O Άκης Πετρετζίκης μας μαθαίνει πως να πετύχουμε το τέλειο βράσιμο αυγού & τέλειο βάψιμο για Κόκκινα πασχαλινά αβγά

ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Απρίλιος 15, 2020
Πασχαλινό τσουρέκι για πρωτάρηδες
Απρίλιος 15, 2020

{"subsource":"done_button","uid":"51CE5AC7-7DA8-45CD-9440-639E75D601A5_1586965819820","source":"share_action_sheet","origin":"gallery","sources":["324096951284211"],"source_sid":"51CE5AC7-7DA8-45CD-9440-639E75D601A5_1586965820191"}

Πόσες φορές προσπαθούμε να πετύχουμε το τέλειο βράσιμο αυγού αλλά ποτέ δεν το πετυχαινούμε ακριβώς?

Για να μην σπάνε τα αυγά όταν τα βράζουμε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και να τα βάζουμε στο νερό που και αυτό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Η θέρμανση πρέπει να γίνεται σιγά σιγά. Βοηθάει επίσης να τα βάζουμε απαλά μέσα στην κατσαρόλα για να μην ραγίζουν!

Για να μην σπάνε στην κατσαρόλα πάντα πρέπει να τα βάζουμε σε μια στρώση πάντα και καλό θα ήταν να βάζουμε κάτω από τα αυγά μέσα στην κατσαρόλα μια πετσέτα κουζίνας.

Πότε όμως τα αυγά είναι έτοιμα όπως τα θέλουμε; Σφιχτά, μελάτα, κ.λ.π.

Γι’αυτό και εγώ, υπολόγισα και μέτρησα για σας την υφή του αυγού σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς είναι να διαλέξετε την υφή που σας αρέσει και να μετρήσετε τα αντίστοιχα λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να βράζει το νερό.

Με αυτό το τρόπο θα βράζετε πάντα σωστά τα αυγά σας!

Πάμε λοιπόν :


Στα τρία λεπτά το ασπράδι δεν έχει πήξει και φυσικά ούτε και ο κρόκος…
Στα πέντε λεπτά το ασπράδι έχει σχεδόν πήξει αλλά ο κρόκος είναι ακόμα ρευστός ιδίως στο κέντρο του…
Στα έξι λεπτά το ασπράδι έχει πήξει και ο κρόκος αρχίζει να πήζει ολοκληρωτικά…
Στα επτά λεπτά ο κρόκος έχει ακόμα μερικά υγρά σημεία…
Στα οκτώ ο κρόκος έχει πήξει αλλά είναι ακόμα μαλακός…
Στα εννιά λεπτά ο κρόκος έχει πια αρχίσει να σκληραίνει…
Στα 11, 12 και 13 πια λεπτά το αυγό είναι εντελώς «σφιχτό»…

Διαλέξτε λοιπόν την αγαπημένη σας υφή και αρχίστε το βράσιμο!

Κόκκινα πασχαλινά αβγά

Time 15′ Χρόνος Εκτέλεσης / 20′ Χρόνος Αναμονής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε τα αβγά σε ένα μπολ και γεμίζουμε με νερό. Τα καθαρίζουμε με ένα σφουγγάρι κουζίνας για να φύγουν τυχόν βρωμιές.
  • Απλώνουμε ένα απορροφητικό πανί σε μία κατσαρόλα και βάζουμε τα αυγά σε δόσεις. Γεμίζουμε με κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν τα αβγά, βάζουμε το ξίδι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε 15-20 λεπτά να κρυώσουν.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα αβγά.

Για το βάψιμο

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, το ξίδι, την κόκκινη βαφή και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η βαφή.
  • Βάζουμε τα αβγά κάνοντας μια στρώση στο μπολ και αφήνουμε για 3-4 λεπτά.
  • Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε να στεγνώσουν.
  • Με αυτή την ποσότητα μπορούμε να βάψουμε 25-30 αβγά.

Για το λάδωμα

  • Βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί λίγο ελαιόλαδο και περνάμε τα βαμμένα αβγά για να γυαλίσουν.
  • Σερβίρουμε.

δείτε το βίντεο εδώ: