Ευβοιώτες και Ερέτρια ήσαν οι πρώτοι Έλληνες

Ευνομία , Δίκη (Δικαιοσύνη) και Ειρήνη
Ιανουάριος 15, 2020
Στο μεθύσι των αγγέλων
Ιανουάριος 16, 2020

Οι αρχαίοι συγγραφείς συμφωνούν στην άποψη ότι Ευβοιώτες από την Χαλκίδα και την Ερέτρια ήσαν οι πρώτοι Έλληνες που άνοιξαν το δρόμο για τον εποικισμό της Σικελίας τον 8ο αιώνα π.χ.

Ο ονομαζόμενος δεύτερος αποικισμός των αρχαίων Ελλήνων δεν ήταν απλή μετακίνηση φυλών όπως έγινε κατα την διάρκεια του πρώτου αποικισμού στη διάρκεια του 11ου-9ου αιώνα π.χ μετά δηλαδή την κάθοδο των Δωριέων και την καταστροφή των Μυκηνών και του Μυκηναϊκού πολιτισμού.

Ο δεύτερος αυτός αποικισμός αποτέλεσε όργανωμένη επιχείρηση από τις μητροπολιτικές πόλεις στην Ελλάδα.
Τα αίτια για τις μετακινήσεις αυτές είχαν να κάνουν με την δημογραφική έκρηξη αυτής της περιόδου,την ανάπτυξη του εμπορίου,την ανάγκη για πρώτες ύλες καθώς και με πολιτικά γεγονότα.

Στην εικόνα το αρχαίο ελληνικό θέατρο του αρχαίου Ταυρομενίου (σήμερα Ταορμίνα) ένα αρκετά καλά διατηρημένο και με καταπληκτική θέα θέατρο σε μια συγχρονη πόλη,από τους σπουδαιότερους τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ιταλία.

Κάτω από τον λόφο όπου είναι χτισμένο το Ταυρομενίο,δίπλα στη θάλασσα, βρίσκεται η αρχαία Ναξος η αρχαιότερη Ελληνική αποικία που ίδρυσαν οι Ευβοιώτες στη Σικελιά ένα χρόνο πριν τις Σιρακούσες (736π.χ)
Η πολη καταστράφηκε από τον τύραννο των Συρακουσων Διονύσιο και οι Ευβοιώτες κάτοικοί της το 396 π.χ δημιούργησαν έναν νέο ισχυρό οικισμό στον λόφο Ταύρος γνωστό ως Ταυρομένιο.

Φωτ.Γ.Κατσαργύρης.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες