Ιρλανδία: Η γιορτή του Αγίου Πατρικίου

Κοροναϊός: Τον χαβά τους οι Βρετανοί – Λαοθάλασσα στις συναυλίες των Stereophonics
Μάρτιος 16, 2020
Διάγγελμα Μητσοτάκη για τον κοροναϊό : Είμαστε σε πόλεμο με αόρατο, αλλά όχι ανίκητο εχθρό
Μάρτιος 17, 2020

Το πράσινο φεστιβάλΗ γιορτή του Αγίου Πατρικίου περιλαμβάνει εκδηλώσεις θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο για 4 ημέρες ξεκινώντας από τις 17 Μαρτίου. Η γιορτή καθιερώθηκε επίσημα τον 17ο αιώνα, προκειμένου τιμήσει τον άγιο προστάτη της Ιρλανδίας και την άφιξη του χριστιανισμού στη χώρα.
Σύμβολο της γιορτής, είναι το τριφύλλι, που είναι και το εθνικό σύμβολο της Ιρλανδίας, το οποίο σύμφωνα με το θρύλο, χρησιμοποιούσε ο Αγιος Πατρίκιος για να εξηγήσει στους Ιρλανδούς την Αγία Τριάδα.
Η Ημέρα του Αγίου Πατρικίου γιορτάζεται σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η πιο λαμπρή παρέλαση πραγματοποιείται στο Δουβλίνο, όπου κάθε χρόνο, περισσότεροι από 600.000 επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την παρέλαση των πράσινων ξωτικών και συναυλίες με παραδοσιακή ιρλανδέζικη μουσική και φυσικά να πιουν την εθνική μπίρα της Ιρλανδίας Guinness.
Η γιορτή τιμάται και στην Ελλάδα κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα από Ιρλανδούς στην χώρα, σε διάφορους χώρους, με άφθονη ιρλανδική μπύρα μεγάλα πράσινα καπέλα και ζωγραφισμένο τριφύλλι στο σώμα τους.
10 πράγματα που δεν ξέρατε για την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου

Πραγματοποιείται κάθε χρόνο για 3-4 ημέρες στις 17 Μαρτίου, ενώ έχει καθιερωθεί κατά τον 17ο αιώνα, προς τιμήν του αγίου προστάτη της Ιρλανδίας. Βάζουμε στοίχημα ότι τα παρακάτω δεν τα γνωρίζατε.

1. Ο Άγιος Πατρίκιος δεν ήταν Ιρλανδός. Ήταν Ουαλός.

2. Το τριφύλλι αποτελούσε αρχικά εκπαιδευτικό εργαλείο. Ο Άγιος Πατρίκιος λέγεται ότι το χρησιμοποιούσε για να εξηγήσει την Αγία Τριάδα (Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα) στους Ιρλανδούς.

 3. Η πρώτη παρέλαση της ημέρας του Αγίου Πατρίκιου έγινε στη Νέα Υόρκη το 1766.

4. Για πολλά χρόνια, το μπλε ήταν το χρώμα που συνέδεαν οι περισσότεροι με την ημέρα, καθώς το πράσινο θεωρούνταν γρουσούζικο.

5. Το χωριό Dripsey στην κομητεία Cork ήταν για χρόνια το χωριό με τη μικρότερη παρέλαση του κόσμου, μόλις 23,4 μέτρα, ανάμεσα σε 2 pub –την The Weigh Inn και την The Lee Valley. Σήμερα, η πόλη Hot Springs στο Αρκάνσας φιλοξενεί τη μικρότερη παρέλαση, σε μια διαδρομή 30 μέτρων στην οδό Bridge.

6. To 2010, η Όπερα του Σίδνεϊ φωτίστηκε πράσινη για την επέτειο των 200 χρόνωντης ημέρας του Αγίου Πατρίκιου.

7. Κάθε χρόνο, στο Σικάγο, η τοπική Ένωση Υδραυλικών «βάφει» τον ποταμό“Kelly” πράσινο. Το χρώμα διαρκεί για περίπου 5 ώρες.

8. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο, ο Ιρλανδός ηγέτης παραδίδει ένα μπολ τριφύλλιαστον πρόεδρο των Η.Π.Α.

9. Η Guinness κάνει υπέρογκες πωλήσεις την ημέρα του Αγίου Πατρίκιου. Με στοιχεία να μιλούν για 5,5 εκατομμύρια ποτήρια μπίρας να καταναλώνονται στον κόσμο καθημερινά, την ημέρα αυτή τα νούμερα διπλασιάζονται.

10. Η ημέρα δεν ήταν πάντα ένα τεράστιο πάρτι. Αρχικά, η ημέρα του θανάτου του Αγίου Πατρίκιου εορταζόταν ως ένα καθολικό γεύμα και μια ήσυχη, θρησκευτική τελετή. Εθνική εορτή στην Ιρλανδία έγινε το 1903 και μέχρι τη δεκαετία του ’70, οι pub ήταν υποχρεωμένες δια νόμου να παραμένουν κλειστές στις 17 Μαρτίου.

CareerNet.gr

Του Φάνη Μπισμπίκη