Λούβρο: Η Νίκη της Σαμοθράκης

Δήμος Αγρινίου: Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση στην οδό Γρίβα στο Αγρίνιο
Μάιος 10, 2019
H γιορτή της μητέρας
Μάιος 11, 2019

Λούβρο, 11 Μαίου 1884, η Νίκη της Σαμοθράκης συναρμολογημένη από κομμάτια παίρνει την θέση της στην κορυφή της σκάλας και προσφέρει στον επισκέπτη την πιο συγκινητική εμπειρία!

Αριστούργημα του λεγόμενου Ελληνικού «μπαρόκ», ο άγνωστος ιδιοφυής καλλιτέχνης της ελληνιστικής εποχής (περίπου 190 π.Χ) δεν δημιούργησε απλά ένα μνημειακό σύμπλεγμα, αλλά έστησε ολόκληρο θεατρικό σκηνικό! Προορισμένο να ευχαριστήσει τη θεά Νίκη όταν οι Ρόδιοι το 191 π.Χ., συμμαχώντας με την Πέργαμο, νίκησαν τον Αντίοχο Γ΄ της Συρίας σε ναυμαχία στα ανοιχτά της Σίδης.

Ο ευφυής καλλιτέχνης σταματά τον χρόνο και μας δίνει ένα στιγμιότυπο, την στιγμή που η Θεά μόλις έχει «προσγειωθεί» στην πλώρη και πατάει πάνω σε αυτή φευγαλέα. Από τον θαλάσσιο άνεμο, ο χιτώνας κολλά πάνω της, ο μανδύας της τυλίγεται γύρω από τα πόδια της, πίσω ξεδιπλώνονται τα άκρα του ενώ η «βρεγμένη πτύχωση» του φορέματος αντί να καλύπτει τονίζει εντυπωσιακά την πλαστικότητα του σώματος, ακόμα και ο αφαλός διαγράφεται λόγω της ταχείας κίνησης!

Η θεά ίσως κρατούσε στεφάνι για το νικητή ή είχε υψωμένο το χέρι της στο στόμα για να διαλαλήσει τη νίκη με σάλπιγγα! Οι ειδικοί εικάζουν ότι το έργο ήταν έτσι σχεδιασμένο ώστε να το βλέπει ο κόσμος από τα αριστερά, κατά τα ¾ του προφίλ, μια που ήταν η πιο καλοδουλεμένη πλευρά του!

Ο μεγάλος καλλιτέχνης κατείχε τέλεια και τους νόμους της φυσικής. Άγαλμα και πλοίο ισορροπούσαν το ένα το άλλο σαν αντίβαρα και το κέντρο βάρους του αγάλματος είχε σταθμιστεί με ακρίβεια ώστε να πέφτει στο σημείο που κρατούσε ανασηκωμένη ζωηρά η πλώρη σαν αληθινού ξύλινου καραβιού –το άγαλμα δεν μπορούσε δηλαδή να μετακινηθεί χωρίς να διαλυθεί το πλοίο.

Η θεατρικότητα απογειώνεται από το γεγονός ότι η πλώρη του πλοίου συνδεόταν με μνημειακή κρήνη με 2 τεχνητές λίμνες, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι το πλοίο πράγματι εισέρχεται στο λιμάνι.

Φανταστείτε το οπτικό υπερθέαμα, σε κάποιο ψηλό σημείο πάνω από το θέατρο του ιερού των Μεγάλων Θεών στο νησί, τον γαλάζιο ουρανό, το κατάλευκο παριανό μάρμαρο, τον μανδύα να κυματίζει, τις λίμνες από κάτω και όλα αυτά με επιστημονική ακρίβεια, με σεβασμό στους νόμους της φυσικής!.

Στα σχόλια αναπαράσταση του συμπλέγματος, έδωσε την έμπνευση στην αθλητική εταιρεία NIKE για το όνομα ενώ το εμπορικό της σήμα παρμένο από τα φτερά της !