Το »Λαογραφικό- Ιστορικό-Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλ/νίας» ιδρύθηκε από τον »Παναιτωλοακαρνανικό Σύλλογο Γυναικών» με πρωτοβουλία της προέδρου του Μαίρης Χρυσικοπούλου και με αφορμή της εκθέσεις: »Παραδοσιακών Ψωμιών» Νομού Αιτωλ/νίας και »Υφαντικής Λαϊκής Τέχνης». Στην έκληση του Συλλόγου για προσφορές αντικειμένων ο Λαός ανταποκρίθηκε με συγκινητική διάθεση.

Η »Λαογραφική Ομάδα Εργασίας» του Συλλόγου δούλεψε με περισσή αγάπη και έστησε το »Λ.Ι.Φ.Μ.Α.»  πρώτα στα γραφεία του Συλλόγου, ύστερα σε αίθουσα του Δημοτικού Μεγάρου, που παραχωρήθηκε ευγενικά και τέλος, με τη συμπαράσταση του Υπουργείου Πολιτισμού, επεκτάθηκε  και από το 1981 στεγάζεται προσωρινά σε δύο ενοικιασμένα κτίρια, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι Καπναποθήκες Ηλία Ηλίου, που παραχωρήθηκαν στο Μουσείο από το Δήμο Αγρινίου.

Η »Ομάδα Εργασίας» για την συγκέντρωση των αντικειμένων, τον καθαρισμό, την αξιοποίηση και τοποθέτηση, είχε σαν βοηθήματα: Λαογραφικές γνώσεις, πηγαία αισθητική αντίληψη και Μουσειακές αναμνήσεις από πάρα πολλές χώρες.

Το Μουσείο καλύπτει στο σύνολό του μια χρονική περίοδο περίπου 100 ετών, απ΄ την Επανάσταση του 1821 μέχρι το 1920. Τα αντικείμενα προέρχονται κυρίως απ΄ την περιοχή μας. Παράλληλα όμως στεγάζει και υλικό απ΄ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλα τα Περιφερειακά Μουσεία. Τα εκθέματα περίπου 2500 καλύπτουν τους εξής τομείς:

Αστικό δωμάτιο, Ιστορικό τμήμα, Θρησκευτικό, Νομισματικό, Φιλολογικό. Αγροτική καθημερινή ζωή, Παραδοσιακές καλλιέργειες, το Υφαντό, το Ψωμί, Καραγκιόζης, Θέατρο, Μνήμη Μικράς Ασίας, Λαογραφική Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Εκδηλώσεων. Και σε λεπτομέρειες: Φορεσιές, δαντέλες, κεντήματα, υφαντά ξυλόγλυπτα φωτογραφίες, έγγραφα, έπιπλα οικιακά σκεύη, εργαλεία.

Το »Λ.Ι.Φ.Μ.Α.» συνεργάζεται με όλα τα αντίστοιχα Μουσεία και Οργανισμούς της Ελλάδας και του Εξωτερικού και παρακολουθεί όλα τα Σεμινάρια, που οργανώνονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους Φορείς. Σύμφωνα Δε με τα τελευταία δεδομένα της Μουσειολογίας όπου το Μουσείο δεν είναι θησαυροφυλάκιο ή αποθήκη Έργων Τέχνης, αλλά ζωντανός Οργανισμός, που παίζει παιδευτικό ρόλο στην Κοινωνία, οργανώνει διάφορες εκδηλώσεις όπως: Ξεναγήσεις, Διαλέξεις, Μορφωτικές Εκδρομές, Εκθέσεις, Συνέδρια, Εκπαιδευτικά Προγράμματα για Παιδιά κ.λ.π.. Το » Λ.Ι.Φ.Μ.Α.» είναι μέλος των: I.C.OM (Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων), Δ.ΟΛ.Τ. (Διεθνούς Οργάνωσης Λαϊκής Τέχνης), T.I.C.C.I.H. (Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς), I.C.L.M. (Διεθνούς Επιτροπής Φιλολογικών Μουσείων).

Το »Λ.Ι.Φ.Μ.Α.»  είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Ώρες λειτουργίας

Δευτέρα

11:00 π.μ. -1:00 μ.μ.

Τρίτη

11:00 π.μ. -1:00 μ.μ.

Τετάρτη

11:00 π.μ. -1:00 μ.μ.

Πέμπτη

11:00 π.μ. -1:00 μ.μ.

Παρασκευή

11:00 π.μ. -1:00 μ.μ.

Σάββατο

Κυριακή

Διεύθυνση

Διεύθυνσή:

Κέντρου 20, Αγρίνιο

GPS:

38.6239555, 21.4066395

Τηλέφωνο:

Εμφάνιση Διαδρομής

Κόστος Εισόδου & Άλλες Πληροφορίες

Γενική Είσοδος

Άγνωστο

Μειωμένο Εισιτήριο

Άγνωστο

Δωρεάν Είσοδος
 
©2020 Δεδομένα χάρτη
http://www.ariafreepress.gr/archaiologiko-mouseiou-thyrreiou-n-aitoloakarnanias/