Κέντρο Πολιτισμού Ι.Σταύρος Νιάρχος: Το νέο hot place to be άνοιξε τις πύλες του

ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ (ΜΕΡΟΣ Β’)
Σεπτέμβριος 28, 2016
Πως μπορούμε να φυτέψουμε έναν ανανά στην γλάστρα μας και ποιές είναι οι θεραπευτικές του ιδιότητες ;
Σεπτέμβριος 30, 2016

Ζωντάνεψε το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πλέον καθημερινά, πλήθος κόσμου συρρέει για τα δει το νέο «στολίδι» της πόλης. Η αλήθεια είναι ότι με το που βλέπεις αυτό το θεόρατο κτίσμα, το υγρό στοιχείο και το υπέροχο πάρκο νιώθεις δέος και ικανοποίηση.

Πρόκειται για ένα «έργο της κρίσης», ένα από τα λίγα projects που κατασκευάστηκαν το διάστημα της σφοδρής κρίσης στη χώρα, προσφέροντας πολύτιμες θέσεις εργασίας και χρήματα στην πραγματική οικονομία.

Η ολοκλήρωση στον εξωτερικό χώρο έδωσε την ευκαιρία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να ξεκινήσει να το ανοίγει και τελικά να πάρει την -σοφή- απόφαση να μην το κλείσει ξανά, να το παραδώσει στους πολίτες και να δει την αντίδραση τους.

Για όσους είχαν την ευκαιρία να πάνε όλο αυτό το διάστημα που λειτουργεί, διαπίστωσαν, την μεγαλοσύνη, την ομορφιά και τις πολλές διαφορετικές προοπτικές που μπορεί να έχει εκεί ένας επισκέπτης. Μπορεί να περπατήσει κατά μήκος του καναλιού έχοντας απέναντι το κτιριακό συγκρότημα, μπορεί να κάτσει στα σκαλάκια και να περάσει ένα ήρεμο απόγευμα, μπορεί να πάει στο πάρκο και να κάνει πικ-νικ ή να το περπατήσει, μπορεί να ανέβει πάνω και να αγναντέψει τη θέα της Αθήνας, του Σαρωνικού και του Πειραιά.

Οι εκδηλώσεις στο Κέντρο Πολιτισμού θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους. Μέχρι τότε υπολογίζεται ότι θα γίνει η επίσημη παράδοση του στο Ελληνικό Δημόσιο. «Είστε σίγουροι για αυτή την κίνηση» ρώτησα ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Ιδρύματος. «Απολύτως» ήταν η μονολεκτική απάντηση και την κρατώ.

Για όποιον αναρωτιέται αν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι εκτός από περπάτημα, η απάντηση είναι ναι. Εδώ και βδομάδες έχουν μπει καντίνες σε ειδικά σημειά προκειμένου οι επισκέπτες αν θέλουν να δοκιμάσουν ένα σνακ ή ενα αναψυκτικό. Στο μέλλον θα λειτουργήσει ένα εστιατόριο στο «Φάρο» που βρίσκεται κάτω από την περίφημη φωτοβολταϊκή στέγη, ενώ θα λειτουργήσει καφέ εκεί που είναι σήμερα το Κέντρο Επισκεπτών.

Η μετακίνηση είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα κατά τη διάρκεια της επίσημης λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ. Η συμφωνία του Ιδρύματος με το Ελληνικό Δημόσιο το 2007 ήταν να έρθει μέχρι εκεί μέσο σταθερής τροχιάς, Μετρό. Δυστυχώς λόγω της κρίσης μέχρι σήμερα δεν είχαμε κάποια κίνηση για αυτό.

Πολεοδόμοι που έχουν πείρα σε τέτοια ζητήματα, πιστεύουν ότι θα μπορούσε εύκολα το Τραμ να φτάσει μέχρι το ΚΠΙΣΝ χρησιμοποιώντας την ελεύθερη Λεωφόρο Συγγρού. Μέχρι τότε όμως θα πρέπει να βρεθεί μία λύση για τη μετακίνηση του κόσμου από την Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού.

Ως προσωρινή λύση το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει διαθέσει ένα shuttle bus που έχει δρομολόγιά ανά μισή ώρα ξεκινώντας από το Σταθμό Μετρό Συγγρού-Φιξ μέχρι το ΚΠΙΣΝ και αντίστροφα τις ώρες από 6 το απόγευμα μέχρι 12 το βράδυ.

Για όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το όχημα τους, υπάρχει υπόγειο πάρκινγκ 1.000 θέσεων, προς το παρόν χωρίς χρέωση. Η είσοδος είναι από την Λεωφόρο Συγγρού στο μπροστινό μέρος του ΚΠΙΣΝ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com