ΠΑΤΡΑ:To καφέ που βοηθά την κοινωνική επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας

Μαρία η Μαγδαληνή
Ιούλιος 22, 2017
Αγία Παρασκευή
Ιούλιος 26, 2017

Στην Πάτρα υπάρχει ένα καφέ που ανοίγει την πόρτα του για την κοινωνική επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το καφέ «Γέφυρες» προσλαμβάνει άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και τους δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στην εργασία και την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση.

τις 9 Οκτωβρίου 2016, το καφέ Γέφυρες στην οδό Πατρέως 86 ξεκίνησε τη λειτουργία του, συμβάλλοντας στην επαγγελματική και κοινωνική επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας, προσφέροντας το δικαίωμα της εργασίας και μεριμνώντας δραστικά για την ψυχοκοινωνική τους αποκατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι «Γέφυρες» δημιουργήθηκαν με τη σημαντική χρηματοδότηση του Συνδέσμου VINCI.

Οι  «Γέφυρες» δεν είναι μία ακόμα καφετέρια στην Πάτρα. Εδώ πραγματοποιούνται σε τακτική βάση πολιτιστικά δρώμενα. Μέχρι ώρας έχουν γίνει πάνω από 120 εκδηλώσεις, όπως βραδιές μουσικής, βιβλιοπαρουσιάσεις, φωτογραφικές εκθέσεις, θεατρικά δρώμενα, παρουσιάσεις ντοκιμαντέρ, δράσεις για παιδιά.

Τον Ιούνιο του 2017, οι «Γέφυρες» άλλαξαν και ομόρφυναν. Η αρχιτέκτοναςΤατιάνα Δήμου, στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας του γραφείου της i_ARCHiTECT, ανέλαβε αφιλοκερδώς το σχεδιασμό, τη μελέτη και την επίβλεψη της ανακαίνισης δημιουργώντας ένα φωτεινό, δροσερό, γεμάτο χρώμα, φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον.

Επίσης, η αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση ArtinProgress και ο εικαστικός, Κλεομένης Κωστόπουλος ανέλαβαν τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των mossgraffiti στην αυλή του καφέ. Ένα τέτοιο εγχείρημα δεν θα γινόταν πραγματικότητα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε,  χωρίς τη σημαντική στήριξη από την Ένωση Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ» της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε –  η οποία για άλλη μια φορά απέδειξε την κοινωνική ευαισθησία της.

Για τις ανάγκες της ανακαίνιση κινητοποιήθηκαν δεκάδες μέλη του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας για 7 μέρες -από το πρωί μέχρι το βράδυ- δίνοντας την ψυχή τους όλη… Ειδικότερη μνεία στα μέλη Ιωάννη Χαραμίδη και Διονύσιο Σπάθαρη που εργάστηκαν σκληρά για τον κοινό σκοπό.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΔΗΜΟΥ, Αρχιτέκτονας

«Στις “Γέφυρες” είσαι ευπρόσδεκτος όπως και όποιος και να είσαι, το μόνο που επιβάλλεται είναι να είσαι ο εαυτός σου»

Τι σας ενέπνευσε για να επανασχεδιάσετε και να αναλάβατε την πλήρη ανακαίνιση του καφέ Γέφυρες; Εδώ και καιρό ένιωθα την ανάγκη να επιστρέψω στην πόλη της Πάτρας, στην αγάπη και στην εμπιστοσύνη που έχει δείξει για τη δουλειά μου. Στο πλαίσιο λοιπόν της εταιρικής υπευθυνότητας που κάθε επιχείρηση οφείλει να έχει, αποφάσισα ότι κάθε χρόνο θα αναλαμβάνω ένα έργο με μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα. .Φυσικά η σκέψη αύτη δεν θα μπορούσε να βρει για φέτος ιδανικότερη έκφραση από την ανακαίνιση του καφέ Γέφυρες, το οποίο αποτελεί μια σπουδαία πρωτοβουλία για την πόλη μας!

Αρχιτεκτονικά ποιες γραμμές και ιδέες χρησιμοποιήσατε; Βασική ιδέα του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στο καφέ Γέφυρες είναι η «επαναχρήση». Σε μια τόσο ιδιαίτερη περίοδο για τη χώρα μας είναι πολύ σημαντικό ο σχεδιασμός να χρησιμοποιεί τα ελάχιστα δυνατά μέσα και να μην εξαντλείται σε πολυδάπανες προτάσεις. Έτσι, ανασχεδιάστηκε το σύνολο του καφέ με ανακύκλωση όλων των υλικών και του υφιστάμενου εξοπλισμού του ενώ ταυτόχρονα συνδυάστηκαν όλα τα υλικά με νέες χρωματικές σχέσεις, βασισμένες στη θεωρία της περιβαλλοντικής ψυχολογίας.

Η ανακαίνιση του καφέ βασίστηκε στον εθελοντισμό. Επιχειρήσεις, επαγγελματίες, μέλη και φίλοι του Συλλόγου για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας και φυσικά εσείς- δουλέψατε ασταμάτητα 7 ολόκληρες μέρες. Ποια συναισθήματα και ποιες σκέψεις σας δημιούργησε αυτή η συλλογική κινητοποίηση; Δεν έχω λόγια για το κομμάτι αυτό. Ήταν το πιο σπουδαίο σε όλη την προσπάθεια. Ήταν 7 ημέρες γεμάτες αγάπη, ανιδιοτέλεια, δημιουργικότητα και αίσθημα κοινωνικής ευθύνης από όλους. Η σκέψη και μόνο ότι μια ιδέα μπορεί να κινητοποιήσει και να εμπνεύσει τόσο κόσμο είναι απλά συγκινητική.

Γιατί να έρθει κάποιος να πιει καφέ στις Γέφυρες; Γιατί είναι το πιο «cool» καφέ της πόλης: Είναι στην πιο ωραία γειτονιά, έχει τέλειο καφέ, λαχταριστά γλυκά, φανταστική μουσική και υπέροχους ανθρώπους… Γιατί εκεί είσαι ευπρόσδεκτος όπως και όποιος και να είσαι, το μόνο που επιβάλλεται είναι να είσαι ο εαυτός σου!

ΠΗΓΗ: popaganda.gr

cafe-gefires-7 cafe-gefires-9 cafe-gefires-16 cafe-gefires-18 cafe-gefires-19 cafe gefires (8) cafe gefires (6) cafe gefires (4) cafe gefires (13) cafe gefires (15) cafe gefires (20) cafe gefires (23) IMG_2744 IMG_2820