Λικέρ αρμπαρόριζας

Άγιος Χριστόφορος
Μάιος 9, 2016
Νυφικό μακιγιάζ: 14 υπέροχες προτάσεις για την ομορφότερη μέρα της ζωής σας και όχι μόνο
Μάιος 10, 2016

της Γεωργίας Σπυροπούλου

Λίγα λόγια για το φυτό:

Το όνομα της αρμπαρόριζας προέρχεται από το erba + roza, που σημαίνει στα ιταλικά χόρτο ρόδινου χρώματος. Το άνθος της έχει χρώμα ροζ. Οι πολλές τοπικές ονομασίες της, όπως πελαργόνιο (βοτανική ονομασία – Pelargonium graveolens), μοσχομολόχα (την αναφέρουν σε περιοχές της Χαλκιδικής), λουκουμόχορτο, αλμπαρόζα, αρμανέλα, αρμπακανέλα, μπαρμπαρούσα και μπαρμπαρόσα στην Αιτωλοακαρνανία, ίσως και άλλα, δείχνουν τη συχνή και ποικίλη χρήση της σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδος. Την αρμπαρόριζα μπορούμε να τη μεταφυτεύσουμε την άνοιξη με μοσχεύματα, ενώ η ανθοφορία της ξεκινά την άνοιξη και διαρκεί όλο το καλοκαίρι αλλά και τους πρώτους φθηνοπωρινούς μήνες πολλές φορές.

Στη μαγειρική δίνει το άρωμά της στις μαρμελάδες, σε κομπόστες, κυδώνι και σταφύλι, και σε γλυκά του κουταλιού. Επίσης, σε λουκούμια, παγωτά και ποτά. Το φυτό έχει αναφερθεί από τον Νίκο Καζαντζάκη στο έργο «Καπετάν Μιχάλης» για τη μυρωδιά της και ο συγγραφέας Ν. Μαρίνος έχει γράψει το βιβλίο με τίτλο «Λουΐζα και αρμπαρόριζα», στο οποίο την περιγράφει ως ένα από τα δύο συστατικά του έρωτα.

Τέλος θεωρείται ότι έχει θεραπευτικές ιδότητες ως βότανο. Έτσι, το αφέψημα από αρμπαρόριζα θεωρείται ότι έχει χαλαρωτικές ιδιότητες, βοηθάει στην ανακούφιση από τη ναυτία και τις ημικρανίες. Έρευνες έδειξαν ότι το αφέψημα από αρμπαρόριζα έχει χαλαρωτικές ιδιότητες όπως και το χαμομήλι και βοηθά ενάντια στο στρες και δρα σαν ηρεμιστικό, ανακουφίζει από τους πόνους της αρθρίτιδας, δρα ενάντια στη ναυτία και μειώνει τη χοληστερόλη. Επίσης λόγω της αντιβακτηριακής του δράσης βοηθά στην ακμή, όπως πλένουμε το πρόσωπο με το χαμομήλι. Τα αιθέρια έλαιο της αρμπαρόριζας χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία, αρωματοθεραπεία και σαν εντομοαπωθητικά.

 

Υλικά που θα χρειαστείτε για το λικέρ αρμπαρόριζας:

-1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί (καταπροτοίμηση)

-500 γρ. ζάχαρη

-10 κλωνάρια φρέσκια αρμπαρόριζα

Η εκτέλεση για το λικέρ είναι πολύ απλή:

.Πλένουμε τα κλαδάκια αρμπαρόριζας πολύ καλά

.Στη συνέχεια αναμιγνύουμε τα υλικά σε ένα γυάλινο μπουκάλι

.και το αφήνουμε τουλάχιστον για 10 ημέρες.

.Στη συνέχεια ανακινήστε το μπουκάλι, για να ανακατεύεται η ζάχαρη του λικέρ ανά μέρα

.Όταν επιλέξετε να το σερβίρετε πρώτα σουρώστε το και έπειτα το σερβίρετε κυρίως κρύο από το ψυγείο.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση ! 

 

 

 

 

SVpost_140513_a