Πίτσα Άη Βασίλης

Χριστούγεννα στις Βρυξέλλες
Δεκέμβριος 2, 2014
Ιδέες για το φετινό σας xmas tree
Δεκέμβριος 4, 2014

Τις μέρες των Χριστουγέννων λίγο πολύ όλοι μας έχουμε περισσότερο χρόνο και διάθεση για κάτι διαφορετικό. Κάτι πιο ιδιαίτερο, πιο γιορτινό. Μπορείτε να δημιουργήσετε πρωτότυπες συνταγές αφήνοντας την φαντασία σας ελεύθερη και τους κανόνες πιο χαλαρούς. Να μια ωραία ιδέα για μια πίτσα εορταστική, μοναδικά και ταυτόχρονα εντυπωσιακή.

Υλικά για την «Πίτσα Άη Βασίλης» – 1 μεγάλο ταψί (για 4 άτομα)
Για το ζυμάρι
2 κούπες αλεύρι σκληρό
1 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης
25 γραμμάρια νωπή μαγιά ή 8 γραμμάρια ξηρή
½ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κούπα νερό
1/3 κούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
1 αυγό
Υλικά για την γέμιση
2 πιπεριές Φλωρίνης ψημένες
30 μαύρες σκληρές ελιές
2 φέτες ζαμπόν
10 φέτες τυρί ένταμ (edam)
2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 μαρουλόφυλλο
1 ραπανάκι
150 γραμμάρια φέτα

πιτσα αγιος βασιληςΕκτέλεση

Ετοιμάζουμε την ζύμη όπως στην συνταγή (βλέπε πίτσα) ή όπως αλλιώς θέλουμε.
Μόλις φουσκώσει η ζύμη λαδώνουμε το ταψί, την απλώνουμε στο ταψί και την ψήνουμε
για 5-10 λεπτά.
Βγάζουμε την ψημένη ζύμη από το ταψί και τη βάζουμε σε ένα δίσκο.
Απλώνουμε την σάλτσα σε όλη την ζύμη.
Με τα υλικά που έχουμε προσπαθούμε να δώσουμε το σχήμα που επιθυμούμε (εδώ είναι το πρόσωπο του Άη Βασίλη).
Το ζαμπόν το χρησιμοποιούμε για το πρόσωπο.
Την φέτα για τα μαλλιά, τα γένια και τα άσπρα μέρη του σκούφου.
Την πιπεριά για τον κόκκινο σκούφο.
Το τυρί edam για το περίγραμμα.
Το μαρουλόφυλλο το δίνουμε σχήμα φύλλου.
Το ραπανάκι το κόβουμε στα τρία και κρατάμε τα δύο ακριανά μέρη του. Τα τοποθετούμε δίπλα στα μαρουλόφυλλα.
Όλο το μυστικό είναι στις ελιές. Το σχήμα οριστικοποιείται με τις μαύρες γραμμές που σχηματίζουμε με τις ελιές.
Κόβουμε τις ελιές στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Μετά τις κόβουμε κατά μήκος όσο μπορούμε πιο λεπτές. Με αυτά τα κομματάκια σχηματίζουμε τις γραμμές, πάντα με βάση κάποιο σχέδιο που έχουμε δίπλα μας.
Για τα μάτια κόβουμε μια ελιά στην μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τοποθετούμε τα δύο κομμάτια στις θέσεις των ματιών.
Προσέξτε να τοποθετείτε τα κομμάτια από τις ελιές εκεί ακριβώς που διαχωρίζονται τα υλικά. Εάν χρειαστεί μετατοπίστε τα.
Με την μαγιονέζα καλύψτε τα κενά μεταξύ των κομματιών του edam.
Με το 15λεπτο ψήσιμο δεν θα χαθεί το σχήμα.

Tip
Μπορείτε να στρώσετε πάνω από την σάλτσα περισσότερο κομμάτια ζαμπόν ή ότι άλλο επιθυμείτε για να έχετε καλύτερη γεύση.

Tης Γεωργίας Σπυροπούλου