Ο Μινώταυρος και η Αριάδνη…στο κέντρο της Τουλούζης

Tο Facebook πρόσθεσε τα αρχαία ελληνικά στις επιλογές γλώσσας
Νοέμβριος 4, 2018
Ο θρύλος του μαρμαρωμένου βασιλιά που τρέμουν οι Τούρκοι
Νοέμβριος 4, 2018

Ένας γιγαντιαίος Μινώταυρος βάρους 47 τόνων και 14 μέτρα ύψος, κοιμάται στην κεντρική πλατεία της Τουλούζης. Στις όχθες του ποταμού Γαρούνα που διασχίζει τη γαλλική πόλη, η Αριάδνη, μια γιγαντιαία αράχνη βάρους 38 τόνων, ξυπνά. Η αποστολή της είναι να βρει τον Μινώταυρο (Αστερίωνα) καθώς και να υφάνει το νήμα που θα καθοδηγήσει τον ανθρωπόμορφο τέρας προς τον ιερό ναό του, σύμφωνα με το σενάριο της παράστασης «Ο θεματοφύλακας του ναού» (Le gardien du temple).

Πρόκειται για μια παράσταση σε τέσσερις πράξεις που εμπνεύστηκε και δημιούργησε ο François Delaroziere καλλιτεχνικός διευθυντής της θεατρικής ομάδας La Machine και που θα διαδραματίζεται στους κεντρικούς δρόμους της Τουλούζης έως τις 4 Νοεμβρίου. «Ο στόχος μας είναι οι άνθρωποι να μιλήσουν ο ένας στον άλλο, να ανταλλάξουν απόψεις για το θέαμα. Θέλουμε να αλλάξουμε το βλέμμα τους, να ξεχάσουν την πόλη στην οποία ζουν καθώς αυτή θα μεταμορφωθεί σε θεατρική σκηνή», εξηγεί ο Delarozière, ο οποίος υπολογίζει ότι αυτό το Σαββατοκύριακο στο κέντρο της Τουλούζης θα βρεθούν 350.000 επισκέπτες.

Ένας πελώριος Μινώταυρος και μία τεράστια αράχνη «κατέλαβαν» την Τουλούζη - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Φανταστείτε πως ένα πρωί ξυπνάτε και, κοιτάζοντας έξω από το παράθυρο, βλέπετε μία γιγαντιαία αράχνη να σκαρφαλώνει στην ταράτσα του απέναντι κτιρίου, με τα οχτώ πόδια της να αγκαλιάζουν το κτίσμα φτάνοντας έως το πεζοδρόμιο.

Την ίδια ώρα, στο κέντρο της πόλης, ο μυθικός Μινώταυρος ύψους 15 μέτρων, περπατά αμέριμνος στο δρόμο.    Όχι, δεν έχετε παραισθήσεις. Βρίσκεστε στην Τουλούζη της Γαλλίας όπου ολόκληρη η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο υπαίθριο θέατρο και μυθικά πλάσματα ζωντανεύουν ακίνδυνα πλάι σε τέρατα της Φαντασίας, χωρίς ευτυχώς να σκορπούν τον πανικό.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και νύχτα

Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα

Ο κ. Ντελαροζιέρ εξήγησε πως θέλει με αυτόν τον τρόπο να κάνει την πόλη και τους κατοίκους της κομμάτια ενός τεράστιου εικαστικού δρώμενου, προσφέροντάς τους ένα κοινό θέμα για να αλληλεπιδράσουν και να συζητήσουν μεταξύ τους.

«Με αυτόν τον τρόπο, ολόκληρη η πόλη μετατρέπεται σε ένα ενιαίο θέατρο».  Ο Μινώταυρος της Τουλούζης με το όνομα «Αστέριον» κατέφτασε στην Τουλούζη το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου και, πολύ αργά, «περπάτησε» τους δρόμους της πόλης, ενώ οι περαστικοί κοιτούσαν με δέος και θαυμασμό.    Ο «Αστέριον» είναι φτιαγμένος από ξύλο και μέταλλο και είναι έτσι συναρμολογημένος ώστε, καθώς κινείται, να ακούγεται ο τεχνητός ήχος της «μηχανικής» του αναπνοής.

Astérion voit Ariane mais aussi, descendant du ciel, ses ailes tant désirées !#gardiendutemple

Publiée par La Machine sur Samedi 3 novembre 2018

Η άφιξή του στην πόλη ήταν η πρώτη πράξη του δράματος, και συνοδεύτηκε από μικρές θεατρικές και μουσικές παραστάσεις από ηθοποιούς, τραγουδίστριες της όπερας και μουσικούς.

Την Παρασκευή ακολούθησε η δεύτερη πράξη του δράματος, καθώς οι κάτοικοι της Τουλούζης βρήκαν τον Μινώταυρο να κοιμάται στην μέση της τεράστιας πλατείας, απέναντι από το κτίριο που στεγάζει τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, πλήθος και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Το ίδιο απόγευμα, η γιγαντιαία αράχνη Αριάδνη ξύπνησε και σκαρφάλωσε στην κορυφή του ξενοδοχείου «Dieu».

Μετά την αυλαία της εικαστική παρέμβασης «Ο Φρουρός του Ναού», η Αριάδνη και ο Αστέριον θα πάρουν τις θέσεις τους σε έναν νέο εκθεσιακό χώρο, σε μια γειτονιά της πόλης που προσπαθεί να αναγεννηθεί.

Οι διοργανωτές εκτιμούν πως περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι θα δουν, έστω, κάποιο μέρος της υπαίθριας έκθεσης μέσα το Σαββατοκύριακο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα και υπαίθριες δραστηριότητες

Πηγή:lifo.gr,ert,nytmes,La Machine