Περσίδες στις Αυγουστιάτικες νύχτες μας 11-13 Αυγούστου

Ένας νεκρός, 40 τραυματίες από την έκρηξη στη Μπολόνια
Αύγουστος 6, 2018
ΕΕ: Νέα κριτήρια για την ένταξη κτιρίων στα χρηματοδοτούμενα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης – «Κόφτης» για «γερασμένες» και κακές κατασκευές
Αύγουστος 7, 2018

Πότε, πού και πώς να το δείτε αυτό το μήνα

Perseid Meteor Shower 2018

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα του Μετεωρίτη NASA Bill Cooke, οι Περσίδες είναι ίσως το πιο δημοφιλές ντους μετεωριτών του έτους. και το 2018, θα είναι το καλύτερο ντους της χρονιάς. Κατά τη διάρκεια της κορυφής των Περσίδων αυτό το μήνα, οι θεατές θα πρέπει να βλέπουν περίπου 60-70 μετεωρίτες ανά ώρα, αλλά σε χρόνια εκρήξεως (όπως το 2016) ο ρυθμός μπορεί να είναι μεταξύ 150-200 μετεωρίτες την ώρα. Η κορυφή του μετεωριτικού ντους θα είναι ορατή τόσο στις νύχτες 11-12 Αυγούστου και 12-13 Αυγούστου , δήλωσε ο Cooke, αλλά έχει φέτος κλίση προς τη νύχτα του Αυγούστου 12-13 για την καλύτερη παράσταση. (Και οι δύο θα πρέπει να είναι θεαματικές).

«Φέτος το φεγγάρι θα είναι κοντά στο νέο φεγγάρι, θα είναι ημισελήνου, πράγμα που σημαίνει ότι θα τεθεί πριν το show Perseid ξεκινήσει μετά τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο Cooke στο Space.com. «Το φεγγάρι είναι πολύ ευνοϊκό για τους Περσείδες αυτό το έτος και αυτό θα κάνει τους Περσίδες ίσως το καλύτερο ντους του 2018 για ανθρώπους που θέλουν να βγουν έξω και να το δουν». Τα Περσίδες είναι πλούσια σε πυροβολισμούς, οπότε η παράσταση πρέπει να είναι ακόμα καλύτερη.

Οι Skywatchers που αναζητούν τους Περσίδες  θα πρέπει επίσης να μπορούν να δουν τον  Άρη (ορατό μέχρι τις 4 π.μ. τοπική ώρα) και τον Κρόνο (ορατό μέχρι τις 2 π.μ. τοπική ώρα). Η Αφροδίτη και ο Δίας και οι δύο που έχουν τεθεί πριν από τα Perseids είναι καλύτερα να βλέπουν (9:30 μ.μ. και 11 μ.μ., αντίστοιχα).

Η Γη θα περάσει από το δρόμο του  Comet Swift-Tuttle  από τις 17 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου, με την κορυφή του ντους – όταν η Γη περνά μέσα από την πιο πυκνή και αδύνατη περιοχή – που συμβαίνει στις 12 Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι θα δείτε τα περισσότερα μετέωρα το συντομότερο χρονικό διάστημα κοντά στην κορυφή, αλλά μπορείτε ακόμα να κάνετε κάποια ενέργεια από το φημισμένο ντους μετεωριτών πριν ή μετά από αυτό το σημείο.

Η ατμόσφαιρα των μετεωριτών Perseid 2017 κορυφώθηκε γύρω στις 1 μ.μ. EDT (1700 GMT) στις 12 Αυγούστου, οπότε οι νύχτες στις 11-12 Αυγούστου και στις 12-13 Αυγούστου είδαν τα υψηλότερα ποσοστά. Οι μετεωρίτες φαίνονται να εκπέμπουν από τον αστερισμό του Περσέα, από τον οποίο παίρνουν το όνομά τους.
Η ατμόσφαιρα των μετεωριτών Perseid 2017 κορυφώθηκε γύρω στις 1 μ.μ. EDT (1700 GMT) στις 12 Αυγούστου, οπότε οι νύχτες στις 11-12 Αυγούστου και στις 12-13 Αυγούστου είδαν τα υψηλότερα ποσοστά. Οι μετεωρίτες φαίνονται να εκπέμπουν από τον αστερισμό του Περσέα, από τον οποίο παίρνουν το όνομά τους.

Πίστωση: NASA / JPL-Caltech

 

Μπορείτε να δείτε το ντους μετεωριτών Perseid καλύτερα στο βόρειο ημισφαίριο και μέχρι τα μεσαία νότια γεωγραφικά πλάτη και το μόνο που χρειάζεστε για να πιάσετε την παράσταση είναι το σκοτάδι, κάπου άνετα να καθίσετε και λίγη υπομονή.

Το Comet Swift-Tuttle είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο που είναι γνωστό ότι περνάει επανειλημμένα από τη Γη . ο πυρήνας του είναι περίπου 16 μίλια (26 χιλιόμετρα) πλάτος. Τελευταία περνούσε τη γειτονική Γη κατά τη διάρκεια της τροχιάς της γύρω από τον ήλιο το 1992 και η επόμενη φορά θα είναι το 2126. Αλλά δεν θα ξεχαστεί εν τω μεταξύ, επειδή η Γη περνά μέσα από τη σκόνη και τα συντρίμμια που αφήνει πίσω κάθε χρόνο δημιουργώντας ετήσιο πετρώμα μετεωριτών Perseid.

Μάθετε γιατί εμφανίζονται κάθε χρόνο διάσημοι βράχοι μετεωριτών όπως οι Περσίδες και Λεωνίδες [<a href="http://www.space.com/18507-meteor-showers-shooting-stars-infographic.html"> Δείτε το πλήρες infographic εδώ < / a>].
Μάθετε γιατί εμφανίζονται κάθε χρόνο διάσημοι βράχοι μετεωριτών όπως οι Περσίδες και οι Λεωνίδες

Πίστωση: Karl Tate, συνεργάτης του SPACE.com

Όταν καθίσετε για να παρακολουθήσετε ένα ντους μετεωριτών, βλέπετε πραγματικά τα κομμάτια των συντριμμάτων κομήτη να ζεσταίνουν καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα και καίγονται σε μια φωτεινή έκρηξη φωτός, ρέοντας ένα ζωντανό μονοπάτι στον ουρανό καθώς ταξιδεύουν στα 37 μίλια (59 χλμ.) Ανά δευτερόλεπτο. Όταν βρίσκονται στο διάστημα, τα κομμάτια των συντριμμιών ονομάζονται «μετεωροειδή», αλλά όταν φτάσουν στην ατμόσφαιρα της Γης, χαρακτηρίζονται ως «μετεωρίτες». Εάν ένα κομμάτι το κάνει μέχρι τη γη χωρίς να καεί, αποφοιτάει σε «μετεωρίτη». Οι περισσότεροι από τους μετεωρίτες των Περσίδων είναι πολύ μικρόι γι ‘αυτό. είναι περίπου το μέγεθος ενός κόκκου άμμου .

Το κλειδί για να δει κανείς ένα ντους μετεωριτών είναι «να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερο ουρανό», δήλωσε ο Cooke. Πηγαίνετε σε μια σκοτεινή περιοχή, στα προάστια ή στην ύπαιθρο, και προετοιμαστείτε να καθίσετε έξω για μερικές ώρες. Χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να προσαρμοστούν τα μάτια σας στο σκοτάδι και όσο περισσότερο περιμένετε έξω, τόσο περισσότερο θα δείτε. Ο ρυθμός των 60-70 μετεωριτών ανά ώρα, για παράδειγμα, σημαίνει περίπου ένα μετεωρίτη ανά λεπτό, συμπεριλαμβανομένων ελαφρών ραβδώσεων μαζί με φωτεινά, που παράγουν φωτιά.

Ορισμένοι παραθεριστές σκοπεύουν να κάμψουν έξω για να δουν το ντους μετεωριτών Perseid, αλλά τουλάχιστον οι θεατές θα πρέπει να φέρουν κάτι άνετο για να καθίσουν, μερικά σνακ και κάποιο σπρέι σφάλματος. Στη συνέχεια, απλά χαλαρώστε και κοιτάξτε προς τα πάνω για την ουράνια παράσταση.