Κοσμοπλημμύρα στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου στην Ναύπακτο (ΦΩΤΟ)

Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη της αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου του Προδρόμου, του μεγαλύτερου των Προφητών
Αύγουστος 29, 2017
«Στεγνώνει» η λίμνη των Ιωαννίνων – Πάνω από ένα μέτρο έπεσε η στάθμη
Αύγουστος 29, 2017

Του Σπύρου Συμεών 


Με την δέουσα λαμπρότητα, αλλά συνάμα με κατάνυξη τελέστηκε Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη ανάμνηση της αποτομής της τιμίας Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου στην πανυγηρίζουσα Μονή του Τιμίου Προδόμου λίγο έξω από την Ναύπακτο.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε το μοναστήρι του Προδρόμου το οποίο εδώ και λίγα χρόνια αναδεικνύεται σε ένα πνευματικό λίκνο της Ναυπακτίας.

Ιερείς από τις γύρω περιοχές καθώς και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Καλλίνικος συμμετείχαν στην ακολουθία του εσπερινού στην οποία προεξείχε ο λόγιος μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιερόθεος.

Το μοναστήρι κατεκλύσθη από πλημμύρα πιστών οι οποίοι θέλησαν να τιμήσουν τον Πρόδρομο της Παρουσίας Χριστού, τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή.

Νέοι, νέες, μικρά παιδία, μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι με κάθε μέσο έφτασαν όπως άλλωστε κάνουν τα τελευταία χρόνια στο μοναστήρι με την πανοραμική θέα του Πατραϊκού κόλπου για να τιμήσουν μα και να ζητήσουν την μεσιτεία του αγαπημένου τους Αγίου ευχαριστώντας τον ταυτόχρονα για κάθε καλό που τους έχει προσφέρει…

Ακολούθησε μεγάλη λιτανεία της εικόνος του Αγίου στον περίβολο χώρο του μοναστηριού παρουσία των δημοτικών αρχών της περιοχής αλλά και ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, δεκάδων μικρών παιδιών και εκατοντάδων προσκυνητών.

Λίγο πριν το πέρας της ακολουθίας του εσπερινού ο επιχώριος ποιμενάρχης κ. Ιερόθεος απευθυνόμενος προς τους προσκυνητές αναφέρθηκε στο ένα από τα τρία σημερινά αναγνώσματα που ακούστηκαν κατά τον εσπερινό και συγκεκριμένα ανέλυσε το χωρίο «ὁδεύσαμε τρίβους ἀβάτους καί οὐκ ἔγνωμεν τήν ὁδό τοῦ Κυρίου» διακρίνοντας την έννοια του ΄΄τρίβου΄΄ ως δρόμου απωλείας και ανομίας ενώ την έννοια της ΄΄οδού΄΄ ως δρόμου προς την Ζωή.

Τόνισε πως η επιλογή από την Εκκλησία να διαβάζεται το συγκεκριμένο ανάγνωσμα κατά την σημερινή ημέρα είναι για δύο λόγους, ο ένας εξ αυτών γιατί και ο ίδιος ο Πρόδρομος του Χριστού ο Ιωάννης επαναλάμβανε την συγκεκριμένη φράση του Προφήτου Ησαΐα «ἑτοιμάσατε τήν ὁδό Κυρίου, εὐθείας ποιεῖτε τάς τρίβους αὐτοῦ» προετοιμάζοντας έτσι την δρόμο του Κυρίου στις ψυχές και στις ζωές των ανθρώπων μέσα από την μετάνοια η οποία οδηγεί στην Ζωή αλλά και ο δεύτερος λόγος είναι επειδή ο Ηρώδης (εκπρόσωπος της ανθρώπινης εξουσίας και ηγεσίας) οδηγούσε τον λαό σε ¨τρίβους¨ άβατους…

Ο Χριστός είναι η Οδός, η Αλήθεια και η Ζωή και όπως αναφέρει και ο Ιερός Καβάσιλας ο Χριστός αποτελεί την Οδό που οι άνθρωποι μπορούν να βαδίσουν αντλώντας δύναμη και ανάπαυση μέσα από τον Ίδιο.

Σύμφωνα με τους Άγιους Πατέρες τρείς είναι οι καταστάσεις των χριστιανών, αυτοί που βρίσκονται στην οδό (δηλαδή αυτή που καθαρίζονται διαμέσου της μετάνοιας τους από τα πάθη), αυτοί που βρίσκονται στην αλήθεια (είναι αυτοί που καθαρίστηκαν από τα πάθη και βρήκαν την μία και μοναδική αδιασάλευτη αλήθεια) και τέλος αυτοί που βρίσκονται στην ¨κατάσταση¨ της ζωής (οι οποίοι είναι όσοι πέρασαν από τα άλλα δύο στάδια και έφτασαν στον δοξασμό της ζωής, της αιώνιας).

Τέλος ο οικείος Ποιμενάρχης αφού έκανε και μία μικρή αναφορά στις διδαχές των Αποστόλων περί των δύο οδών ανάμεσα στις οποίες πρέπει να επιλέξουν οι άνθρωποι, της ζωής και του θανάτου, της επιλογής του ανθρώπου ανάμεσα στην ευθεία οδό της αληθείας, της αγάπης και της ειλικρίνειας ή της σκοπιμότητας, τους ψεύδους, επαίνεσε το έργο της αδελφότητας που μέσω της υπακοής της στην σεπτή Γερόντισσα μοναχή Ειρήνη φωτίζει πνευματικά και καθοδηγεί τον πιστό λαό της Ναυπάκτου στον δρόμο που άνοιξε ο ίδιος ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος κάνοντας βατή την οδό για να περιέλθει στις καρδιές μας ο Λυτρωτής μας.

Ανήμερα θα τελεσθεί Αρχιερατική θεία Λειτουργία παρουσία Δημοτικών αρχών και εκπροσώπων των σωμάτων ασφαλείας.

Ο Άγιος Βοήθεια μας..!!

[romfea]