ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ

10 λόγοι για να τρως λάχανο
Φεβρουάριος 17, 2015
Οίτη – Γκιώνα – Βαρδούσια:
Φεβρουάριος 17, 2015

Του Σταύρου Γρίβα
Η καταγωγή της μάσκας εντοπίζεται από τα αρχαία χρόνια ,όπου προσωπεία βρέθηκαν σε πολλούς βασιλικού τάφους όπως στο νεκροταφείο της Ουρ, στη Μεσοποταμία και ιστορικοί αναφέρουν πως αποτελούσαν στοιχεία τελετών.
Η μάσκα δεν γνωρίζει σύνορα και κάθε λαός της δίνει τη δική του ερμηνεία και τη χρησιμοποιεί σύμφωνα με τις παραδόσεις του. Η μάσκα ως αξεσουάρ γνώρισε μεγάλη άνθηση κυρίως τον 14ο αιώνα στις χώρες της Μεσογείου. Είναι πασίγνωστοι οι περίφημοι μασκοφόροι της Ρώμης, της Φλωρεντίας και της Βενετίας. Σήμερα δεν νοείται καρναβάλι χωρίς μάσκα, η οποία τείνει να εξελιχθεί σε ένα ανελέητο διαγωνισμό δημιουργίας εξαιρετικής τέχνης και αισθητικής. Μεταξωτές στη Βενετία, πορσελάνες, ζωγραφισμένες στο χέρι στη Νίκαια της Γαλλίας, εντυπωσιακές με φτερά στο Ρίο.
Στην Ελλάδα το προσωπείο κατά καιρούς είχε πολλές και διαφορετικέ χρήσεις. Νεκρικό, καμωμένο από χρυσό για να προσδίδει την ανάλογη λάμψη στο νεκρό βασιλιά, κάλυπτε τις δυσμορφίες του παγωμένου προσώπου. ‘Αλλα προσωπεία τοποθετούνταν στα ιερά των ναών ως τάματα και αφιερώματα και τα πιο αποκρουστικά κρέμονταν στα σπίτια και τα καταστήματα και χρησίμευαν ως φυλακτά για τη βασκανία. Ευρύτατα τα προσωπεία χρησιμοποιήθηκαν και στο αρχαίο δράμα και κατά την εξέλιξη του πήραν ποικίλες μορφές, γυναικείες, αντρικές, κωμικές, τραγικές.
Οι Απόκριες είναι η μοναδική μας ευκαιρία μέσα στο χρόνο να βγάλουμε προς τα έξω τον πραγματικό μας εαυτό, γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξουμε καλά τι μάσκα θα διαλέξουμε.
Χαρούμενες Απόκριες, όπου κι αν ξεφαντώσετε !!!
Υ.Γ. Να μη παραλείψω να αναφερθώ ότι πέρσι 5 Μαρτίου 2011 με διαστάσεις 12,7 χ 8,5 μέτρα, και συνολικό εμβαδόν 72 τετραγωνικά μέτρα, η μάσκα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

image
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ
Για την κατασκευή διακοσμητικών μασκών δεν χρειάζεται ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδικευμένα υλικά μόνο πολύ φαντασία και κέφι.

Σας παρουσιάζω ενδεικτικά δύο διαφορετικές κατασκευές. Πολλές εναλλαγές και ότι υλικά υπάρχουν στο σπίτι μπορούν να χρησιμοποιηθούν , όπως κουμπιά κομμάτια από ύφασμα ,δαντέλες, κλωστές, νήματα κ.α.

ΥΛΙΚΑ

Φόρμες μασκών

Πηλός σε καφέ & λευκό χρώμα

Χάντρες λεπτές σε διάφορα χρώματα

Γυμνό τελάρο ή παλιά κορνίζα

Τελάρο μουσαμά

Χρωματιστά καλώδια Scoubidou

Χρώματα: πλαστικό σε διάφορα χρώματα ή τέμπερες

Κόλα πλακιδίων, ατλακόλ , σιλικόνη

Διάφανο βερνίκι σε σπρέι

Σπάτουλα, κατσαβίδι ,λάδι

 

ΜΑΣΚΑ 1

Παίρνουμε ένα τελάρο και καλύπτουμε όλη την επιφάνια του, με το μίγμα τις κόλλας πλακιδίων στην οποία έχουμε προσθέσει και λίγη ατλακόλ. Χρησιμοποιώντας την σπάτουλα και το κατσαβίδι προτού στεγνώσει χαράσσουμε διάφορες γραμμές πάνω στην επιφάνεια ώστε να δημιουργηθούν ανάγλυφα σχέδια σε ακανόνιστα τετράγωνα. Στη συνέχεια βάφουμε με χρώματα της αρεσκείας μας το τελάρο (με πλαστικό χρώμα ή τέμπερες.

Απλώνουμε τον πηλό σε φύλο σε στρώνουμε την εσωτερική επιφάνια της φόρμας αφού προηγουμένως την έχουμε αλείψει με λάδι ,πιέζοντας καλά να καλυφτεί καλά όλη η επιφάνια της. Πριν ακόμα στεγνώσει καλά ο πηλός χαράσσουμε την μάσκα στη μέση & στη συνέχεια βγάζουμε τα δυο κομμάτια πλέων και κόβουμε τις άκρες τους ώστε να δημιουργήσουμε δυο επίπεδες μάσκες. Όταν στεγνώσουν εντελώς τις βάφουμε με σπρέι βερνίκι .

Απλώνουμε λίγη σιλικόνη στις άκρες των μασκών και τις κολλάμε πάνω στο τελάρο, αφού λοιπόν στεγνώσει και η σιλικόνη οι μάσκες μας έχουν κολλήσει πάνω στο τελάρο και το κάδρο μας είναι έτοιμο.

 

image

 

ΜΑΣΚΑ 2

Παίρνουμε το καλούπι της μάσκας και τα αλείφουμε με λάδι, στη συνέχεια απλώνουμε τον πηλό (λευκού χρώματος ) σε φύλο και στρώνουμε την εσωτερική επιφάνια της φόρμας πιέζοντας καλά να καλυφτεί καλά όλη η επιφάνια της. Πριν ακόμα στεγνώσει καλά ο πηλός κάνουμε τρύπες περιμετρικά της μάσκας με ένα κατσαβίδι . Μόλις στεγνώσει τελείως η μάσκα την βάφουμε με λευκό χρώμα.

Στη συνέχεια περνάμε τα Scoubidou στις τρύπες τα δένουμε . Μετά ανακατεύουμε τις χάντρες με την ατλακόλ και στρώνουμε το μίγμα στο κεφάλι της μάσκας δημιουργώντας τα μαλλιά της. Με χρώματα τις αρεσκείας μας βάφουμε τα μάτια και το στόμα. Τελειώνοντας τεντώνουμε τα Scoubidou γύρο από το κάδρο και η μάσκα μας είναι έτοιμη να διακοσμήσει το χώρο μας.

image

 

Πηγή: Έντυπη έκδοση του περιοδικού Aria Free Press της Αιτωλοακαρνανίας τεύχος 04.