Η Σμύρνη των δύο ηπείρων, του ελληνισμού και του κόσμου

Biennale musica 2015: Χρυσό Λιοντάρι για τον Έλληνα Γιώργο Απέργη
Οκτώβριος 16, 2015
Τα χρώματα στο νυφικό μακιγιάζ
Οκτώβριος 19, 2015

Ψηφιακό Μουσείο
«Η Σμύρνη των Δύο Ηπείρων, του Ελληνισμού και του Κόσμου»στη Ν. Σμύρνη

Εκδήλωση για την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Μουσείου «Η Σμύρνη των Δύο Ηπείρων, του Ελληνισμού και του Κόσμου», διοργανώθηκε την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο Δημοτικό Πολυχώρο Γαλαξίας στη Νέα Σμύρνη.

Στην εκδήλωση η οποία ήτανι ανοικτή  για τους πολίτες,  παρουσιάστικε το ιστορικό πλαίσιο του Μουσείου, οι στόχοι και οι προοπτικές, εμπειρίες και αποτελέσματα από τη δημιουργία ενός Ψηφιακού Μουσείου, ενώπραγματοποιήθικε και ψηφιακή ξενάγηση στο Μουσείο

 

Περιγραφή

Το Ψηφιακό Μουσείο της Νέας Σμύρνης  παρουσιάζει μία έκθεση στην οποία αναπαρίσταται το ιστορικό, φυσικό, πολιτικό, πολιτιστικό και ανθρώπινο γεγονός του αφανισμού ενός κόσμου και της δημιουργίας ενός νέου. Τα συστήματα αξιών που αξιολογούν τον παλαιό και τον νέο κόσμο θα αποτελούν αντικείμενο της έκθεσης. Ο παλαιός κόσμος συνδέεται και σχετίζεται με το νέο μέσα από ένα περίπλοκο πλέγμα προσωπικών, οικογενειακών και κοινοτικών εμπειριών που φωτογραφίζονται με ευαισθησία στην έκθεση, ενώ οι συμβολισμοί σχολιάζουν τους τρόπους με τους οποίους το νέο προσπαθεί να αγγίξει την αυτογνωσία μέσα από θεσμούς όπως η παιδεία, η πολιτική και η κοινωνία.

Η θέση του Μουσείου στο κέντρο της Νέας Σμύρνης αποτελεί μια τελευταία αλλά σημαντική πρόκληση. Το Μουσείο, κτισμένο πάνω στην πολύβουη και πάντα ζωντανή κεντρική πλατεία της πόλης προσδίδει στην έκθεση μια πρόσθετη βαρύτητα επικαιρότητας και οργανικής συμβίωσης με τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών.

Το έργο αποτελείται από τέσσερις βασικές ενότητες δράσεων, ήτοι: 1. Δράσεις υποδομής: Ψηφιοποίηση, επεξεργασία, επιστημονική τεκμηρίωση, προστασία και διαχείριση τεκμηρίων 2 δημιουργία των ψηφιακών/ διαδραστικών εφαρμογών του βιωματικού μουσείου «Η ΣΜΥΡΝΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΗΠΕΙΡΩΝ, ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Πρόκειται για τη διαμόρφωση ενός φυσικού χώρου, ο οποίος μετατρέπεται με την χρήση της τεχνολογίας (ψηφιακά διαδραστικά ερμηνευτικά μέσα) και την κατάλληλη αρχιτεκτονική και σκηνογραφική επένδυση, σε ένα ενημερωτικό, ψυχαγωγικό περιβάλλον που ξεναγεί θεματικά στον χώρο και τον χρόνο.

Μέσα από διαδραστικούς χάρτες, διαδραστικά χρονολόγια και πλήθος άλλων–συνολικά 37-διαδραστικών εφαρμογών, ο επισκέπτης περιηγείται σε μια ιστορική διαδρομή από τη Σμύρνη της αρχαιότητας μέχρι τη Νέα Σμύρνη των σημερινών χρόνων, βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία ταξιδιού μέσα στο χρόνο και το χώρο. 3. δημιουργία συμπληρωματικού διαδικτυακού τόπου του ψηφιακού/ βιωματικού μουσείου 4 περιορισμένες δράσεις δημοσιότητας