ΚΑΠΑΡΟΣΑΛΑΤΑ

Πώς είναι σήμερα μέρη που γυρίστηκαν ελληνικές ταινίες
Νοέμβριος 15, 2014
Εδώ Πολυτεχνείο… Της Αρετής Κούρτη
Νοέμβριος 17, 2014


1.Καπαροσαλάτα

Υλικά:
2 κουταλιές κάπαρη (τουρσί) στραγγισμένη
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Μουλιάζετε το ψωμί σε νερό. Παίρνετε την ψίχα και τη στραγγίζετε.
Στο μίνι μπλέντερ βάζετε την κάπαρη και την ψίχα και ανακατεύετε μέχρι το μίγμα να αποκτήσει υφή σκορδαλιάς (λίγο τραχιά).
Βάλτε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέστε το ελαιόλαδο ανακατεύοντας.
Προτιμήστε να τη σερβίρετε δροσερή.
Σημείωση: Εναλλακτικά μπορεί να γίνει με φύλλα κάπαρης (τουρσί).

shutterstock_763697352.
Μαζεύετε τα τρυφερά βλασταράκια της κάπαρης και τα βάζετε στο νερό (τα βάζετε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό έτσι ώστε να καλύπτονται καλά) για πέντε μέρες αλλάζοντας το νερό δυο φορές την ημέρα (έχουν αρκετά άσχημη μυρωδιά αλλά είναι φυσιολογικό).
Μετά τα πλένετε καλά και τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Φτιάχνετε την άρμη δοκιμάζοντας την με ένα αβγό και βάζετε μέσα την κάπαρη για έξι μέρες.
Ύστερα τη βγάζετε από την άρμη και τη βάζετε για μια μέρα στο ξύδι. Κατόπιν τη βγάζετε και τη φυλάτε σε βάζα.

3.
Κάπαρη Ξυδιού
ΥΛΙΚΑ

1 κιλό κάπαρη φρέσκια
Μισό μπουκάλι ξύδι
Λάδι
Αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τη κάπαρη η οποία πρέπει να είναι φρέσκια και πολύ μεγάλη και τη ρίχνουμε
στη κατσαρόλα σε νερό που βράζει με το αλάτι.
Την αφήνουμε να πάρει μερικές βράσεις και τη στραγγίζουμε.
Τη βάζουμε σε γυάλινο βάζο,ρίχνουμε το ξύδι και τη σκεπάζουμε με λάδι.
Την αφήνουμε να μείνει 2-3 ημέρες και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Της Γεωργίας Σπυροπούλου