές αποχρώσεις

paidiko domatio se zestes apoxrwseis

Ένα δωμάτιο που είναι βαμμένο σε ζεστές αποχρώσεις ή σε συνδυασμό ζεστών χρωμάτων, προκαλεί αισθήματα ζεστασιάς, θαλπωρής, αγάπης. Επίσης, είναι ό,τι πρέπει για μεγάλα δωμάτια που θέλεις να τους δώσεις μια πιο χουχουλιάρικη αίσθηση. Η παλέτα με τα ζεστά χρώματα μπορεί να παίξει σε καφέ, πορτοκαλί, κόκκινο- φουξ. Συνδύασε τα και το παιδί θα μπαίνει θα μπαίνει στο δωμάτιο και θα του ανεβαίνει η διάθεση.

[ediva]