Κολοκυθόπιτα γλυκιά

O Καραγκιόζης του Πατρινού
Οκτώβριος 16, 2013
«Αναβίωσε» η Ναυμαχία της Ναυπάκτου 2013
Οκτώβριος 16, 2013

με κίτρινη κολοκύθα Halloween…

Υλικά

  •  1 συσκευασία φύλλο για παραδοσιακές πίτες
  •   800γρ-1 κιλό κολοκύθα κίτρινη τριμμένη (σε τρίφτη ή μούλτι)
  •   1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
  •   1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη (λευκή ή μαύρη)
  •   2 κουταλιές της σούπας άνθος αραβοσίτου βανίλια
  •   2 αυγά
  •   1 φλιτζάνι καρύδια χοντροαλεσμένα
  •   1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  •   ½ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες (προαιρετικά)
  •   Κανέλλα σε σκόνη
  •   Γαρίφαλο σε σκόνη
  •   ½ πρέζα αλάτι
  •   Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
  •   Μαργαρίνη κι ελαιόλαδο για άλειμμα των φύλων

kolokithopita2

Εκτέλεση

Σας  συμβουλεύω ότι επειδή η κολοκυθόπιτα βγάζει υγρά, να στύβεται την κολοκύθα καλά μετά το τρίψιμο.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε την τριμμένη κολοκύθα από το χαρούμενο Halloween, με το ζαχαρούχο, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, τα αυγά, τα καρύδια, τις σταφίδες, το αλάτι κι από λίγη σκόνη κανέλας και γαρίφαλου.

Ζεσταίνετε 1-2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη (για λίγα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων) και ενώνετε σε ένα μπολάκι μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Αλείφετε με ένα πινελάκι το ταψί σας κι απλώνετε τα μισά φύλλα στη βάση φροντίζοντας να βουτυρώνετε το κάθε φύλλο πριν στρώσετε το επόμενο. Στη συνέχεια απλώνετε το μίγμα της κολοκύθας και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράζετε τα πάνω φύλλα σε κομμάτια και με το χέρι σας ραντίζετε με λίγες σταγόνες νερού. Ψήνετε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν τα φύλλα (ελέγξτε ότι έχουν ψηθεί σωστά κι από την κάτω πλευρά). Βγάζετε από το φούρνο, αφήνετε για λίγο την πίτα σας να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα! Καλή σας απόλαυση & happy Halloween !!!

 Της Γεωργίας Σπυροπούλου