Ημέρα του Αγίου Πατρικίου

Επιστροφή στην Τουρκία επτά Σύρων προσφύγων
Μάρτιος 17, 2018
Υποβλήθηκαν οι ελληνικές προτάσεις για το όνομα των Σκοπίων
Μάρτιος 17, 2018

Lá Fhéile Pádraig

Ημέρα του Αγίου Πατρικίου, ή η Γιορτή του Αγίου Πατρικίου (Ιρλανδικά: Lá Fhéile Pádraig, «Η Ημέρα της Εορτής του Πατρικίου»), είναι μια πολιτιστική και θρησκευτική εορτή που λαμβάνει χώρα την 17η Μαρτίου, την επέτειο του θανάτου, κατά την παράδοση, του Αγίου Πατρικίου (Saint Patrick) (περ. 385–461 μ.Χ. ), του σημαντικότερου Προστάτη Αγίου της Ιρλανδίας.

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου ανακηρύχθηκε επίσημη χριστιανική αργία στις αρχές του 17ου αιώνα και τηρείται από την Καθολική Εκκλησία, την Αγγλικανική Εκκλησία(και ιδίως στην Εκκλησία της Ιρλανδίας),[1] την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία, και την Λουθηρανική Εκκλησία.

Η ημέρα μνημονεύει τον Άγιο Πατρίκιο και την άφιξη του Χριστιανισμού στην Ιρλανδία,[2] και αποτελεί αφορμή για εορτασμό του ιρλανδέζικου πολιτισμού και καταγωγής σε όλον τον πλανήτη.[3]

Οι εορτασμοί περιλαμβάνουν γενικά παρελάσεις και φεστιβάλ, εκδηλώσεις που καλούνται céilithe, και την χρήση του πράσινου χρώματος ή του τριφυλλιού (shamrocks)[4] σε ενδύματα και αξεσουάρ. Οι δε χριστιανοί παρακολουθούν λατρευτικές λειτουργίες[5] [3] προς τιμήν του Αγίου και οι περιορισμοί της Νηστείας της Σαρακοστής επί του φαγητού και της κατανάλωσης αλκοόλ αίρονται για την ημέρα, γεγονός το οποίο έχει ευνοήσει την σύνδεση της παράδοσης με αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.[3][4][6][7]

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου είναι επίσημη αργία στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας,[8] την Βόρεια Ιρλανδία,[9] την καναδική Επαρχία της Νέας Γης και Λαμπραντόρ (Newfoundland and Labrador), και την Βρετανική Υπερπόντια Κτήση της Μονσεράτ (Montserrat). Επίσης εορτάζεται σε πολλές άλλες χώρες, όπου υπάρχει ικανή ιρλανδική διασπορά, ιδιαίτερα στην Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Αργεντινή, την Αυστραλία και την Νέα Ζηλανδία.

Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου εορτάζεται σε περισσότερες χώρες από οποιαδήποτε άλλη εθνική εορτή.[10] Οι σύγχρονοι εορτασμοί έχουν ιδιαίτερα επηρεαστεί από τους εορτασμούς της Ιρλανδικής διασποράς, ιδιαίτερα εκείνοι στην Βόρεια Αμερική. Τα τελευταία χρόνια, η ημέρα του Αγίου Πατρικίου έχει δεχτεί σημαντική κριτική για την υπερβολή εμπορευματικοποίησή της και για την προώθηση αρνητικών στερεοτύπων των Ιρλανδών.