Λευκάδα: Σκεπάζουν αρχαία ευρήματα για να φτιάξουν δρόμο

«Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο», του Γιάννη Ρίτσου
Αύγουστος 22, 2018
Ὁ Μητροπολίτης Ναυπάκτου στήν Καστανιά Ὀρεινῆς Ναυπακτίας
Αύγουστος 22, 2018

Το αλιεύσαμε στον «Ριζοσπάστη» (Φύλλο της Τετάρτης 5 Δεκέμβρη 2001), αλλά το συμβάν μας ήταν ήδη γνωστό -δεν ήμουνα τότε στην Ελλάδα- μέσα από μια παλιότερη ανάρτηση-αφιέρωμα του Αιθεροβάμωνα στο δέντρο της ελιάς [Δες εδώ]. Αλλού τα αναδεικνύουν και τα φυλάνε ως κόρη οφθαλμού, εμείς εδώ τα χώνουμε. Μάλλον μας περισσεύουν…

1_arxaio_elaiotriveio_filosofonΣτόμιο πιθαριού ελαιόλαδου στην οδό Φιλοσόφων (Φωτογραφία: Αιθεροβάμων)

«Στη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή της οδού των Φιλοσόφων, βγήκαν στην επιφάνεια αρχαίες και ρωμαϊκές αγροικίες, στις οποίες υπήρχαν εργαστήρια παραγωγής κρασιού, επεξεργασίας πορφύρας και ελαιοτριβείο. Αλλά και στο έργο αποχέτευσης των παραλιακών οικισμών Καρυωτών – Λυγιάς βρέθηκαν οικοδομικά λείψανα και αντικείμενα που σχετίζονται με το αρχαίο λιμάνι. Επίσης, μεμονωμένες αγροικίες βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας πόλης μεταξύ των δύο λιμένων της και προσφέρουν σημαντικότατες μαρτυρίες για την οργάνωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων και της οικονομίας της εποχής. Από τις επάλληλες οικοδομικές φάσεις τεκμηριώνεται σύμφωνα με την ΙΒ΄ Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ότι ο χώρος ήταν σε χρήση από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τους πρώτους αιώνες μ.Χ.

2_arxaio_elaiotriveio_filosofonΒάση πέτρινου ελαιοπιεστηρίου στην οδό Φιλοσόφων (Φωτογραφία: Αιθεροβάμων)

Την οργή και αγανάκτηση του Λευκαδίτικου λαού έχει προκαλέσει η απόφαση για κατάχωση σημαντικότατων αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύπτουν την αρχαία πόλη της Λευκάδας, προκειμένου να συνεχιστεί το έργο της διαπλάτυνσης της οδού των Φιλοσόφων, στα όρια του Σχεδίου Πόλης του νησιού.

Την απόφαση αυτή πήρε πριν λίγους μήνες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του υπουργείου Πολιτισμού και υιοθέτησε με πρόσφατη απόφασή της η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Μάλιστα, το θέμα ήρθε για συζήτηση διά της «πλαγίας οδού», δηλαδή ως έγκριση κονδυλίου για τις εργασίες κατάχωσης.

Την απόφαση για κατάχωση όλων αυτών των ευρημάτων, καταγγέλλει η «Δημοτική Προοδευτική Συσπείρωση», την οποία -μέσω της δημοτικής συμβούλου Γεωργίας Λιβιτσάνου, επικεφαλής της παράταξης- χαρακτηρίζει «βάρβαρη» και «μελανό σημείο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου» που προσβάλλει τα αισθήματα του Λευκαδίτικου λαού.

«Η οδός Φιλοσόφων είναι ιστορία και πολιτισμός για τη Λευκάδα και αυτοί που αποφάσισαν να τον ασφαλτοστρώσουν είναι απλώς κατώτεροι των περιστάσεων, αρνητές του πολιτισμού, με βαριές ευθύνες που δεν επιδέχονται κανένα είδους δικαιολογίες και άλλοθι», υπογράμμισε η Γ. Λιβιτσάνου και τόνισε: «Ο λάος της Λευκάδας έχει αποδείξει με πράξεις και όχι με φανφάρες ότι σέβεται και διδάσκεται από τον πολιτισμό του, την παράδοση και την ιστορία του και απαιτεί να παραμείνει επισκέψιμος ο χώρος των αρχαιολογικών ευρημάτων και να μειωθεί παράλληλα το πλάτος ενός δρόμου που κατ΄ επίφαση και ψευδεπίγραφα ονομάστηκε περιφερειακός».